La ce vârstă e recomandat să aibă loc primul consult oftalmologic?
BEHM. Verificarea ochilor şi a vederii începe de copil mic. La ora actuală, există aparate care pot aprecia calitatea vederii şi la sugar. Dar, în mod normal, copilul trebuie verificat la trei ani, fiindcă la această vârstă el nu poate aprecia dacă vede bine sau nu vede bine. La trei ani pot apărea anumite complicaţii, între care cele mai neplăcute sunt strabismul şi ambliopia.
Ce sunt strabismul şi ambliopia?
BEHM. La strabism înseamnă că un ochi „fuge”. În consecinţă, apare automat vederea dublă, pe care centrul cranian o corectează oprind vederea la un ochi. Atunci scade vederea la ochiul respectiv, apare ambliopia. Dacă se observă la timp, se poate corecta până la 5-6 ani. De la şase ani în sus, speranţa de a avea o vedere bună scade. Ambliopia la copii poate fi prevenită într-un singur fel: acoperind ochiul bun, forţând ochiul slab.
Care este următorul moment când copilul trebuie dus la medicul oftalmolog?
BEHM. În clasa I, la 6-7 ani. Vederea copilului este puţin forţată: trebuie să vadă detalii mai minuţioase. Sunt cazuri de copii slabi la învăţătură care, după ce ajung la noi şi le prescriem ochelari, încep să meargă bine la şcoală. De ce? Copilul nu vedea bine, încurca cifrele, literele, avea dureri de cap, arsuri oculare… Ochelarii au rezolvat aceste probleme şi i-au permis, în final, să dea randament la învăţătură.
Când trebuie să aibă loc următoarea vizită la oftalmolog?
BEHM. La 15-16 ani e bine să se facă o verificare completă, chiar şi de către cei care folosesc ochelari. Apoi vine facultatea, cu multe ore de studiu care duc la oboseala ochiului. E nevoie de nişte corecţii nu pentru acuitate vizuală, ci pentru aşa-zisa astenopie acomodativă. Un ochi care e absolut normal, când citeşte face o acomodare de trei dioptri. Pentru cei care citesc ore întregi, această acomodare este un spasm şi devine neplăcută. Atunci, folosind o lentilă de +0,50, nu mai acomodează decât 2,5 dioptri.
Următoarea consultaţie oftalmologică ar trebui să aibă loc la vârsta de…
BEHM. …41-43 de ani, când apare aşa-zisa presbiopie, care înseamnă tulburarea vederii de aproape, datorită scăderii capacităţii de acomodare. După 41 de ani, ochiul nu se mai poate acomoda la trei dioptri, ci la 2,25. Pentru a citi, ajungem să îndepărtăm cartea, iar uneori mâna nu e destul de lungă cât ar fi nevoie ca să vedem. Ochiul nu mai are puterea de acomodare şi atunci trebuie ajutat. Puterea de acomodare scade odată cu vârsta…
Pentru vârstnici, e cu adevărat necesar să consulte medicul oftalmolog.
BEHM. Problema care apare la vârste de peste 60 de ani este cataracta. Aceasta miopizează. Sunt oameni care vin la medic fericiţi că nu mai au nevoie să folosească +3 pentru că văd mai bine cu +2. Dar acesta nu e un motiv de bucurie pentru că, din păcate, înseamnă că au început de cataractă. Şi atunci urmează intervenţia chirurgicală.
Interzis la ochelarii din piaţă!
Chiar dacă îşi aminteşte cu amuzament că, prin anii 70, erau unii care făceau lentilele ochelarilor din sticlă de sifon, dr. Behm Adalbert atrage atenţia asupra importanţei calităţii sticlei unei perechi de ochelari. El ne atenţionează să nu cumpărăm ochelari de la piaţă sau din diverse magazine nespecializate pentru că lentilele acestora sunt de o calitate îndoielnică. În plus, chiar dacă pe moment avem impresia că vedem bine cu ei, în timp ochelarii luaţi de la piaţă ar putea să ne agraveze problema de vedere. Numai un specialist – fie el optician, optometrist sau oftalmolog – poate recomanda cu precizie ochelarii de care avem nevoie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!