Facturile pentru utilităţi, energia termica, apa potabila, gaze naturale ori pentru prestările de servicii se achită parţial ori cu mari întârzieri, din cauza multor restantieri care nu-şi mai pot achita consumurile. Unii, pe bune, sunt rău-platnici, alţii ar plăti din tot sufletul, cum se spune, dar de unde bani când sunt someri ori nu mai au niciun loc de muncă. Alţii primesc cu multă întârziere salariile…
Ce faceţi cu restanţierii la plata intretinerii? – am întrebat un administrator. „Ce să facem, îi batem mereu la cap, le mai aplicăm penalizări, majorări de întârziere, dar fără rezultat. Pentru ei, acestea sunt floare la ureche, dacă nu le poţi opri apa ori gazul, iar încasarea pe cale silită se poate face numai după trecerea unei perioade de 90 de zile” – ne spune I. Ardelean, administrator la un bloc de pe Calea Aurel Vlaicu.
L-am întrebat pe I. Liptak, care locuieşte în garsoniera unui frate, de ce nu-şi plăteşte cheltuielile la bloc. „De unde bani, dacă nu am?” – mi-a răspuns. Bine, dar folosiţi apă, încălzire, gaze, pe care le plătesc alţii pentru dumneavoastră – am încercat să-i explic. „Ştiu, dar n-am ce să fac. Aştept să vină fratele din America, să mă împrumute cu ceva bani”.
Discuţii pe această temă am avut şi cu alţi locatari din blocuri, fiecare motivând lipsa banilor. Doi sportivi de la CS UTA spun că nu şi-au mai luat leafa de mai bine de trei luni. O locatară spune că a avut chiriaşi în garsonieră, care au părăsit locuinţa lăsând-o cu o groază de datorii. Alţii aşteaptă să primească bani de la cei plecaţi la muncă în străinătate pentru a-şi putea achita cheltuielile.
Dacă acum sunt mari probleme cu plata cheltuielilor, atunci ce va fi la iarnă? Vor mai pune oamenii o haină pe ei, vor rămâne cu restanţe, vor răbda frig, se vor debranşa de la încălzire. Asta numai Dumnezeu cu mila mai poate şti. Dar ce să faci, vom trăi şi vom vedea. Dacă vom mai trăi, cu preţurile mari care dau peste noi…
PAVEL CIURDARU
ARAD
Acte necesare pentru viza de flotant
Citiți principiile noastre de moderare aici!