ARAD. Regulamentul privind Programul de sprijin financiar acordat de Primărie proprietarilor de clădiri din zonele de acțiune prioritară din municipiul Arad a fost aprobat în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal.
Înainte de vot, însă, au fost aduse unele amendamente.
Înstrăinarea proprietăţii
Alesul liberal Bogdan Boca a propus un amendament legat de situaţiile în care proprietarul vrea să vândă locuinţa din clădirea care beneficiază de sprijin financiar de la Primărie.
„În situaţia în care beneficiarul va înstrăina proprietatea pe durata de valabilitate a prezentului contract de finanţare, el va fi obligat să comunice în scris finanţatorului intenţia de a înstrăina proprietatea, precum şi a modalităţii de rambursare a contribuţiei beneficiarului neachitate până la acel moment, înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare asupra proprietăţii. În cazul în care beneficiarul nu va achita integral contribuţia rămasă, în cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare cu noul proprietar, sub sancţiunea nulităţii acestuia, se va menţiona cuantumul contribuţiei rămase de rambursat şi asumată de noul proprietar, în cazul în care cumpărătorul se încadrează în categoria persoanelor eligibile pentru finanţare.
În ipoteza în care imobilul se înstrăinează în favoarea unei persoane eligibile dar care nu se califică pentru dobândirea beneficiului prelungirii termenului de rambursare la zece ani, contractul de finanţare se va modifica în mod corespunzător anterior încheierii tranzacţiei. În cazul în care cumpărătorul nu este persoană eligibilă, tranzacţia nu se poate încheia, sub sancţiunea nulităţii, înainte de rambursarea integrală a întregii finanţări contractate, inclusiv ajustările de preţ, până la finalizarea lucrărilor, cu excepţia sumelor achitate până la încheierea tranzacţiei.”
Toate cele trei puncte ale amendamentului au fost aprobate cu unanimitate.
Vot negativ pentru Lupaş
Marin Lupaş a intervenit pentru a întreba executivul Primăriei „ce a stat la baza acestui buget asigurat la 2 milioane de lei”. Apoi, alesul Pro România a dat citire celor două amendamente propuse. „Primul face referire la articolele 31-32-33: se modifică procentul de la 20% la 50%. Şi, pe lângă persoanele fizice, doresc să fie incluse şi persoanele fizice autorizate. De ce solicit aceasta? Consider că 2 milioane sunt prea puţini bani pentru un proiect de genul acesta şi, în final, la propunerea mea, suma ar fi undeva în jur de un milion de euro. Ţinând cont că CET-ul consumă anual, în lipsa unor investiţii, undeva la 6-7 milioane de euro, eu cred că ar fi o chestiune foarte bună pentru comunitatea locală şi mai ales pentru cei care nu pot să susţină financiar aceste proiecte” – a opinat Marin Lupaş.
Amendamentele sale au fost însă respinse, generând doar două voturi „pentru” (Lupaş şi Ciupe) şi 18 abţineri.
Reguli pentru acoperiş
Acelaşi Bogdan Boca a propus şi un amendament referitor la acoperişul clădirilor reabilitate cu sprijin financiar de la Primărie.
„Învelitoarea acoperişului va fi din ţiglă ceramică de culoare naturală sau din materiale similare. În cazul în care învelitoarea e din tablă fălţuită iar structura şarpantei nu are capacitatea portantă de a susţine ţigla, se admite refacerea acesteia cu tablă fălţuită sau cu alte materiale similare specifice zonei.”
Din nou, amendamentul liberal a fost aprobat cu unanimitate.
Achitarea contribuţiei
Tot cu unanimitate a fost aprobat şi cel de al treilea amendament prezentat de Bogdan Boca, conţinutul său vizând contractul de finanţare încheiat între părţi.
„Beneficiarul va începe achitarea contribuţiei prevăzute la art.1.3 fie prin intermediul asociaţiei de proprietari din fondul de reparaţii şi/sau din alte surse legal constituite, fie individual începând cu luna următoare ordinului de începere a lucrărilor în baza situaţiei de lucrări emise de executant şi va vira întreaga sumă până cel târziu la data procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.”
Deschişi la îmbunătăţiri pe regulament
În final, întregul proiect de hotărâre vizând Programul de sprijin financiar acordat de Primărie proprietarilor de clădiri a fost aprobat cu 19 voturi „pentru” şi o abţinere (Marin Lupaş).
Primarul interimar Călin Bibarţ a subliniat, la final: „Vă mulţumesc pentru votul pentru acest Regulament. Să ştiţi că, alături de Oradea, Timişoara şi Braşov, suntem pionieri în aplicarea acestei legi care prevede că, prin Regulament aprobat prin Consiliul Local, în anumiţi parametri, Primăria poate fi partener la refacerea faţadelor. M-aş fi bucurat ca la dezbaterea publică să avem o dezbatere mai amplă, dar ceea ce am spus atunci vreau să spun şi acum: Nu este un Regulament bătut în cuie. Vom vedea cum funcţionează şi suntem deschişi şi dispuşi să-l îmbunătăţim. Evident, sună bine şi ce propunea domnul consilier Lupaş, dar… să dai 50% din finanţare… Să nu avem tendinţa să transformăm bugetul Primăriei în bancă finanţatoare. Este un echilibru pe care încercăm să-l menţinem între ce se poate şi cât se poate. Inclusiv alocarea bugetară din acest an vom vedea dacă se consumă şi sunt solicitări… în ce interval de timp… dacă e acoperitoare, dacă nu este acoperitoare şi, în funcţie de astea, vom mai putea să intervenim şi cu alte modificări.”
Trimite articolul
Xpăi muncitorii astia nu au echipamente de protectie? Asa se vede! Asta pana se accidenteaza vreunul.. sau pică ceva materiale sau chiar ei in in capul trecatorilor. wow! Alo! Protectia muncii se aude? hai pa!
Felicitari! Ati dat inca odata dovada de lipsa de viziune pentru Arad. Puteti sa va felicitati intre voi. Va pubeti in rand vu Brasov, Oradea sau Timisoara? Chiar sunteti ingust la minte si demagog, dle Bibart. Puneti-va oamenii la munca, sa atrageti fonduri europene sa se vada ceva in urma Dvs, nu doar mizeria de santier de pe centru