Recent adoptata Lege 175/2010 privind scutirea de la plata penalităţilor restanţierilor la întreţinere continuă să genereze reacţii negative extrem de puternice în rândul reprezentanţilor Asociaţiilor de propietari.
Vasile Arion, vicepreşedintele Uniunii Locale a Asoicaţiilor Locative Arad (ULALA), a subliniat faptul că prin prevederile legii menţionate se produce un fenomen care va avea efectul bulgărelui de zăpadă şi care va duce la consecinţe extrem de grave. Se poate ajunge până chiar la oprirea furnizării de utilităţi la multe blocuri, atenţionează reprezentantul ULALA, subliniind că legea „o considerăm o cacealma, sterilă, populistă şi inutilă”.
Suferă toţi
„Prevederea «proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de la plata penalităţilor…» este practic un îndemn la neplata cheltuielilor şi este discriminatoriu pentru cei ce îşi achită la timp cheltuielile şi chiar inoperabilă. Pentru că Legea 230/2007 de funcţionare a asociaţiilor de proprietari la art. 50 prevede <<Asociaţia de Proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit”. Orice întârzieri peste acest termen poate bloca situaţia financiară a asociaţiei, pentru că furnizorii de utilităţi trebuie plătiţi la timp, lunar, iar fondul de rulment al asociaţiei este calculat şi dimensionat pe 30 de zile. Cu cât mai mulţi restanţieri, cu atât există riscul întreruperii furnizării utilităţilor, caz în care vor avea de suferit şi cei care şi-au plătit la zi cheltuielile”, a subliniat Vasile Arion.
Departe de realitate
Motivul luării de poziţie a ULALA este, potrivit lui Arion, faptul că „vicepreşedintele Partidului Conservator Bogdan Ciuca, aflat la Arad, a susţinut binefacerile acestui act normativ al cărui initiator a fost. Asta, mai ales după ce cu o zi înainte la Timişoara, colegii noştri de la Federaţia Asociaţiilor de Locatari (FALT) Timişoara, într-o demonstraţie logică, îl determinaseră pe domnul deputat Ciuca să realizeze enorma greşeală făcută cu această lege. Lege pe care Parlamentul a votat-o, în ciuda avizului negativ al Guvernului (care spre lauda experţilor săi a sesizat enormitatea). A votat-o pentru că oricum nu i-a costat şi implicat cu nimic, dar riscă să bulverseze activitatea şi relaţiile din cadrul Asociaţiilor de proprietari, dovedind cât de departe sunt de realităţile celor care locuiesc la bloc”.
Cu ochii pe restanţieri
„Ar fi mai bine ca parlamentarii noştri să aibă în atenţie adevăratele cauze ce duc la fenomenul restanţierilor (venituri reduse, preţuri mari la utilităţi, furnizori de utilităţi neperformanţi, acţiuni de dictat a unor furnizori de utilităţi, activitatea necorespunzătoare a unor autorităţi de reglementare ce reglementează în favoarea furnizorilor, nivel mare al taxelor şi impozitelor, nivel de viaţă scăzut etc.) şi nu să transfere în asociaţiile de proprietari rolul social care este al statului. Asociaţia nu are această posibilitate”, subliniază reprezentantul ULALA.
La corectat?
„Din informaţiile pe care le deţinem, se doreşte corectarea prevederilor aberante a acestei legi, prin normele metodologice de aplicare ce urmează să apară”, spune Arion.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!