ARAD. Aşa cum vă informam în a doua jumătate a lunii martie, un cetăţean arădean, Kasa Andrei, s-a adresat Prefecturii Arad, solicitând „luarea măsurilor ce se impun atât din punct de vedere profesional, cât şi penal” împotriva mai multor persoane din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad. La vremea aceea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Judeţului Arad, Lucian Cozma, ne-a spus că sesizarea omului „a fost înaintată Consiliului Judeţean, din partea căruia aşteptăm un răspuns”. Ieri s-au împlinit 30 de zile de când Prefectura a transmis petiţia către CJ Arad. Şi nu a primit niciun răspuns. De ce?
Pentru că „adresa de la Prefectură, cu numărul 1.389 din 6 martie 2015, a fost înregistrată la noi în 12 martie, cu numărul 3.386. Deci, potrivit, legii, este în termen” – explică Mihaela Ozarchievici, consilier relaţii publice în cadrul CJ Arad.
Dar, cum Kasa Andrei a adresat şi Consiliului Judeţean o petiţie similară cu cea înaintată Prefecturii, am aflat răspunsul pe care CJ l-a formulat pentru arădean. Reamintim, acesta acuza fapte de abuz în serviciu, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuă, delapidare, luare de mită, dare de mită, fraudă cu fonduri europene, organizarea unor grupări infracţionale, conflict de interese şi alte fapte asimilate. De asemenea, petentul a solicitat verificarea parteneriatelor pe care DGASPC Arad le-a încheiat cu un spital şi „Azilul de bătrâni al doamnei Fira Popa”.
Răspunsul CJ
La nivelul Consiliului Judeţean s-a constituit o comisie care a verificat aspectele de natură administrativă sesizate de Kasa Andrei. „Omul a făcut referire la nişte aspecte care sunt mai mult de natură penală, dar noi nu suntem organ de cercetare penală, nu ne ocupăm de aspecte de natură penală” – explică reprezentantul CJ Arad.
Aşadar, „din punct de vedere administrativ, s-a constatat că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad a avut încheiate în 2014 două contracte de servicii cu un spital. S-au verificat acele contracte şi s-a ajuns la concluzia că ele au fost încheiate cu respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte achiziţia de servicii. Repet, acesta este răspunsul Comisiei, urmare a sesizărilor administrative, nu a celor penale.”
În ceea ce priveşte încheierea de parteneriate cu „azilul de bătrâni al doamnei Fira Popa”, răspunsul CJ face referire la parteneriatele dintre DGASPC Arad şi Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice al Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, condus de Fira Popa. Or, nu despre acest centru era vorba în sesizarea arădeanului…
Faptele penale, la Poliţie!
În ceea ce priveşte aspectele de natură penală sesizate de Kasa Andrei, „Consiliul Judeţean nu are competenţa de a se pronunţa asupra acestora” – susţine Mihaela Ozarchievici. Cine sesizează instituţiile care au competenţă aici? „Noi, în niciun caz” – răspunde prompt reprezentantul CJ Arad. „Poliţia nu este în subordinea noastră. E o instituţie, de principiu, subordonată Instituţiei Prefectului. Din punctul meu de vedere, aşa cum Instituţia Prefectului ni s-a adresat nouă şi noi am analizat aspectele care ţin de competenţa noastră, putea să trimită respectiva petiţie şi către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad pentru a analiza aspectele de natură penală” – opinează Mihaela Ozarchievici.
Mihaela Ozarchievici: “Până în 12 aprilie, răspunsul CJ va fi comunicat şi Prefecturii Arad”
Citiți principiile noastre de moderare aici!