ARAD. România pare tot mai puţin atractivă pentru medicii experimentaţi, buni la ceea ce fac, cu ani de vechime în spate. Valoarea sistemului nostru sanitar scade pe an ce trece. Asta nu este, însă, o noutate. La nivel naţional, mii de medici aleg să plece anual să lucreze în străinătate. De obicei, sunt alese ţările foarte dezvoltate din vestul Europei, acolo unde doctorii sunt trataţi bine, aşa cum şi ei îi tratează pe pacienţi. Condiţiile de muncă spre care emigrează medicii sunt de invidiat, salarizarea de asemenea. Şi atunci ne gândim de două ori dacă să îi judecăm sau nu că părăsesc acest sistem bolnav, groaznic de bolnav, şi se îndreaptă spre zări mai albastre decât cele de la noi, care sunt cam gri. S-a încheiat anul 2014, iar la nivel naţional a mai fost întocmită o statistică: peste 2.400 de medici au lăsat în spate România şi sistemul nostru de sănătate şi au plecat spre Vest. Din păcate, acest fapt va rămâne o simplă statistică, o realitate dură, care, însă, nu este combătută sub nicio formă de cei care pot să ia măsuri.
Au plecat şi din Arad
Bineînţeles că nici judeţul nostru nu a ieşit din tiparul ţării. Medicii din Arad au ales şi ei să plece, să lucreze în condiţii bune şi pe bani mulţi. „Din totalul de 840 de medici activi, câţi sunt în Arad, 27 au solicitat certificat profesional curent pentru a pleca la muncă în străinătate. În ceea ce priveşte specializările acestor medici, acestea sunt medicina de familie, gastroenterologia, diabet şi boli de nutriţie, medicină internă, psihiatrie şi chirurgie toracică”, ne-au informat reprezentanţii Colegiului Medicilor din Arad. Ţările în care doctorii noştri au emigrat sunt dintre cele mai dezvoltate din lume. Statistic vorbind, cei mai mulţi medici au plecat în Franţa, Germania, Anglia, Italia şi Suedia.
Soluţia
Preşedintele Colegiului Medicilor din Arad a explicat care ar fi soluţia, din punctul lui de vedere: „Vin alte cadre medicale din urmă, care sunt formate. Dar nu au experienţa celor care pleacă. Pentru a stopa acest lucru ar trebui ca medicii să lucreze în condiții mai bune. În plus, ar avea nevoie de o salarizare corespunzătoare. Dacă aceste două deziderate ar fi rezolvate, exodul lor s-ar opri”. Din păcate, după cum am precizat deja, cei care „jonglează” cu banii statului nu fac nimic pentru a ne ţine valorile în ţară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!