Arad – Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor îşi vor declina competenţa, în cursul acestei săptămâni, în cazul medicilor veterinari acuzaţi de un cetăţean belgian că ar fi efectuat nouă exporturi ilegale de animale folosindu-se de firma sa.
Achetatorii consideră că este vorba despre un grup infracţional organizat, astfel încât cazul a intrat în atenţia DIICOT. Potrivit procedurilor, după ce vor prelua cazul, procurorii DIICOT vor trimite Serviciului de Investigare a Fraudelor o delegare de competenţă.
Pe lângă cei trei veterinari implicaţi în scandal, Dumitru Nişulescu, Cornelia Indreica şi Eugen Muţiu, poliţia a extins cercetările şi asupra medicului concesionar de liberă practică Cristian Nicodin.
„Doctorul Nicodin este cercetat pentru că a întocmit, la fel ca doctorul Muţiu, documente fictive de export fără a vedea animalele”, ne-a declarat comisarul Nicolae Bătrân, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor.
În concediu medical
Dacă în ceea ce-i priveşte pe Nişulescu, Muţiu şi Indreica, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a luat unele măsuri, respectiv suspendarea din funcţie, în cazurile doctorilor Nişulescu şi Indreica, şi suspendarea dreptului de a elibera certificate sanitar-veterinare pentru comerţul cu animale, în cazul doctorului Muţiu, Cristian Nicodin scapă de sancţiunile pe linie profesională.
„Fiind medic veterinar de liberă practică, nu avem ce măsură să luăm împotriva sa”, ne-a declarat Viorel Agud, directorul executiv al DSVSA Arad. Pe de altă parte trebuie spus că ceilalţi trei, angajaţi ai DSVSA, sunt toţi în concediu medical, astfel încât măsurile luate împotriva lor nu pot intra în vigoare.
Vă reamintim că întreg scandalul a izbucnit după ce cetăţeanul belgian Vincent Dubuisson, administratorul SC „Durove” SRL din Caraş-Severin, societate ce are un punct de lucru la Sâmbăteni, i-a acuzat pe Nişulescu şi Indreica că în cursul anului trecut au efectuat pe firma sa, fără a-l informa, nouă exporturi ilegale de bovine.
Operaţiunile ar fi fost făcute cu sprijinul lui Eugen Muţiu, care ar fi semnat documentele fictive de export fără a vedea animalele. Prejudiciul pe care omul de afaceri l-a calculat ca fiind adus de pe urma acestor operaţiuni este de 400.000 de euro.
Pe de altă parte, Cornelia Indreica mai este acuzată că i-ar fi vândut belgianului mai multe paşapoarte pentru animale, contra sumei de 50 de lei/bucata.
L.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!