Activitate pe plus în spatele gratiilor, acolo unde puşcăriaşii merg la şcoală, ies la muncă şi sunt notaţi cu puncte prin intermediul unui sistem nou implementat. Nici o problemă majoră anul trecut la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, acolo unde, în acest moment, se află în spatele gratiilor nu mai puțin 1.056 de deținuți.
Media deținuților, ne spune Eduard Magold, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, s-a menținut până acum la nivelul anului 2010, de aceea momentan nu sunt probleme nici când vine vorba de capacitatea maximă a penitenciarului, care poate primi până la 1.300 de deținuți.
54 de tentative, la bunuri
Cu bunurile deţinuţilor au fost, ce-i drept, însă, ceva probleme, deşi regulile sunt clare aici: un deținut are dreptul să primească pachete și lichide din partea familiei și a celor apropiați, însă acestea nu trebuie să depășească lunar 20 kg (respectiv lichide cum ar fi suc 8 litri/lună). Odată cu aceste pachete, însă, în decursul anului 2011, au fost dejucate 54 de tentative de introducere de obiecte interzise.
Dintre acestea au fost descoperite nu mai puțin de 40 de telefoane mobile, dar și o substanță ilegală. Inventivitatea celor care încearcă să introducă în interiorul închisorii obiectele interzise nu are limite nici la Arad, obiectele fiind foarte bine camuflate. Au fost descoperite telefoane mobile în interiorul unei pâini coapte, sau într-o conservă sigilată, ba mai mult au fost și cazuri în care rudele deținuților aruncau telefoanele peste gardul închisorii în speranța că vor fi găsite de pușcăriași. Tentativele au fost dejucate mai ales cu ajutorul detectorului cu raze X din dotarea Penitenciarului.
Puncte pentru deţinuţi
Ce a adus nou 2011 dincolo de tentativele de introducere a unor obiecte interzise? Un sistem pilot denumit „sistem de creditare” de care beneficiază doar câteva penitenciare din România şi care este în plină implementare la Arad. Sistemul se desfășoară în perioada august 2011 – februarie 2012, când va avea loc prima evaluare. Rolul acestui sistem este inedit deoarece, în funcție de abaterile disciplinare, implicarea în activitățile penitenciarului sau dacă comportamentul este unul impecabil, deținutul primește credite (puncte). Acest sistem este on-line, astfel că indiferent dacă deținutul migrează în alt penitenciar din țară, este „urmărit” de acest sistem.
492 de sancţiuni
În anul 2011, au fost aplicate 492 de sancțiuni disciplinare și au fost acordate 2.745 de recompense cu retragerea, respectiv suplimentarea unor drepturi. Desigur, în cazul recompenselor, deținuții au primit credite, respectiv în cazul sancțiunilor au pierdut un număr de credite.
„Pentru absolvire de programe, activități educaționale de asistență psihologică și socială, deținuții beneficiază de credite cuprinse între 5 și 40, iar pentru activități lucrative 4 credite/zile câștig în urma prestării activității”, a declarat Eduard Magold.
La şcoală şi la muncă
Un alt exemplu elocvent este faptul că, în decursul anului trecut, 116 deținuți au urmat cursurile școlare și anume: 43 în ciclul primar, 52 au urmat ciclul gimnazial și 21 de deținuți cel liceal. De asemenea, 421 de persoane private de libertate au fost folosite la muncă de către Penitenciarul arădean fiind astfel economisiți în anul 2011 aproximativ 26 miliarde lei.
„S-au înregistrat progrese în siguranța deținerii, reintegrare socială și folosirea judicioasă a resurselor financiare” (EDUARD MAGOLD)
valentin.goran@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!