Aceştia sunt : Dorel Căprar şi Flavius Măduţa – PSD, Mihăiţă Calimente – PNL, Ştefan Petru Dalca, fost PP-DD, actualmente la noul Partid Naţional Democrat.
Mihăiţă Calimente- deputat PNL
Calimente a declarat pentru presa centrală că „din moment ce şi angajamentul USL a fost ca să reparăm ce a stricat guvernul Boc, considerăm că, din moment ce pentru piloţi, pentru militari, pentru poliţişti aceste pensii au devenit din nou pensii de serviciu, aşa ar trebui aplicat şi pentru parlamentari. Eu cred că e un lucru absolut normal şi firesc. Suntem o ţară europeană, o ţară care spune că ne respectăm demnitarii. Oricum avem cele mai mici salarii, pensii din UE. În Bulgaria, salariul unui parlamentari e în jur de 3.000 de euro, până şi în Republica Moldova au 3.000 de dolari”. Cât despre critici: „Probabil cei care au criticat proiectul din PNL sunt foarte tineri şi nu se gândesc la pensie. Că dacă erau de vârsta mea, probabil se gândeau şi ei la pensie”, a spus liberalul. În opinia lui, renunţarea la pensiile speciale nu ar rezolva situaţia pensiilor mici ale românilor, cum ar fi inclusiv mama domniei sale, care are 312 lei pensie.
”Îi plătesc eu tot ce are de plătit pentru că altfel nu ar reuşi să supravieţuiască. Normal că nu mi se pare corect, dar nu cred că dacă 300 de parlamentari vor avea 1.000 de lei pensii, doar câţiva vor avea 4.000 de lei, se va rezolva situaţia”, a adăugat el.
Flavius Măduţa-deputat PSD
„Atât eu, cât şi Dorel Căprar am semnat iniţiativa colegilor mei pentru că mi se pare normal ca parlamentarii unui partid, oricare ar fi el, să dea şansa colegilor să poată promova iniţiative. Nu înseamnă că dacă ai semnat vei şi vota pentru. Eu, de exemplu, vă pot spune de pe acum că mă voi abţine. Vreau să precizez că nu sunt de acord cu aceste pensii speciale pentru parlamentari şi, personal, nu voi beneficia de aşa ceva. Am semnat iniţiativa colegului meu pentru că în interiorul PSD este normal să permiţi oricărui parlamentar să-şi încerce şansa de a-şi promova iniţiativa, însă în grupul parlamentar nu s-a discutat cum vom vota, când se va ajunge la vot. Nu pledez nici pentru, nici contra acelor indemnizaţii, dar doresc să punctez câteva aspecte legate de argumentele celor care susţin pensiile speciale. Primul ar fi acela că singurele pensii speciale nerepuse în drepturi după ce au fost anulate de către Băsescu şi Boc sunt cele ale parlamentarilor. Parlamentarii le-au făcut dreptate tuturor celor cărora li s-au anulat pensiile speciale, aşa că pot să accept ca firească dorinţa de a-şi face şi lor înşişi dreptate. Repet, nu am şi nu voi avea nevoie de pensia de parlamentar, dar vă dau un exemplu edificator: deputatul Crăciunescu, de la PNL, a muncit 45 de ani, din care 32 în sistemul medical. Este la al treilea mandat de parlamentar, însă, deoarece perioada muncii în Parlament nu este purtătoare de vechime, ar ieşi la pensie cu 1.800 lei. Este normal? Eu zic că nu”.
Ştefan Petru Dalca-deputat PND
„Trebuie precizat că noi am semnat cu anumite condiţii. Mai exact, noi dorim un proiect în care să fie cuprinse mai multe categorii socioprofesionale care, în urma deciziilor Guvernului Boc, au fost nedreptăţite în privinţa pensiilor. Parlamentarii sunt cuprinşi pentru că perioada în care sunt în Parlament nu este cuprinsă în vechime, nu are efect asupra pensiei, ceea ce este absurd. Vom susţine proiectul doar dacă vor fi acceptate amendamentele noastre. Argumentul cu alinierea la UE, ca drepturi, este valabil pe termen lung, dar nu cred că parlamentarii au prioritate din acest punct de vedere. După părerea mea, va dura mult timp până când proiectul va fi definitivat şi în niciun caz nu va fi sub forma pe care o are acum”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!