Două ședințe de Consiliu Local în aceeași zi cu același subiect arzător: pierderile CET-ului care valorează 46. 231.843 lei. Două hotărâri de dimineață, de la orele 9.00 și alte două după amiaza, de la orele 16.00. O agitație destul de mare a consilierilor locali și mai ales a celor din aparatul administrativ și juridic al Primăriei, care au pus pe hârtie în decurs de câteva ore patru proiecte de hotărâri.
Hotărârile de dimineață
La ședința de la orele 9.00 au fost votate două proiecte de hotărâri: unul prin care se aprobă „acoperirea parțială a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat… cu suma de 6.231.843 lei”, se specifică în proiect. Această sumă se va asigura din bugetul general al Municipiului Arad. Al doilea proiect, pe aceeași temă, cu precizarea că suma stipulată se ridică la 40.000.000 lei şi va fi solicitată din „Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2015”. Confirmarea acestor demersuri a venit și de la Prefectura Arad care a anunțat printr-un comunicat de presă că Aradul a solicitat 40.000.000 lei de la Guvern. „Este un pas important, care creează cadrul pentru solicitarea legală a unui sprijin financiar din partea Guvernului şi poate permite deblocarea situaţiei financiare. Sper că Guvernul va găsi resursele necesare pentru a aloca un ajutor financiar arădenilor. Cred că în perioada următoare, instituţiile abilitate vor trebui să identifice sursa pierderilor financiare înregistrate de cele două CET-uri, pentru a depăşi situaţia de criză”, a spus prefectul Aradului, Cosmin Pribac.
Nu este încă sigur că vor fi și alocați acești bani pentru Arad, dar au fost făcute demersurile necesare pentru a putea fi obținuți. Pe ultima sută de metri.
Și cele de după amiază
La orele 16.00, o nouă ședință de CLM. Pe ordinea de zi alte două proiecte, pe aceeași temă: bani pentru CET-urile Aradului. Primul s-a dovedit a fi o comasare a proiectelor de dimineață, prin care se specifica suma totală a pierderilor: 46.231.843 lei. Secretarul de ședință, Lilioara Stepănescu, a precizat în plenul ședinței că această nouă hotărâre a fost făcută la solicitarea Guvernului, care a impus ca acest cuantum total al pierderilor să fie stipulat într-un singur document. Cel de al doilea proiect s-a lăsat puțin așteptat, prima formă nefiind acceptată de edilul local. S-a solicitat o a doua variantă care a venit după vreo 15 minute de așteptare. Era vorba despre intenția executivului local de a majora capitalul social al CET cu 213 milioane lei, în condițiile legii finanțelor publice locale. O hotărâre mai degrabă cu caracter declarativ, prin care Municipalitatea își manifestă intenția de a majora capitalul fără a fi indicate surse financiare. De ce atâta grabă pentru majorarea capitalului social? Pentru că altfel CET nu ar mai fi fost inclus în planul naţional de investiţii şi nu ar mai putea finaliza proiectul de la Cazanul 2, susțin consilierii locali.
Pe bandă rulantă
Totul a fost făcut în viteză mare, proiectele de hotărâre au fost scrise şi refăcute, au fost analizate în plen şi schimbate, dar la finalul zilei au fost aprobate, să sperăm în forma corectă. Mingea e acum în curtea Guvernului, care trebuie să decidă dacă va lua suma de 40 de milioane din rezerva statului pentru a fi dată Aradului. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă susţine că este o certitudine alocarea banilor, care se va face cu siguranţă în şedinţa de Guvern iar consilierii vor fi chemaţi luni sau marţi, după Crăciun, pentru a aproba rectificarea bugetară. Apoi banii vor ajunge în contul CET Hidrocarburi, care să poată plăti datoria către SC CET SA.
Poate CET Arad va scăpa de datorii, poate arădenii nu vor mai trăi sub ameninţarea că vor rămâne în plină iarnă fără căldură în casă, dar, dacă nu se va face nimic la capitolul pierderi pe reţea, se va ajunge la aceeaşi situaţie în scurt timp, iar Guvernul va continua să plătească din bugetul de stat, din banii tuturor, incompetența.
Executare silită
Situația de la SC CET SA a ajuns la limită după ce creditorii au trecut la executarea silită a societății. Care nu ar fi intrat în acest colaps financiar dacă compania care transportă căldură (CET Hidrocarburi) produsă de ei și-ar fi plătit datoriile. Nu a făcut-o și a creat și blocajul celuilalt CET, cel care produce căldura.
Citiți principiile noastre de moderare aici!