Dacă ești în zona A de impozitare vei plăti impozite mari, dacă ești în zona D e ieftin dar înseamnă că stai la capătul lumii şi nu ai prea mult confort pentru că îţi lipsesc utilităţile şi facilităţile. E o regulă de când lumea pe care Primăria Arad a decis să o cosmetizeze în aceste zile. A venit, ca atare, cu un proiect supus transparenţei decizionale: proiectul privind stabilirea criteriilor de zonare și încadrarea străzilor situate în municipiul Arad în zonele de impozitare. Ce propune noul proiect aleşilor? Să aprobe criteriile de zonare, potrivit Legii nr.227/2015, şi să introducă străzile din municipiul Arad în zonele de impozitare delimitate. Care sunt zonele care fac diferenţa când vine vorba de impozitul pe clădiri? Aradul e împărţit în patru zone: A, B, C şi D, adică de la zone bune (cazul zonei A) la zone în care nu-ţi doreşti neapărat să stai (zona D).
Zonele şi… ofertele lor
Pentru a fi încadrat cu imobilul în Zona A înseamnă că pe strada ta este reţea de apă potabilă, că ai drum asfaltat/pavat cu trotuar în faţa casei, că ai parte de iluminat stradal public, de transport public la 15 minute de mers pe jos, de reţea de termoficare pe stradă sau reţea de gaz, de canalizare menajeră, de spaţii comerciale la 15 minute de mers pe jos iar terenul e cuprins în proiecte de modernizare/reabilitare/ dezvoltare, zonele de agrement, parcuri, locuri de joacă, baze sportive fiind la 25 minute de mers pe jos.
Zona B presupune că ai reţea de apă potabilă pe stradă, că drumul e asfaltat/pavat cu trotuar, că ai parte de iluminatul stradal public, de transport public la 25 minute de mers pe jos, de reţea de termoficare pe stradă sau reţea de gaz, de canalizare menajeră, de spaţii comerciale la 25 minute de mers pe jos şi că terenul e cuprins în proiecte de modernizare/reabilitare/dezvoltare.
În zona C lucrurile stau cam aşa: ai reţea de apă potabilă pe stradă, ai drum pietruit, sau de macadam, ai iluminat stradal public, transport public la 30 minute de mers pe jos, reţea de gaz pe stradă, canalizare menajeră, spaţii comerciale la 30 minute de mers pe jos şi teren cuprins în proiecte de modernizare/reabilitare/ dezvoltare. În timp ce în ultima zonă, zona D, intră toate străzile care nu îndeplinesc criteriile de la zonele A, B şi C, dar şi terenurile care au făcut obiectul unor documentaţii de urbanism şi pentru care proprietarii au solicitat atribuirea de denumiri de străzi sau nu în anul în curs, urmând ca pentru anul următor să se realizeze încadrarea în una din zonele de impozitare corespunzătoare criteriilor îndeplinite.
Motivele schimbării
Care e motivul pentru care regulile se cosmetizează acum, când vine vorba de zonare? Pentru că, se arată în proiect, „începând cu data de 01.01.2016, impozitele şi taxele locale sunt reglementate prin Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal”, pentru că „nivelul impozitelor şi taxelor locale se stabileşte anual, prin hotărâre CLM” şi pentru că „odată cu stabilirea cuantumului acestora, prin hotărâre a consiliului local, are loc şi delimitarea zonelor din intravilanul municipiului”. Tot în expunerea de motive se mai arată că principalele consecinţe ale zonării intravilanului se reflectă în domeniul fiscal asupra impozitului pe clădiri, impozitului/taxei pe teren şi a taxei pentru ocuparea domeniului public.
„Se impune o nouă zonare a intravilanului Municipiului Arad în contextul în care, în ultimii 4 ani, s-au realizat şi finalizat mai multe investiţii legate de proiectul de reabilitare a zonelor urbane din municipiul Arad cu deficienţe majore în asigurarea de servicii de canalizare, inclusiv modernizarea sistemului rutier aferent cartierelor din municipiul Arad, precum şi apariţia unor cartiere noi, pe raza municipiului Arad. Prin urmare, mai multe zone din Municipiul Arad au suferit modificări ale caracteristicilor generale, cum ar fi: îmbunătăţirea şi modernizarea infrastructurii, creşterea gradului de confort al zonei, creşterea valorii de piaţă a imobilelor, fapt ce conduce la reîncadrarea acestor străzi în zonele de impozitare”, se mai arată în hotărâre.
Pe listă
Pentru a vedea în ce zonă e inclus imobilul în care stai, accesează lista din ataşament şi vei afla dacă trăieşti în partea bună şi scumpă a oraşului sau la periferie, fără prea multe oferte la îndemână. Odată ce ai aflat zona în care este inclusă locuinţa ta, poţi ştii cam cât vei plăti taxe şi impozite locale la anul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!