ARAD. După lansarea unor planuri grandioase, după reacţia virulentă a societăţii civile, după dezbateri îndelungate pe temă, Consiliul Local Municipal a aprobat luna aceasta documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiție „Modernizare Parc Eminescu”. În suprafaţă de 26.497 de metri pătrați, parcul este situat în „zona de protecție monument istoric și construcție valoroasă de importanță locală Ansamblul urban Arad LMI 2010 Ar-II-a-B-00477”.
„Parcul necesită reabilitare pentru readucerea lui la o stare armonioasă. Toate accesele înspre parc nu sunt în concordanță cu aleile. Mobilierul urban, băncile și coșurile de gunoi sunt degradate în unele cazuri. Vegetația și compoziția peisajeră nu se percep ca un tot unitar. Toate aceste elemente reduc valoarea estetică a locației. De asemenea, zidurile de sprijin prezintă degradări cauzate de intemperii și neconformități datorate metodelor de execuție inițială care nu au prevăzut protecția împotriva apei meteorice și din infiltrații. Așadar, considerăm ca fiind necesară punerea în valoare și protejarea materialului dendrologic din zonă, integrarea monumentelor în amenajarea peisageră și completarea zonelor existente cu specii de arbori și arbuști rezistenți la condiții de mediu și microclimat specific urban, conform cerințelor legale privind protecția mediului. Totodată, refacerea scărilor de acces înspre parc și iluminarea arhitecturală spre și dinspre aleea principală cu baghete sau corpuri încastrate, iar în ceea ce privește împrejmuirea este necesară reabilitarea zidurilor de sprijin și finisarea decorativă a parapetului” – se arată în Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre aprobat de CLM.
Potrivit proiectantului general al lucrării – SC Atelier Decumanus SRL –, „obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea calității spațiului verde, respectiv creșterea atractivității parcului atât pentru cetățenii orașului cât și pentru turiști, având în vedere faptul că parcul se află în zona centrală a municipiului Arad.”
Valoarea totală a investiției în modernizarea Parcului Eminescu este de 11.816.259,78 lei (cu TVA), finanţarea urmând a fi asigurată din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 23 de luni, din care 12 luni durata de execuție.
Zidul dinspre Tribunal, demolat
În varianta recomandată de proiectant, se propune demolarea integrală a zidului de sprijin existent înspre Tribunal (din zidărie de piatră) şi realizarea unui nou zid de sprijin din beton armat (într-o soluție similară cu cea existentă pe latura dinspre Bd. V. Milea, cu aplicarea normelor tehnice actuale). De asemenea, se propune o toaletă automatizată ce va sta pe o placă suport din beton armat, dar şi reamenajarea zonei din fața Palatului Justiției prin plantare și locuri de stat şi reamenajarea peisageră a zonei din proximitatea Palatului Cultural.
Varianta recomandată de proiectant „aduce în plus creșterea calității în amenajare prin abordare spațiului din fața Palatului Justiției și prin scuarul circular ce integrează statuia <Femeie șezând>. Prin crearea noilor alei zona de Nord, parcul devine un nou pol de atracție. Instaurarea panourilor informative aduce un plus comunității din multiple puncte de vedere. Mobilierul urban propus în această zonă este poziționat în jurul arborilor pentru a-i pune în evidență. Suplimentar, se propune o toaletă automatizată ce se poate integra ușor în amenajare datorită formei rectangulare și al proporțiilor. De asemenea, toaleta automatizată este benefică datorită faptului că este prevăzută cu sistem de spălare care asigură autocurățarea acesteia după fiecare utilizare, nefiind necesară prezența de personal auxiliar” – se arată în documentaţie.
Lucrări nestructurale
Lucrările nestructurale propuse în DALI se referă la: *mascarea cu plante cățărătoare pentru toaletele existente; *placarea tuturor scărilor de acces cu piatră naturală de travertin și placarea zonei „La băncuțe”; *refacerea jardinierelor de beton; *refacerea pavajului zonei de șah; *aleea principală care face legatura dintre B-dul Vasile Milea și faleza Mureșului va fi pavată cu piatră naturală de andezit și amenajată prin introducerea mobilierului urban și amenajări peisagere cu plante perene; *se vor pava cu piatră naturală de andezit și aleile de lângă Palatul Cultural Arad, în lungul traseului de vizionare a busturilor; *la Zid de sprijin Bd. V. Milea după remedierea zonelor exfoliate se va executa finisarea decorativă a parapetului și a zidului existent prin punerea sa în valoare cu pictură stradală; *se propune o toaleta automatizată ce va sta pe o placă suport din beton armat; *reamenajarea zonei din fața Palatului Justiției prin plantare și locuri de stat; *reamenajarea peisageră a zonei din proximitatea Palatului Cultural; *se înlocuiesc toate băncile existente. Se completează suplimentar cu bănci noi care se vor alege de preferință același model sau model similar cu cele existente. Băncile vor fi amplasate conform planului de amenajare în lungul aleilor și a zonelor de stat unde s-a observat că sunt necesare; *se propun rasteluri de biciclete; *se înlocuiesc toate coșurile de gunoi existente cu coșuri pentru colectare selectivă și se adaugă în proximitatea băncilor noi propuse; *realizarea unor panouri informative ce vor fi amplasate la accesul în parc; *realizarea unui ansamblu statuar cu Mihai Eminescu în proximitatea accesului. *se plantează un tei în spatele ansamblului statuar; *reabilitarea peisageră a parcului prin plantarea, toaletarea, înlocuirea sau mutarea vegetației existente; *copacii se vor păstra, doar în cazuri justificate din punct de vedere al soluției peisagere vor fi eliminați; *refacerea tuturor rondourilor florale; *înlocuirea gazonului; *toaletare arbori; *extragerea a 8 arbori; *transplantări arbuşti; *montat gazon rulou; *amenajarea cu scoarță și piatră naturală vulcanică.
Votul
În ciuda abţinerii de la vot a aleşilor USR, proiectul de hotărâre CLM a fost aprobat graţie celor 16 voturi „pentru” ale consilierilor locali de la celelalte partide. Urmează întocmirea proiectului tehnic şi… negocierile pentru obţinerea unor bani europeni.
Trimite articolul
Xse darama un zid de piatra si se face alt zid din beton ,
interesant
fain
-
Toate instituțiile Aradului au fost și sunt conduse de foștii PDL-iști. Face – ți o verificare. PNL – iștii autentici au devenit marionetele lor. Și atunci ne miram ca Aradul e ca o comuna din BH SAU TM.
-
O sa coste zidul de beton si demolarea celui vechi cat vila lui Iohanis de pe Aviatorilor.
Beton … acolo se fura banii. Cat mai mult beton. Vai si amar. Administratia locala este un fel de circ în care clownii aleargă pe strada si urlă la muncitori ca nu stiu sa lucreze. Sunt aceiasi muncitori pe care chiar ei i-aau angajat si au alocat sune imense, nici in Franta sau Germania nu se dau atatia bani, sa puna niste granit care este adus din … China. Clownii astia sunt convinsi ca dava deschid santiere in campania electorala vor fibsi votati. Prin santiere si mult praf au facut ca Aradul sa fie cel mai mare bazin de îmbolnăviri cu cancer din România.
-
Cineva zicea ca la noi partidele sint grupuri constituite cu scop infractional, dar uite ca in Arad toate partidele fac un singur astfel de grup. USR asista, nu se baga, n-are nimic de obiectat.
Cât se poate sifona dim banii publici!!!!!!
Foarte frumos….foarte POMPOS ….cica un POL de atractie ,adica un pol de sifonarea banului public. Se vor face alei se vor face chiar si autostrazi se vor face ….bla bla bla ,plantati si teiu ala a lu,|IEMINESCU plantati si palmieru lu Bibi ,plantati si baubabu lu, Falca si a li Ciuca si tufa lu KLAUS SI ,,,TTOT FELU DE PLANTE ,,,de ce SI IAR DE CE intentionati sal umbriti pe AVRAM IANCU
N-avem VALORI in Ardeal??/ Daca avem o piata/squar Avram Iancxu ..nu putem avea si un parc ,Avram Iancu ?Poezia cu parcu ei si LIBERTATEA Ardealului cu parcu ei Numa studii si …parastudii si sifonare de fonduri Vin alegerile ,,,,O sa avem grije ,,,
Mai taiem niste copaci?!
toata vina o poarta aradenii care nu mai ies in strada si lasa acesti criminali sa faca ce vor
Bai clovnilor! O sa-i votati! Ca altii nu-s! Si la anu care vine …. tot mai multe betoane! Doar vo pus verdeata intre liniile de tramvai!
ce modernizare e aia cand tai 8 arbori, aia e defrisare si furt
Delir infinit!
Parcul a fost modernizat acum 4 ani.
Bancile de tabla ale lui Falca au fost inlocuite cu banci ‘cu fata umana’ acum 1 1/2 ani.
Scarile din zona au fost facute acum 2 ani, in asa fel incit daca ai cazut, ai si pierit pe acele canturi de marmura taicioasa.
As fi votat un partid care sa fi fost impotriva.
Hai la sifoaneeee, hai la sifoaneee!!
si totusi… cand se estimeaza pe foaie ca va fi finalizat acest proiect? 🙂 🙂 🙂
-
Cand nu o mai fi parc
Recomand sa faceti poze,,multe poze, cu parcul actual si, ulterior, sa le comparati cu marele kitsch gandit de un padurar ratat si un faraon botoxat.
Kind reminder!
Sa nu fie aprobat clar!
Cimentul scos
Drumul sa vina in prelungire încât in in fata scoli un parc mai mare .
Ce e grav zona continental mai trebuie sa re facă zona verde si accesul
Mafia continua ce le ordona Falconetii…Deci sa distruga acest parc mai intii prin defrisare si apoi va fi mai usor !! Exact asa au facut acesti mafioti si cu Piata Mare !!
”2022 836 156 103 798 418 307 ”
Cifrele reprezintă situația financiară pe anul 2022 a firmei care se ocupă de PArcul Eminescu.
Relevante sînt ultimele două:profitul 103.798 (!!!) și datoriile – 418.307 (!!!).Firma are 10(!) angajați mari și lați și,fiind din Timișaora,nu ne poate fi greu să ghicim pe ce filieră a ajuns să ia acest proiect !Dacă Aradul nu merită ca treburile sale să fie rezolvate de oameni care contează cu adevărat în domeniu,atunci asta e!Asta sîntem!
Dar,oare,așa să fie?Să nu putem mai mult?