La o lună şi două zile de la şedinţele CLM din 29 septembrie, am aflat că proiectele care au generat 15 voturi „pentru” în contul a 2/3 sunt considerate adoptate. Verdictul a fost dat, în cele din urmă, de secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu. Interpelată pe subiect în plenul CLM de către alesul PSD Beniamin Vărcuş, aceasta a explicat că a supus această problemă atenţiei specialiştilor din domeniu, în speţă secretarilor din localităţile judeţului Arad şi secretarilor de municipii din România.
„Aşa cum aţi observat, eu am solicitat 16 voturi «pentru». Dar, cu toată argumentaţia pe care trebuie să o recunosc ca fiind corectă şi întemeiată legal, în unanimitate cu toţii au opinat că raportarea se face la numărul total al consilierilor validaţi care au depus jurământul. (…) În acest context, am considerat adoptate hotărârile CLM pentru că nu era alternativă” – a punctat Lilioara Stepănescu înainte de începerea „extraordinarei” CLM de marţi.
Răspunsul
Iată răspunsul detaliat – şi atât de aşteptat – pe care Lilioara Stepănescu l-a oferit pentru Jurnal arădean/ Aradon: „În conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2001 (…), consiliul local poate funcționa legal și cu jumătate plus unu din totalul numărului de consilieri prevăzut de lege. Dacă într-o astfel de ipoteză este neîndoielnic faptul că acel consiliu local poate adopta hotărâri valabile pentru orice tip de reglementare, majoritățile la care se face referire în art. 45 din legea invocată, și anume, majoritatea absolută (majoritatea celor în funcție), precum și majoritatea calificată (2/3 din totalul celor în funcție) se vor raporta la numărul total al consilierilor în funcție. Dacă s-ar aplica alt raționament, acel consiliu local nu ar putea adopta hotărâri privind patrimoniul, bugetul local, impozitele și taxele locale, proiectele de dezvoltare urbanistică etc. Or, legiuitorul a creat norme aplicabile care au aptitudinea de a crea efecte juridice și nu de a paraliza activitatea administrației publice. Acest mod de abordare este avut în vedere la nivelul întregii administrații publice locale, atât în județul Arad, cât și în România, situație verificată la nivelul specialiștilor responsabili în domeniu.
Raportarea matematică la numărul total al consilierilor în funcție vizează numărul total al consilierilor al căror mandat a fost validat și care au depus jurământul. Acest punct de vedere rămâne valabil independent de verificarea cauzelor care au condus la invalidarea unui mandat.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!