ARAD. Nicio soluţie pentru deşeurile vegetale ale arădenilor. Şi singurii care au de suferit sunt, desigur, aceştia. Dacă vrei să fii un cetăţean civilizat în oraşul acestea, cum vor mulţi, şi să respecţi regulile, faptul devine imposibil atunci când vine vorba de deşeurile vegetale. Iar situaţia e veche, de luni bune, şi cunoscută de către toţi factorii responsabili. Degeaba. Soluţii nu sunt de găsit nici în ograda Primăriei, nici în cea a Retim. Deşeurile vegetale adunate în saci de arădeni sunt pasate de la Retim la Primărie şi invers, poposind tot în curtea oamenilor, iar uneori pe străzi. În timp ce Retim şi Primăria încearcă să paseze responsabilitatea de la unii la alţii, ISU Arad stinge focurile puse de oameni, care nu ştiu altfel cum să scape de genul acesta de deşeuri.
De luni bune, directorul Retim insistă pe faptul că, în regulile impuse de ADI Deşeuri şi apoi în contractele încheiate cu cetăţenii, firma nu are responsabilitate decât de a ridica deşeurile menajere şi deşeurile reciclabile, amintind faptul că e de obligaţia Primăriei să numească un operator care să se ocupe de deşeurile vegetale sau chiar să facă municipalitatea acest lucru, dând exemplu Oradiei pe acest subiect. Tot de luni bune, din informaţiile pe care le deţinem, Primăria Arad încearcă să convingă, în şedinţele operative de la instituţie, firma Retim să se ocupe ea şi de colectarea acestor deşeuri, contra cost, adică să perceapă bani de la populaţie pentru acest serviciu. Şi tot de luni bune este evident faptul că cele două părţi nu au ajuns la nicio înţelegere, pentru că arădenii sunt tot cu deşeurile vegetale în faţa casei, prin curte sau pe unde găsesc un loc şi pentru ele.
Iar telefonul cititorului, pus la dispoziţie de redacţia noastră abonaţilor, sună în continuare pe acestă temă, arădenii sperând că le vom da noi, în cele din urmă, un răspuns pozitiv pe subiect. Dar ce răspuns să dai când cei care decid n-au decis nimic în acest domeniu.
Imposibilitatea civilizaţiei
Iată ce ne spune, de pildă, un arădean ajuns vineri la capătul răbdării: „N-am reuşit nici până acum să dau de capătul problemei deşeurilor vegetale. Stau la casă şi Retimul nu mai ridică deşeurile verzi, adică iarba şi crengile din curte şi din jurul casei, mai exact ce rezultă din spaţiul verde toaletat de mine şi mă refer aici inclusiv la cel de pe stradă, pe care tot eu în toaletez. Ei spun ca noi trebuie să depozităm aceste deşeuri, prin aport voluntar, în centrele înfiinţate de primăriile locale. Am căutat pe internet aceste centre, dar nu le-am găsit. Nu am aflat deşi am căutat zile întregi unde pot duce iarba, buruienile de la stradă şi crengile tăiate de mine. Pe internet găsesc de toate, de la centre de colectare metale, plastice, sticle etc. dar deşeuri vegetale ioc. Am insistat la Retim, pentru că nu am găsit nicio altă modalitate, legală, pe bani, de a scăpa de deşeurile mele vegetale. Degeaba. Şi atunci să ne mire faptul că oamenii ajung să meargă la Ceala şi să le arunce în pădure? Nu este nici pe departe civilizat, dar când vrei să fii civilizat, nu ai cum. Nu ţi se oferă posibilitate. Nici măcar pe bani! Toţi vecinii de pe strada pe care locuiesc, una aproape de centrul Aradului, se întreabă între ei şi întreabă mai departe ce pot face, dar nu primesc niciun răspuns. E posibil aşa ceva? În atare condiţii, vă spun că nici nu mă mai mir că alţii dau foc deşeurilor vegetale, sau alţii le ascund cum pot în pubelele destinate celorlalte deşeuri. O să ajungem să dăm foc la iarbă pe centrul oraşului! E imposibil să fii civilizat oricât te-ai strădui în oraşul acesta!”, ne spune un locuitor de la case.
Pe mai marii Retim nici nu ne-am mai obosit să-i sunăm. Ştim deja de mult că nu au în contract obligaţia de a ridica acest tip de deşeuri şi nici nu o vor face, pro bono, niciodată. Şi mai ştim tot de de la ei că obligaţia cu pricina revine Primăriei Arad, aşa că lor ne-am adresat încă o dată. A patra oară, cel puţin, în acest an.
Se caută alt operator
Ce am aflat de data aceasta de aici? „Primăria Municipiului Arad intenţionează să încheie un acord cadru pe 4 ani cu un alt operator economic al cărui obiect de activitate va fi colectarea deşeurilor vegetale, a celor voluminoase, precum şi a deşeurilor rezultate din construcţii”, ne spun oficial cei de la municipalitate. Cu alte cuvinte, e clar că negocierile despre care aminteam mai sus prin şedinţele operative de la Primărie, negocieri în care celor de la Retim le era solicitat să deruleze contra cost şi acest tip de colectare, au eşuat. Şi pare, cumva, normal pentru că, nu-i aşa, cine s-ar înhăma la o muncă sisifică: să convingi cetăţenii Aradului, cărora nimeni nu le-a explicat niciodată clar cum stă treaba cu gunoiul, cu colectarea selectivă şi cu deşeurile vegetale, deşi obligaţia aceasta le-a revenit tuturor celor care au încasat bani europeni pe deşeuri (vezi aici Primăria Arad, Consiliul Judeţean Arad, ADI Deşeuri, Retim şi celalalte firme care colectează deşeurile prin judeţ) că trebuie să plătească alţi bani pentru colectarea acestui ultim tip de gunoi!
În stradă
Până atunci, ce pot face arădenii cu deşeurile vegetale pe care le-au adunat deja sau le vor aduna în această perioadă?
„Până atunci, le recomandăm cetăţenilor să depoziteze resturile vegetale în mod civilizat, în locuri vizibile, fără a stânjeni circulaţia pietonilor sau pe cea a autovehiculelor. Acestea vor fi ridicate de pe domeniul public cu ajutorul operatorilor de salubritate stradală din municipiu”, ne spune Primăria Arad. Pe scurt, cetăţenii sunt sfătuiţi să scoată sacii cu deşeuri vegetale pe stradă în speranţa că operatorul care mătură străzile îi va ridica. Dacă Primăria va suporta aceste costuri, vom afla uitându-ne la sacii de pe străzi.
Trimite articolul
XVinovați….PSD, Veronica, Dragnea, portocalii și galbeni doresc,da mai trebe și minte
Eu nu mai inteleg nimic. Atunci pubelele maro pt ce ni le-a mai dat? Nu pt deșeuri vegetale?
Doar in romania cel care plateste are de indeplinit anumite conditi cei care sunt responsabili cu ridicare nu noi selectam gunoiul ei le amesteca retim chiar sunt cei mai jeg…osi in ce alt oras facea retim ca la arad sa lase gunoiul cu lunile sa mearga omul dupa tomberon.cerem rezilierea contractului cu retim urgent indiferent de facilitatile si comisioanele altora.sa revina polaris care sunt peste retim la adunat de gunoi.
Cred ca in mod normal, primaria, INAINTE de a semna un contract cu un operator, in cazul de fata, retim, era normal sa VERIFICE daca acesta dispune de infrastructura necesara pentru colectarea, depozitarea, reciclarea … TUTUROR TIPURILOR DE DESEURI. Ma intreb de ce nu au cei de retim un centru de prelucrare de COMPOST, pe care il pot VALORIFICA ulterior. Daca ne uitam cat costa in comert un sac de compost pentru flori si cam cat compost ar rezulta din deseurile vegetale din tot Aradul, cred ca un manager bun ar vedea o oportunitate acest lucru si nu ar trebui sa perceapa taxa de la cetateni pentru ridicarea materiei prime din care este facut compostul. Este aberant sa mai plateasca cetateanul inca o taxa la un alt operator!
Primaria penibila Arad este devina pentru ca a semnat un contract pagubos fara sa tina cont de nevoile curente ale cetatenilor care platesc taxe si impozite degeaba, asta se intampla cand se angajeaza pe pile toti prostii
Pe langa aceasta problema, mai este una, care implica tot deseurile vegetale si nu numai.
In parcarile noi, realizate in proiectul de regenerare urbana, nu se face curat. Sunt mormane de frunze si gunoaie. iar cei care se ocupa de salubritatea stradala nu vin sa mature si in parcari. Oare e normal? Cine trebuie sa se ocupe de acest lucru?
Pai asta vrea Primaria Arad, sa fie inundat orasul in fum sa nu se simta fumul degajat de statia de asfalt din Rezevatia Lunca Muresului…
Ii foarte simplu, fumul de pe Marului nerezolvat, acum cu vegetatia.
Multumim Primariei Arad pentru cresteraea negativa a problemelor Orasului!
toti cei care au semnat contractul cu retim trebuie sa plece urgent, neglijenta si abuz in serviciu prin faptul ca au semnat un contract pagubos in defavoarea cetatenilor acestui oras parasit, acest contract trebuie reziliat deorece aceasta firma incaseaza mai multi bani si ofera mai putine servicii decat Polaris, si cetateanul plateste obligatoriu acest contract pagubos
Există o stație de compost în spatele CET-ului unde se pot depozita resturile vegetale, pentru cei civilizați… Deținător este FCC-ul. Bineînțeles că depozitarea se face contracost
Sa se rezolve odata problema ca nu e o solutie sa dam foc ! Putem da foc in asa fel la tot orasul !
oare cum ar fi sa existe vreo trei firme de ridicat gunoiul si noi cetatenii sa putem alege cu care firma sa semnam si chiar sa avem posibilitatea de a schimba firma oricand?
Ia veniti in zona Praporgescu,in spate la Profi,sa vedeti ce mizerie exista,inclusiv vegetale,frunze,crengi,cit si pungi ambalaj;probabil asta e modelul european implantat de ilustrul reprezentant in Parlamentul Europei,slavit sa-i fie numele 3 zile.alaturi de cei din Familia sa.
Deci nici pe trotuar, nici pe sosea. Inseamna ca punem sacii cu vegetale pe bordura de 10 centimetri. Si ne rugam sa stea acolo singuri, sa nu se rastoarne, sa nu fie trasi de caini peste tot, sa nu-i rastoarne cei certati cu bunul simt. Poate ne spune si noua cineva, prin cartiere unde sunt cei care matura strazile, ca noi nu am vazut asa ceva niciodata, asa ca sigur nu putem apela nici la acestia sa ridice resturile vegetale. Intradevar, Aradul este sat fara stapani, ca oras nu se poate numi.
Nu stiu ce scrie in contractul vostru…dar in al meu scrie clar ..resturi vegetale..deci conform contractului sunt obligati sa il ia…daca o data nu mi-l ridica…direct la caseria lor il duc.
100 de ani de administratie romineasca in ARAD !!!
Fiti fericiti , mergeti la defilare , cintati imnul , si savurati duhoarea dimboviteana , ca doar asta ati vrut.
Austriecii cica v-au exploatat , a trebuit sa va comportati in mod civilizat , nu v-a placut , acum rabdati ……. si asa mai departe
Domnule primar interimar Călin Bibart, eu am o idee foarte bună în vederea adunării si comercializării resturilor vegetale. Asta cu condiția ca eu să contribui si eu la departamentul respectiv. Alte detalii va pot comunica la adresa de mail sofer.c@yahoo.com ideea care vi ofer este una care am vazut-o pe zona de vest dinafara tarii noastre.
Ce ar fi sa ducem tot gunoiul pe platoul Primariei ?
Inainte vreme le aduna Gospodaria Comunala si le preluau cei ce produceau compostul . De cand urmasii pecere su pus laba pe tara sa o ruineze si sa fure tot cei ce fac agricultura prefera sa intoxice populatia cu cele produse cu chimicale in loc sa ingrase solul cu compost Si ce sol, ca pe terenurile manoase apar balastie4re ce au distrus startul de cernoziom, ori cartiere cu case standard din carton, ori hale cu productii poluante ori toxice ce sunt interzise in restul lumii .
Buna ziua. Am taiat crengile pomilor si trandafirilor,a rezultat o gramada mare de deseuri vegetale pe care Retim refuza sa le ia,pe motiv ca se ridica doar deseurile din tomberonul maro,asa incat stau cu o parte din crengi in strada si alta parte in gradina fara a avea nicio solutie de a ma scapa de ele