După săptămâni bune de aşteptare a sosit şi raportul Ministerului Educaţiei şi Cercetării legat de controlul efectuat la Şcoala Generală nr. 5 din municipiu. Problema cea mai stringentă din raport a fost, de departe, cea referitoare la salarizarea cadrelor didactice. După cum bine se ştie, cadrele didactice de aici nu şi-au încasat salariile nici pe luna ianuarie şi nici pe luna februarie pentru că statele de plată nu au primit aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, nefiind, în opinia reprezentanţilor ministerului în teritoriu, conform legii.
Pe de altă parte, profesorii au refuzat reîncadrarea fără sentinţa 402 pentru că o consideră ilegală. Toată lumea aştepta răspunsul din partea ministerului de resort care să clarifice problema. Un răspuns clar, răspicat care să nu mai lase loc interpretărilor. Mai ales că în situaţia celor de la Generală nr. 5 se mai află şi o parte din cadrele didactice din Şimand. Trebuie spus că, în funcţie de răspuns, se putea crea şi un precedent mai ales dacă era foarte clar în favoarea celor de la şcoala generală, iar profesori din celelalte şcoli, care evident că urmăreau situaţia de pe margine, ar fi putut reveni pe sentinţă.
Răspunsul ministerial
Răspunsul ministerului la problema salarizării este, cel puţin pentru un nespecialist, o provocare reală în a înţelege cine şi ce a greşit: „ Având în vedere faptul că hotărârile judecătoreşti, definitive şi irevocabile au fost puse în executare în 2008, cunoscând cadrul legal la nivelul anului 2009 ca fiin reprezentat de O.U.G. nr.41/2009 privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar pentru perioada mai-decembrie 2009, aprobată prin Legea nr.300/2009, la nivelul anului 2010 ca fiind reprezentat de OUG nr.1/2010 şi Legea nr.330/2009, iar la nivelul anului 2011 de Legea nr.285/2010, considerăm că personalul didactic şi didactic auxiliar trebuie reîncadrat de către conducerea Şcolii Generale nr.5 Arad, conform legii” se precizează în raport. Greu de spus, în urma acestui răspuns care articole de lege au fost încălcate şi care nu. Unde au greşit cei de la Generală nr.5? Adevărul va fi lăsat, din nou, la interpretarea juriştilor şi a judecătorilor, pentru că dacă citeşti fiecare document legislativ enumerat în răspuns, totul va deveni din ce în ce mai alambicat, fiecare lege trimite la alte legi….. Reîncadrarea conform legii este cel mai general răspuns posibil în această situaţie. Conducerea Şcolii Generale nr.5 are la dispoziţie 5 zile pentru a reface încadrarea.
Dreptatea e de partea noastră
Lucrurile par însă limpezi pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean care consideră că , „răspunsul este în defavoarea Şcolii Generale nr.5”, după cum susţine Mirela Aldescu, inspector şcolar general şi „ne dă nouă dreptate” a mai subliniat Aldescu, după primirea raportului. Deasemenea inspectorul şcolar general a mai afirmat că au fost găsite şi alte nereguli la nivelul instituţiei de învăţământ vizate.
Încă un control
Ministerul a mai dispus şi un control de fond realizat, de data aceasta, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad ale cărui concluzii se vor duce la minister şi care, dacă e cazul, va impune şi luarea unor măsuri. Termenul este de o lună de la primirea raportului.
Monica Ardelean
monica.ardelean@informmedia.ro
Control din partea Ministerului Educaţiei la Şcoala Generală nr.5
Control si raport finalizat la Generală nr.5
control, control, control
Citiți principiile noastre de moderare aici!