Consiliul Județean Arad anunță faptul că se fac pași importanți pentru lucrările de modernizare a „Drumului Regelui”, proiect de infrastructură rutieră derulat din fonduri europene. „Proiectul, accesat de Consiliul Județean Arad în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, vizează modernizarea infrastructurii rutiere de la Vața de Jos până la Petriș. O infrastructură rutieră modernizată a acestui drum pitoresc de munte, construit în perioada postbelică la ordinul Regelui Mihai I al României, un adevărat paradis natural, va aduce beneficii atât turiștilor dornici să viziteze obiectivele din zonă, cât și comunităților din județele Arad și Hunedoara, oferind o rută alternativă la drumurile mai aglomerate, scurtând timpii de deplasare și făcând mai facilă deplasarea între județele Arad și Hunedoara”, au anunțat cei de la CJA.
Instituția a inițiat procedurile legale pentru trecerea unui teren intravilan din domeniul public al Comunei Petriș în domeniul public al Județului Arad. Terenul, cu o suprafață de 280 de metri pătrați, este necesar pentru instalarea unei stații de încărcare electrică pe această rută, încurajând astfel utilizarea vehiculelor electrice în zona de vest a țării.
Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a subliniat importanța acestui demers: „Facilitarea accesului la stații de încărcare electrică este o componentă a lucrărilor modernizare a Drumului Regelui și reprezintă un pas important în crearea unei infrastructuri moderne și sustenabile. Parteneriatul nostru cu Consiliul Județean Hunedoara este un demers necesar și obligatoriu pentru dezvoltarea regiunii și sprijinirea turismului și economiei locale”.
Săptămâna aceasta va avea loc și conferința oficială de lansare a proiectului, conferință care va fi găzduită de Consiliul Județean Arad.
Peste 208 milioane
Proiectul de modernizare a „Drumului Regelui” include modernizarea a 17,194 kilometri de drum, dintre care 13 kilometri în județul Hunedoara și 4,194 kilometri în județul Arad, pe tronsonul Vața de Jos – Petriș. Investiția urmărește soluționarea principalelor probleme de infrastructură, asigurând siguranță și confort sporit participanților la trafic. Durata de implementare este de 45 luni, respectiv 30.08.2024 – 30.04.2028. „Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 208.617.551,21 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este în sumă de 167.314.280,76 lei. Valoarea totală a componentei aferentă Unității Administrativ Teritoriale Județul Arad: 73.448.861,11 lei din care valoarea nerambursabilă FEDR este 52.591.368,34 lei”, au mai anunțat cei de la Consiliul Județean Arad.