Arad. Vom afla joi sau vineri care este decizia finală a Primăriei Arad cu privire la reamenajarea Parcului Eminescu, cel mai fierbinte subiect de început de an în oraşul nostru. Informaţia am primit-o cu toţii chiar de la primarul Gheorghe Falcă, care a vorbit despre intenţiile sale şi ale Municipalităţii la finalul şedinţei CLM de miercuri. Atunci am putut afla că edilul local are de gând să organizeze o întâlnire cu câteva dintre vocile grele care contestă planurile Primăriei legate de Parcul Eminescu.
Întâlnirea nu a fost bătută în cuie, dar ar urma să aibă loc joi sau vineri, totul depinzând de starea de sănătate a edilului, care părea destul de şubredă miercuri. La momentul intervenţiei sale legate de planurile Primăriei, reacţie generată de interpelarea lui Marin Lupaş, Gheorghe Falcă a lăsat să se înţeleagă că decizia legată de viitorul parcului a fost cumva deja luată şi că o vom afla în curând.
„O să încerc mâine sau poimâine să am o discuţie pe acest subiect şi, în funcţie de ce rezultate avem, să dăm o decizie. O să fac şi o anumită declaraţie, dar vreau să vă spun un lucru: oraşul, mai devreme sau mai târziu, se va orienta după acest studiu”, a precizat în cadrul şedinţei Falcă, lăsând parcă să se înţeleagă că nu va mai lupta pentru proiect, deşi acesta este bun pentru oraş.
Edilul nu s-a ferit să-i critice vehement pe cei care sunt astăzi în spatele nemulţumirilor legate de intenţia Primăriei vis-a-vis de parcarea din Eminescu, susţinând că, în fapt, în trecut, aceştia au fost tocmai călăii spaţiilor verzi din Arad. „Noi suntem cei care gândim în viitor”, a mai spus Falcă şi „cei care am crescut spaţiul verde din oraş”.
Părerea lui Marin Lupaş nu a fost însă aceeaşi.
Verdict pentru Parcul Eminescu
Consilierul local PSD a acuzat faptul că Primăria încalcă legea comandând prin licitaţie un studiu de fezabilitate pentru realizarea parcării peste parc în condiţiile în care un plan urbanistic zonal, votat anterior, care vizează exact acel teritoriu, nu face referire la nicio intenţie de acest gen. Lupaş a contestat până şi amendamentul propus de Cătălin Lazurcă şi votat la acel PUZ al zonei protejate, lăsându-se să se înţeleagă că parcursul acestei intenţii a fost unul cu totul greşit. Motiv perfect pentru primarul Falcă să-l ia peste picior pe consilier, explicându-i că tocmai acesta e rolul aleşilor, să modifice cu amendamente propunerile din proiecte, şi că, printre altele, cursul normal al unor intenţii este tocmai de la PUZ-uri la studii de fezabilitate. Discuţia a ajuns într-o zonă a ironiilor, în care edilul a precizat chiar că, fiind deja de doi ani şi jumătate în CLM şi necunoscându-şi drepturile şi obligaţiile, consilierul ar trebui să-şi dea demisia.
Dincolo de aceste discuţii, pe care nu le considerăm defel importante şi demne de detaliat, argumentele fiecăruia legate de Parcul Eminescu merită punctate. Lupaş a precizat, de pildă, că este inadmisibil să distrugi un parc care face parte din istoria efectivă a acestui oraş, că proiectul primarului este unul împotriva Aradului, sau că o astfel de investiţie nu trebuie şi nici nu va avea, speră, loc în Arad. Un alt consilier care a intervenit, Ionel Ciupe, a precizat că toţi cei cu care a vorbit pe subiect sunt împotriva unei astfel de intenţii, alesul insistând şi pe faptul că discuţia pe care edilul o propune acum trebuia să aibă loc înainte de lansarea proiectului şi nu după organizarea licitaţiei. În fapt, până şi primarul Falcă a recunoscut în CLM că vina aparţine Primăriei, care nu a fost prima care să îşi facă publice intenţiile şi, ca atare, informaţiile apărute între timp au degradat public dorinţele executivului.
Gheorghe Falcă a prezentat şi câteva dintre ideile pe care le va susţine probabil joi sau vineri, la întâlnirea cu contestatarii proiectului său. A indicat faptul că parcările sunt problema Aradului, că parcul nu va fi distrus, ci doar adaptat cerinţelor actuale, că viitorul Aradului este conturat în jurul a trei poli (Cetatea, malul Mureşului şi zona monumentelor protejate), iar obligaţia Primăriei este să creeze acces spre aceste puncte de atracţie, că administraţia pe care o conduce a creat spaţii verzi, că arădenii vor ca centrul să fie mai liber, iar soluţia propusă în mult discutatul proiect, vehiculată încă din 1993, este cea care poate duce la realizarea acestui deziderat.
În sprijinul primarului
În sprijinul său au sărit şi arhitectul şef al Aradului, Radu Drăgan, şi viceprimarul Bognar Levente. Radu Drăgan a precizat, ca răspuns la întrebările lui Lupaş, faptul că, „în acest caz este greşită interpretarea pe care aţi dat-o, cea de distrugere a parcului. Nu schimbă nimeni funcţiunea de parc a zonei. Dacă vă interesează, însă, punctul meu de vedere, Parcul Eminescu este unul îmbătrânit, care are şi arbori seculari, de valoare, dar şi copaci care reprezintă un pericol pentru toţi cei care trec prin zonă”.
Levente Bognar a ţinut să precizeze că în analiza Municipalităţii este acum un studiu privind reţeaua verde a oraşului, act care va dezbate cât spaţiu verde s-a pierdut de-a lungul anilor şi ce a fost pus în loc. „Eu cred că putem sta liniştiţi pentru că, în ultimul timp, masa verde a crescut şi va creşte. Dacă facem o analiză şi un grafic privind masa verde, vom vedea că acesta a crescut în Arad”, a spus viceprimarul, declaraţie care în viziunea edilului s-a mulat pe ce va vrea să indice la întrunirea cu contestatarii proiectului Municipalităţii. Rămâne de văzut care vor fi deciziile finale cu privire la viitorul Parcului Eminescu.
Judecată pe greşeli
Falcă a declarat în CLM faptul că nu îi judecă pe cei care au sărit în apărarea parcului, pentru că e normal să aperi spaţiile verzi, ci judecă Primăria Arad pentru că nu a ştiut să prezinte planurile sale, dar şi pe cei care acum sunt oponenţii acestor intenţii, deşi în urmă cu ani de zile au votat sau s-au arătat de acord cu distrugerea spaţiilor verzi de la Pădurice, din Parcul Eminescu (pentru Crucea Martirilor) şi din alte zone din Arad. Aceştia au fost numiţi de Falcă „vânzătorii de spaţii verzi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!