ARAD. Lume bună, public numeros, atmosferă fastuoasă. Sunt doar câteva cuvinte care ar putea descrie vernisajul de vineri seara de la Galeria „Delta”, ce ne-a introdus în spațiul creației artistice a dr. Celius Ciobanu prin expoziția sa de sculptură „Dincolo de limite, prin artă”. Și pentru că evenimentul marca o triplă sărbătoare – împlinirea vârstei de 60 de ani (artistul s-a născut în 4 mai 1954, la Timișoara), primirea în Uniunea Artișilor Plastici din România și prima expoziție personală de sculptură – vizitatorii au fost întâmpinați, chiar la intrarea în Galerie, cu un pahar de șampanie. Participanții, relaxați, au admirat apoi lucrările maestrului (câteva zeci) cu teme și titluri îndrăznețe: Sacrificiul, Refugiu, Simbioza, Zbor, Judecata, Cosmogonie, Eliberare, Ascensiune, Metamorfoza, mai multe variante Icar etc. Fără formalități, și aproape pe nesimțite, s-a trecut la deschiderea expoziției. Artistul plastic Ioan Kett Groza a salutat „un tânăr sculptor (n.n. care, nu demult, a terminat Facultatea de Arte Plastice și masteratul în domeniu), oricum mai tânăr sculptor decât doctor” și a apreciat că este „o expoziție complexă”, dr. Celus Ciobanu „folosind materiale diferite: piatră, bronz, lemn”.
„Pe Celus Ciobanu l-am extras din lumea medicală și l-am adus în lumea artistică” – și-a început prezentarea sculptorul Dumitru Șerban, președintele filialei Arad a UAP. „Prin sculpturile sale – aprecia D. Șerban – a creat o lume care ne-a prins, am intrat în dialog cu el și el a intrat în structura spirituală a fiecăruia dintre noi. Bronzul îi dă lui Celus stabilitate, face ca opera lui să introducă o anumită intimitate și de aceea aceste lucrări ar sta bine în orice spațiu interior. Lemnul denotă o căldură extraordinară, această operă în lemn duce la o înnobilare a unui spațiu exterior. Opera în piatră mi se pare de o conexiune extraordinară cu spațiul său spiritual. Cred că Celus Ciobanu prin sculptură și-a creat o nouă dimensiune în care cuprinde publicul.”
Cu firești emoții, sculptorul Celus Ciobanu a adus mulțumiri profesorilor săi în ale sculpturii – Dumitru Paina, Rudolf Kocsis, Dumitru Șerban – apoi s-a adresat publicului apreciind efortul de a participa la vernisaj: „Chiar acum pe mine mă onorează”.
Cât despre „calea paralelă”, cum numește artistul pasiunea sa pentru sculptură, a mărturisit: „Nu știu cum am ajuns aici dar îmi pare bine. Am descoperit de-a lungul anilor că arta este mai generoasă, îți oferă libertate considerabilă și un univers în care poți să experimentezi”. În final, artistul i-a rugat pe toți să participe în continuare la „un eveniment gustativ”. Și a fost unul pe cinste cu mâncăruri și băuturi alese, ceea ce l-a făcut pe maestrul Șerban să spună: „Acest spațiu este acum în sărbătoare”.
„Sufletul din el se manifestă astăzi prin această expoziție” (Dumitru Șerban)
Citiți principiile noastre de moderare aici!