ARAD. Au cumpărat Vechiul Cazino după ce Primăria Arad, care își manifestase intenția de a-l achiziționa, a renunțat la dreptul său de preemțiune. Au plătit 680.000 de euro pentru clădire, un preț decent, au spus proprietarii, deși aceasta era o ruină, boschetarii erau mutați în imobil iar intervențiile din trecut ale diferiților chiriași, cu intenții mai mult sau mai puțin nobile, au acoperit ceea ce reprezenta însăși valoarea clădirii. Dar nu s-au dat bătuţi.
Au căutat cei mai buni arhitecți din zonă, cei mai buni restauratori, cele mai bune echipe de instalatori, cele mai bune materiale, au bătut țara în lung și în lat după garduri din fier forjat, geamuri de lemn masiv, corpuri de iluminat, au trecut de granițele țării pentru obiecte și materiale de ținută, au intervenit chiar înainte de avize, începând parcă cu stângul totul, pentru că altfel, spun ei, s-ar fi putut duce totul pe apa sâmbetei. Au adus pentru 100 de muncitori la Vechiul Cazino, au angajat un restaurator îndrăgostit peste poate de istoria clădirii și atent, uneori poate prea atent, la toate detaliile ce mai puteau fi salvate, au visat frumos, au sperat mai frumos.
Acum, după câteva milioane de euro investite în clădire, Vechiul Cazino a fost redat Aradului și arădenilor. Deși încă se mai lucrează la ultimele detalii, deși inaugurarea oficială încă nu a avut loc (reprezentanții firmei Arsat susțin că recepția lucrării este programată undeva la finalul lunii octombrie), câteva evenimente au fost găzduite în sălile renovate ale clădirii, acestea apărând la mai toți arădenii care au avut curajul să treacă pragul elegantului edificiu în poze pe facebook și instagram.
În fapt, la momentul la care am vizitat șantierul de aici, în cele două ore petrecute la Cazino, printre discuții cu responsabilul acestei transformări, am văzut câteva cupluri făcându-și selfie-uri având ca fundal Vechiul Cazino.
Iar impresionanta clădire, readusă la viață de companie, e doar parte a unei investiții mult mai ample, care ar putea muta centrul Aradului aici, pe mal.
O clădire de birouri, un spa, un hotel
Cele trei săli care vor găzdui de acum înainte, cum promit proprietarii, evenimente artistice importante, expoziții, lansări de carte, proiecții de film, piese de teatru, târguri și evenimente private, vor fi completate de multe alte săli. Cele trei apartamente gândite în Vechiul Cazino pentru participanții la evenimente vor fi completate de multe alte apartamente. Totul, pentru că după ani întregi de negocieri și după identificarea tuturor proprietarilor abandonatului Hotel Parc (nu mai puțin de 11 la număr), compania Arsat Industrie a reușit că achiziționeze clădirile care formează complexul de pe mal. Reprezentanții firmei au deja și planuri pentru ce se va întâmpla aici – o clădire de birouri, un hotel boutique, un spa, mai multe restaurante etc. Dar despre această mega-investiție privată de pe mal vom vorbi în scurt timp.
Un documentar cu Vechiul Cazino
Revenind la Vechiul Cazino, povestea reabilitării și refuncționalizării lui, o poveste pe cât de lungă și grea, pe atât de frumoasă și costisitoare, va putea fi aflată de arădeni în cele mai mici detalii prin intermediul unui film documentar realizat de agentia Handsome Wolf din Arad, un alt proiect la care cei care au cumpărat clădirea au lucrat cu drag.
Până când veți avea ocazia să pătrundeți în cele mai ferite de ochii lumii colțuri ale cazinoului, să vedeți cum arăta înainte de achiziție (camera în care boschetarii făceau foc iarna, sau pereții plini de stucaturi peste care s-au adăugat graffiti-uri neglijente sunt concludente pentru starea clădirii la momentul cumpărării) și unde s-a ajuns, puteți trece acum pragul imobilului, pentru a vedea ce înseamnă efort susținut, dragoste pentru trecut și valorile lui, investiții masive, intervenții moderne pe vechile propuneri.
Echipa de la Cazino
Ar fi, desigur, important de amintit faptul că la Cazinoul Vechi din Arad, partea vizibilă a corpului vechi de clădire este rodul intervenţiilor de restaurare coordonate (de la faza de cercetare, proiectare şi până la implementarea execuţiei, pentru exterior şi interior) de către restauratorul Annamaria Baciu, cadru didactic universitar clujean, care și-a trecut în palmares până acum peste 40 de monumente de nivel naţional şi UNESCO, ultimele trei din lista cronologică fiind, alături de decoraţiile murale de la Cazinoul Vechi, interiorul Palatului Cultural din Arad şi Sala Iuliu Maniu, din clădirea primei prefecturi arădene.
Ce spune reastauratorul despre Vechiul Cazino?
„Dintru bun început, trebuie explicat faptul că proiectele ample de restaurare şi refuncţionalizare, aşa cum este cel de la Cazinoul Vechi din Arad, se realizează – de la cercetare, proiectare, avizare şi până la punerea în operă – într-o echipă complexă, alcătuită de profesionişti pe fiecare specialitate (arhitectură, structură de rezistenţă, restaurare componente artistice, design interior, instalaţii de toate tipurile şi, nu în ultimul rând, siguranţa la incendiu), specialişti care răspund, fiecare, în dreptul domeniului său. Restaurarea componentelor artistice murale (stucaturile de la interior şi de la exterior) s-a realizat conform proiectului tehnic aprobat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, proiect realizat pe baza informaţiilor obţinute în timpul cercetării complexe, coroborate cu imaginile din relativ puţinele fotografii de document existente”.
Vechi și nou
Şeful de proiect, care a avut sarcina de a armoniza cerinţele respectării autenticităţii monumentului original şi pe cele ale noilor extensii, menite să preia rolul refuncționalizării edificiului, a fost arhitectul timişorean nascut in Arad, Dragoş Bocan. S-a insistat, au precizat mai toți cei care au pus suflet în toți acești ani în care au avut loc lucrări la Vechiul Cazino, pe respectarea cât mai în amănunt cu putință a tuturor principiilor restaurării, „care cer imperios ca fiecare etapă de intervenţie să fie individualizată şi recognoscibilă, pentru a nu se crea un fals în ansamblul monumentului”, astfel încât „proiectul tehnic general să reușească să aducă Vechiul Cazinou în secolul al XXI-lea, redând, în acelaşi timp, nucleului central silueta documentată prin fotografii de epocă”.
Ce va urma?
Prea multe intervenții nu mai sunt de făcut până la recepția lucrării. Vor urma, desigur, evenimentele gândite de proprietari la Vechiul Cazino, pozele celor prezenți postate pe paginile de socializare, laudele pe care le vor primi de la arădeni, criticile inevitabile legate de cum s-a restaurat clădirea, pentru că și acesta e firescul lucrurilor (să existe voci care să critice ba, uneori, chiar să desființeze ce s-a realizat aici) și, așa cum tot în firescul lucrurilor stă, vor urma laudele politicienilor cu ce au realizat privații într-un mediu desigur propice, oferit chiar de ei.
Vise frumoase
În tot acest timp, proprietarii vor visa pe mai departe grandios: vor spera să redea această porțiune de oraș arădenilor, să mute centrul de interes aici, să facă din cazinou un centru al artelor și din Hotel Parc cea mai mare provocare arhitecturală din vestul țării. Și nu pare departe visul lor, în condițiile în care, pentru ca toate acestea să fie posibile, aceștia se gândesc chiar să reabiliteze pe banii lor clădirea comunistă pe care o vezi atunci când ieși din Vechiul Cazino. E una dintre puținele nereabilitate pe Bulevardul Dragalina, iar pentru frumos unii sunt dispuși să plătească mult.
Povestea care a dus la salvarea clădirii
Care este povestea cumpărării și restaurării cazinoului? Cei care au pornit această poveste se plimbau pe mal, au trecut pe lângă clădire și-au amintit că citiseră de curând o știre tristă legată de Vechiul Cazino pe www.aradon.ro și s-au întrebat: Cât poate să coste clădirea și poate fi ea salvată? Și au salvat în patru ani – cu 680 de mii de euro investite inițial în cumpărarea clădirii și alte milioane cheltuite pe reabilitare – cei 3.000 de metri pătraţi de istorie arădeană.
Restul e o altă poveste, o poveste care uneori pare prea selectă pentru arădenii care încă nu se încumetă să-i treacă pragul. Dar vine James Bond cu a sa poveste, săptămână viitoare chiar aici, mai vin câteva târguri și evenimente private și Vechiul Cazino va ieși încet la lumină.
Trimite articolul
XE frumos nu zic nu, dar daca noii proprietari nu-si vor scoate banii investiti ce se va intampla ?
ramane de vazut……………..
-
asta e preocuparea ta?te intreaba cineva ce faci tu cu banii tai?prostovane
Sincer nu imi place chestia aia de sticla de langa cazinou. Dar jos palaria pentru ce au facut oamenii acestia… Sa investesti asa multi bani intr-o cladire istorica este o idee mareata. Sper sa aiba foarte multi clienti si sa faca o gramada de bani. Rar s-au restaurant cladiri isotirce in Arad asa minutios, cu restauratori de meserie…. Hotel Parc cu siguranta va fi o investitie mare dar super profitabila. Zona e superba si pentru restaurant si pentru spa si hotel…. Locuri de parcare sunt o gramada deci clar asta e o ideea buna pentru investit. Cu siguranta va fi frumos restaurat si vom avea in Arad mai multa speranta.
Asa incet incet mai facem si noi ceva la Arad, noroc cu investitorii privati ca daca stam dupa primarie vai de noi…
Minunat..💖
Felicitari noilor proprietari pt investitIi si intregii echipe care a lucrat la cazinou ! Se mai realizeaza si lucruri frumoase in Arad !
felicitari! suntem mandrii ca avem o capodopera asa frumoasa readusa la viata.
Felicitari investitorilor,felicitari restauratorilor,muncitorilor care au dat o fata noua unei cladiri monument .In acelasi timp.rusine administratiei,care in afara de vorbe goale si promisiuni desarte,nu a facut mai nimic de vreo 15 ani.
BRAVO!!! Mulțumim ARSAT!
Aradul revine la viata , cladirile se reabiliteaza…punctul pe I…Cetatea Aradului:) si vom discuta cu placere despre un oras cochet si verde:)
Acum 30 de ani am avut aici banchetul de clasa a 12. Era frumos atunci, achm cred ca e superb
Incerc sa fiu obiectiv, pt ca admir deseori arhitectura urbană, deci:
1. Ma bucur mult ca Vechiul Casino a fost reabilitat și salvat de la distrugerea totală, totusi nu mă prea împac cu PREA MULTELE elemente de modernism și PREA “BRUTAL” atașate la vechea cladire a Casino-ului și în jurul lui ! ☹
2. Totusi, având acum informația ca au cumparat si Ansablul Parc (daca am înteles bine, și Parcul Mic și Parcul Mare), și îl recondiționează corespunzător, pot “să-i iert” ( 😁 ) pt “modernismele” e la Casino.
La Ansamblul Parc, fiind cladiri relativi noi, pot “sa se desfasoare în voie” cu elementele de modernism, fără să deranjeze ochiului (ca în cazul Casino-ului) .😉
Spor la treabă !!! 👍
-
Felicitari si de la mine! Ati facut ceva deosebit in si pentru Arad in ciuda comunistilor, a nostalgicilor si a bolsevicilor de pe aici care criticau (parca erau platiti de dragnea si antena 3) toata investitia inceputa la casinou si prooroceau ca nu va fii nimica DIN ACEASTA POVESTE MINUNATA DE RESTAURARE! Ei COMUNISTII SI NOSTALGICII CARE AU DISTRUS TOT, DAR ABSOLUT TOT sau au lasat cu multa neglijenta spre distrugere si deterioare – sa faci tu sedii de CAP sau IAS din castele-conace atat i-a dus mintea pe comunisti-in perioada lor in care au condus Romanica, perioada comunista, o perioda cenusie ca si blocurile si fabricile facute in acea perioada (cu indicatii pretioase de la Moscova-nu este locul aicea sa va demonttez minciunile lui Ceasca ca acesta era independent de Moscova, era de fapt executantul lor cel mai umil, pa bolsevicilor care traiti si traiati cu iluzia independentei de Moscova) toate monumentele din Ardeal si Banat facute cu multa maiestrie si gust ca si la Viena sau oriunde altundeva pe teritoriul fostului imperiu! Rusine comunistilor, rusine nostalgicilor, rusine dragnistilor! Daca aveti asa ceva!!!!!!
-
Hai s-o lasam mai moale cu ce cladiri au distrus comunistii:
– in afara de planurile megalomane a lui Ceaușescu, pe vremea comunistilor S-AU CONSERVAT majoritatea cladirilor istorice si bijuteriilor arhitecturale !!!
E adevarat că majoritatea nu au fost reconditionate, dar NICI NU AU FOST DISTRUSE VOIT și dărâmate PT. VÂNZAREA TERENULUI de sub ele, cum au facut mii de samsari actuali, “mari CAPITALISTI de imobiliare” …! 😈
Așa că, înainte de a scrie vorbe, e mai corect să faci un studiu REAL al fenomenului imobiliarelor vechi, masacrate efectiv, într-un ritm nebunesc, dupa ’89…
Iar despre lucruri care nu le cunoaștem, decât din auzite, e mai decent să ne abținem să comentăm…🤔
-
si eu pt Stefan
omu, de care te iei a pus o intrebare firească dar tu nu ai priceput nimic
Si eu intreb acelasi lucru Dacă nu o fi rentabilă afacerea ce se alege de aceasta locatie? se vinde se transformă etc?
Acelasi lucru s-a intâmplat si la privatizarea cu surle si trâmbite cu tăieri de ”pamblici” a hotelului Ardealul , Parcul -mare si mic- si? au ajuns intr-un stadiu deplorabil după ce nu au mai fost rentabile si nu mai investeste nimeni in ele..Si exemplele pot continua
Noroc ca ”Ardealul” e monument istoric că altfel sigur era dărâmat pt a se ridica un bloc de locuinte fiind ultracentral
-
Nu e o intrebare firească, e o intrebare tampita .
Sau cum spune zicala: câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia.
Vezi ca este un articol despre degradarea clădirii fostei fabrici de mașini Marta.-
Tu ai recitit ce ai scris? hai ca esti tare……!
-
Oare acest lucru acest loc va deveni un loc conspirativ al mafioților al celor care caută prostia sau acelor care într-adevăr investesc în imobiliare și aduc un plus de calitate construcțiilor în plus de calitate muncii un plus de calitate a celor care într-adevăr știu să lucreze în România și chiar au simțul acela responsabilității încât nu pot să ții un om cu 1300 RON și tu să înființeze cazinouri hoteluri pe ce pe ce bază de ce este nevoie de o susținere a muncii la un nivel social adică cel care să spunem așa mai nou are o contribuție de la stat pentru nivelului de viață și sunt mulți din somaj mulți care sunt pe venit minim garantat ar putea să-lAi putea să lucrezi aici să aducă un nivel plus la muncă care ar trebui să știe să o facă sper că prin aceste investiții în infrastructură în în clădiri mele sunt clădiri în care se primesc oameni și gândiți Yvor sunt mulți care vin să muncească și mulți care vor să să să aibă un loc unde să stea pentru faptul că muncesc un sezon două sezoane e foarte important eu zic că
-
Acum o săptămână am văzut prima dată Aradul despre care auzisem numai lucruri rele .A fost o experiență plăcută descoperind un oraș bibelou ,patriarhal ,curat . Mi-a placut podul de pe Mures,parcul dar Cazinoul este deja emblematic ! Ce ma surprinde este comentariul din presa locală care prezintă partea pozitivă a restaurării Cazinoului și vorbește despre o societate comercială. Nu sunt nominalizate nici din greșală numele proprietarilor actuali.Aradeni aveti nevoie de oameni politici de talia proprietarilor ăstora nepopularități. Promovatii pe proprietarii anonimi și alegeți în fruntea urbei așa oameni
Daca se renovează Hotel Parc, faliment scrie pe Continental hahaha.
Jucati-o pe asta Continental Forum 🤣🤣🤣
“mulțumim” lui Dragoș Bocan, arhitectul născut în Arad și care sta în Dumbrăvița tm, pentru cum și-a bătut joc de stadionul Francisc Neuman, bineînțeles alături de pnl, în special falcă, cum au tăiat 5000 mii de locuri, în loc de 1750 (cât a fost proiectul initial s-a ajuns la 12700, iar în realitate capacitatea e de 11600!). Nimeni nu s-a gândit la viitor, dacă nu era pandemia stadionul era plin etapa de etapă! “Mulțumim,, Dragoș pentru colaborarea cu autoritățile locale și ignorarea suporterilor! În orice tara și în special la echipele de tradiție suporterii sunt consultați când se proiectează un stadion, la noi a apărut peste noapte proiectul! Sa nu mai spun ca e nefinalizat, ca ploua, ca a durat 6 ani construcția (“mulțumim” tehnodomus și Ghiță), asa sa va ajute Dumnezeu pe toți!
Am impresia ca acest arhitect Dragoș Bocan e unul de al casei, altfel nu-mi explic cum e implicat el în toate proiectele Aradului!
-
Nu știu ce te recomandă să te iei de dl arh. Dragoș Bocan. Nu ar strica un pic de decență. Pot afirma cu tărie că e un profesionist 100% și un om de o calitate morală extraordinară. Jos pălăria pentru tot ce a făcut și face pentru Arad! Bravo tuturor celor implicați pentru readucerea frumosului în Arad!
Jos pălăria pentru toți cei care au contribuit la realizarea acestei frumoase restaurari!!!! Am sa merg cu plăcere și mândrie în suflet la vechiul Cazino.
Respect de la Timișoara
Tipul De Activitate: FABRICAREA DE AERONAVE SI NAVE SPATIALE?!
Total de acord cu cele scrise de Dd . Are perfecta dreptate
Total de acord cu cele scrise de Dd . Are perfecta dreptate
De ce nu apare nicaieri numele proprietarilor cazinoului aradean ? Au cerut sa li se traca numele sub tacere ? Sunt oameni politici importanti ? Sunt cetateni straini ,si nu se doreste asta pt ca s a obtinut o aprobare de cumparars de la autoritati ,si lumea ar fi nemultumita in sensul ca toate frumusetiile tarii se vand celor de afara ? Ceva necurat este ,din .moment ce numele lor e trecut sub tacere .Oricum in timp se va afla ,se va gasi cineva sa vorbeasca !
-
Este o firma aus Deutschland cu sediul in Pecica. de prin 90 are afaceri in Romanisoara noastra mioritica si reuseste , cu succes , sa obtina fonduri EU.O privire atenta in jur…asistam la o acaparare a tot ce este bun ( terenuri agricole, cladiri si monumente istorice)de catre cei care au prea mult capital – doar suntem in EU, nu? Daca noi nu suntem in stare ….bravo lor!