ARAD. Tot mai multe persoane vârstnice, credule și de bună credință, rămân fără economii, căzând pradă unor indivizi care, prin diverse metode, îi înșală. Toate aceste înșelăciuni au fost comise de la începutul acestui an, iar prejudiciile variază între 1.000 de lei și 7.000 de lei. Modul preferat de operare al indivizilor care profită de naivitatea unor bătrâni e să le câștige încrederea. Odată făcut acest lucru, urmează alt pas: pătrunderea în locuință și în timp ce unul dintre ei vorbește cu persoana vătămată, celălalt caută bani și îi însușește.
Spre exemplu, o femeie de 85 de ani, din Arad, a sesizat Poliția despre faptul că doi bărbați, care s-au recomandat a fi de la Compania de Apă, au pătruns în apartamentul ei de pe strada Bihorului, sub pretextul că trebuie să verifice contoarele de apă. Cei doi indivizi i-au spus bătrânei că dacă vor face acest lucru, femeia va primi bani de la Uniunea Europeană, în cadrul unui program. Doar că după plecarea lor pensionara și-a dat seama că din poșetă, unde avea șapte plicuri în care se aflau câte 1.000 de lei, i-au dispărut banii. Femeia nu a putut da detalii polițiștilor în legătură cu destinația celor 7.000 de lei. Cert este că oamenii legii sunt în căutarea celor doi indivizi.
Din păcate, nu doar în municipiul Arad au avut loc astfel de cazuri de înșelăciune. Orașul Nădlac se confruntă, în ultima perioadă, cu un val de astfel de infracțiuni.
Pe raza orașului Nădlac, mai mulți pensionari au sesizat autoritățile după ce s-au trezit înșelați, cu banii luați. De menționat ar fi faptul că toți cei care au profitat de credibilitatea bătrânilor nu sunt din orașul Nădlac.
Pentru ca cei în vârstă să nu mai cadă pradă unor astfel de înșelăciuni exemplificăm modul de operare al indivizilor. Astfel, o pensionară din Nădlac a rămas fără 2.000 de lei după ce două femei au pătruns în locuința ei, având acordul acesteia, unde i-au oferit spre vânzare mai multe seturi de perne de pat. Profitând de neatenția acesteia în timpul discuțiilor purtate, una dintre femei a furat din locuință 2.000 lei. Femeile au abandonat în casa bătrânei seturile de perne și au plecat. Tot prin această metodă, o altă femeie în vârstă din Nădlac a rămas fără 300 de lei. Un alt pensionar a rămas fără bani după ce persoane necunoscute, sub pretextul câștigării unor beneficii din partea autorităților locale, au pătruns în locuința bătrânului și sub pretextul că a primit un bun de uz casnic din partea autorităților locale, au câștigat încrederea persoanei care de bunăvoie i-a răsplătit pe aceștia cu banii aflați în locuință.
Recomandări de la polițiști
Ce e de făcut atunci când la ușa dumneavoastră se prezintă astfel de indivizi? Trebuie sesizate organele de poliție, sunând la 112 pentru ca indivizii să fie găsiți înainte să mai înșele și alte persoane. În unele cazuri acești indivizi lasă victimelor un produs ca în cazul în care vor fi depistați să susțină că sunt vânzători legali de bunuri și produse de uz casnic, iar victima a cumpărat de bunăvoie produsele lor. Totuși, pentru a preveni astfel de lucruri, Inspectoratul de Poliție Arad vă recomandă, încă o dată, să nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le dețineți sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că sunt reprezentanții unor instituții, dar nu pot face această dovadă.
Totodată, IPJ vă recomandă să evitați depozitarea la vedere, pe balcon, în fața ușii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziționat. De altfel, este necesar ca bijuteriile în cantități mari, banii, acțiunile sau alte valori să fie păstrate în depozite bancare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!