Nu au bani să-și plătească amenzile, sunt puși să muncească. Au comis infracțiuni penale, sunt puși să muncească. Munca în folosul comunității face parte din sentințele pe care judecătorii le pronunță în diferite cauze, iar primăriile din județul Arad primesc o mână de ajutor. 50 de primării sunt incluse în acest program și de curând a intrat și Primăria Municipiului Arad. Inculpații aleg însă să presteze numărul de ore în folosul comunităților din Vladimirescu și Fântânele. Pentru că sunt mai apropiate de municipiu și ajung mai ușor la „locul de muncă”.
20 de zile, 30 de zile, 90 de zile de muncă pe gratis pentru comunitățile celor două localități. Sunt puși să facă curățenie, să facă reparații sau munci mai selecte, în funcție de profilul profesional al condamnatului. Pot lucra pe calculator sau la bibliotecă, dar pot fi puși la fel de bine să văruiască pomii.
Iar condamnații n-au încotro și vin zi de zi la muncă. Face parte din condamnare, sunt pontați, verificați și obligați să-și ispășească pedeapsa.
Nu e ușor, spun primarii celor mai solicitate primării, mai ales dacă au și domiciliul în aceeași localitate. „Le e rușine să fie văzuți pe stradă la curățenie sau prin parcuri. După ce a fost pronunțată sentința nu mai au ce să facă, n-au încotro. Dar, cu siguranță, își vor plăti viitoarele amenzi dacă le vor mai încasa”, ne-a declarat primarul localității Vladimirescu, Ioan Crișan.
La Fântânele au ajuns doar anul acesta 3 condamnați. Primarul, Emil Otlăcan, susține că le va da de lucru, în funcție de ce știu să facă. „Spre exemplu, am avut anul acesta un constructor. I-am dat să repare ceva la o clădire. Am avut o profesoara căreia i-am repartizat muncă la bibliotecă”, susține Otlăcan. Decizia, însă, nu aparține doar edililor, hotărârile fiind luate în ședințele consiliului local.
Muncă în loc de bani
Primarul din Vladimirescu are pe lista ceva mai mulți „candidați” la munca în folosul comunității. Nu sunt doar cei care au fost condamnați în diferite dosare penale, ci și proprii datornici la bugetul comunei. „Sunt destui de mulți cei care nu își plătesc amenzile și care nu au nici bani ca să le achite. Am decis, împreună cu consiliul local, să îi dăm în judecată, iar instanță îi obligă să presteze muncă în folosul comunității”, ne-a declarat edilul. Cât de curând ar putea veni în ajutorul angajaților primăriei vreo 14 datornici care vor fi nevoiți să muncească. Datoriile ajuns și până la 5.000 lei, ceea ce înseamnă că și numărul orelor de muncă va fi ceva mai mare. Printre ei sunt și prostituate sau cetățeni de etnie romă. Problema este că, de multe ori, în fața instanței, susțin că nu pot munci pe motiv de boală și atunci rămân cu datoria în bani pe care, probabil, nu o vor plăti niciodată și vor fi trimiși în închisoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!