A fost o perioadă de acalmie în problemele pe care primarul Curticiului, Nicolae A. Aniţei, le are cu legea, dar acalmia a fost doar de suprafaţă. În vara acestui an, anunţam faptul că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara să facă cercetări referitoare la un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat A. Aniţei. Procurorii au anchetat, după care au dat verdictul: trimiterea în judecată a primarului pentru săvârşirea a nu mai puţin de 11 infracţiuni de conflict de interese. Apoi au urmat bătăile pe chichiţele legislative. În luna octombrie, Judecătoria Arad a anunţat că „respinge cererile şi excepţiile ridicate de către inculpatul A. Aniţei Nicolae-Mihail” şi că se „constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara privind pe inculpatul A. Aniţei Nicolae-Mihail, pentru săvârşirea a 11 (unsprezece) infracţiuni de conflict de interese, fiecare în formă continuată”. Practic, prin această decizie, judecătorul de cameră preliminară a hotărât că urmărirea penală a fost făcută legal, că probele tind să dovedească vinovăţia primarului din Curtici, iar acesta poate fi trimis în judecată.
Totuşi, în sentinţa Judecătoriei Arad se mai arată faptul că decizia poate fi contestată. Lucru care s-a şi întâmplat. Avocaţii lui A. Aniţei au atacat decizia la Tribunalul Arad, contestaţia fiind judecată în data de 9 noiembrie. Dar şi judecătorii de la această instanţă au hotărât că Nicolae A. Aniţei poate fi trimis în judecată. „Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul A. Aniţei Nicolae-Mihail, împotriva încheierii penale nr. 704 din 15 octombrie 2015, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Arad”, spun magistraţii de la Tribunal. Aşadar, procesul va intra la judecata pe fond în perioada imediat următoare, cu Nicolae A. Aniţei în rol de inculpat.
Ce a făcut?
În rechizitoriul întocmit, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara spun că Nicolae A. Aniţei a dat, în numele primăriei din Curtici, 11 contracte către societăţi cu care şi el făcea afaceri, prin firma lui. „În perioada 2007-2012, inculpatul, în calitate de primar şi ordonator de credite al Oraşului Curtici şi al Casei de Cultură Curtici, a atribuit în mod direct şi a semnat contracte publice şi ordine de plată către societăţi comerciale cu care s-a aflat anterior în relaţii comerciale sau a beneficiat de foloase din partea acestora”, spun şi inspectorii ANI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!