Aproximativ 60 de pacienţi, precum şi aparţinătorii acestora au fost audiaţi, miercuri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad de mai mulţi procurori veniţi de la Bucureşti, special pentru această anchetă. Declaraţiile aparţinătorilor pacienţilor sunt şocante: niciunul nu a semnat pentru schimbarea tratamentului rudei sale! Aparţinătorii au precizat că, acum, după ce s-a descoperit că medicul psihiatru făcea experimente pe pacienţii internaţi, îşi explică schimbările grave de comportamente ale celor pe care îi iubesc. „L-am internat ca să se facă bine…”, a spus unul dintre aparţinătorii care a aflat că, de fapt, medicul Delia Podea i-ar fi dat medicamente experimentale. Şi mai uimitor este faptul că niciun aparţinător nu a fost înştiinţat despre schimbarea aşa-zisului tratament şi nici nu au semnat vreun act în acest sens. Una dintre cele mai şocante şi triste mărturii sunt cele ale unei fete a cărei mamă suferă de schizofrenie. Femeia, timp de două luni, a fost internată la Secţia de Psihiatrie. În acest timp, fata şi-a văzut mama schimbându-se. Din rău înspre mai rău. Ce poate fi mai sfâşietor decât să-ţi vezi mama suferind de o boală necruţătoare? Să-ţi vezi mama folosită pe post de cobai, pentru ca medicul să treacă un nume în plus pe lista celor cărora li se administrează medicamente experimentale, pentru bunăstarea materială a celui care a jurat că „sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră”?
Fata a povestit că nu şi-a dat seama de schimbarea comportamentului mamei pe perioada celor două luni cât a stat în spital, ci a observat doar în momentul în care femeia a fost externată şi a putut fi luată acasă. „Iniţial nu mi-am dat seama, în timpul în care era internată în spital, doar după ce a venit acasă. Cam din prima săptămână mi-am dat seama de unele schimbări, adică comportamentul ei era total diferit faţă de cum era înainte. Înainte era o persoană calmă. Eu sunt baptistă, mama mea este baptistă şi la noi nu se înjură. De exemplu, mama mea a început să înjure, nu mai vrea să meargă la biserică, comportamentul este mult mai agitat, vorbeşte singură foarte mult. În schizofrenie, de pildă, ce are şi ea, acestea sunt tulburări normale, dar a început să vorbească mult mai mult singură şi are manifestări pe care nu le-a avut înainte”, a spus fiica femeii.
Tratamentul, schimbat
Aceasta arată cu degetul spre „tratamentul” schimbat, pentru că, spune fata, medicamentele mamei au fost schimbate fără ştirea ei. „ E aşa doar de când i s-a schimbat tratamentul. Plus că i s-a schimbat fără să ştiu eu. Consider că, din moment ce mama are schizofrenie, nu are consimţământ total, ca şi o persoană sănătoasă, cum sunt eu. Pe mine, nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord ca mamei mele să i se schimbe tratamentul. Am fost la ea în vizită când a fost internată, a fost în spital timp de două luni şi după aproximativ o lună i s-a schimbat tratamentul, fără să ştiu eu. Nu am dat nicio semnătură, doar mama. Au pus-o să semneze ceva, dar pe mine nu m-au pus să semnez absolut nimic”, a povestit tânăra. Ce gând are pentru medicul care i-a folosit mama pe post de cobai, pentru mai mulţi bani în buzunare?
„Este josnic ce a făcut, adică trebuie să fii ultimul om ca să consideri un om ca un animal. Nici la un animal nu i-ai face aşa ceva. Aş vrea să apelez la un avocat, să o dau în judecată”, spune fata.
Mama fetei a fost internată la Secţia de Psihiatrie din luna decembrie 2015. Fiica femei a precizat că, săptămâna aceasta, mama ei tocmai a terminat medicamentele prescrise de medicul psihiatru.
Tot mai rău
Un alt bărbat chemat la audieri a povestit că fratele său, care a fost internat la Secţia de Psihiatrie, s-a simţiti tot mai rău după primirea tratamentului, aşa că l-a mutat la Spital de Psihiatrie Mocrea. „Fratele meu a primit tratament la Secţia de Psihiatrie de pe strada Octavian Goga şi e tot mai rău. Acum l-am dus la Mocrea. Cred că are legătură cu tratamentul pentru că a luat două injecţii şi de la acelea i-a fost tot mai rău. Nu am fost întrebat niciodată dacă sunt de acord cu schimbarea tratamentului. Noi bănuim că i-a schimbat tratamentul”, a spus bărbatul.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie spun că pacienţii medicului psihiatru Delia Podea au fost prejudiciaţi prin administrarea substanţelor experimentale care, în cele mai multe cazuri, au dus la degradarea stării de sănătate a acestora, când, pentru aplanarea simptomatologiei, s-a intervenit cu tratament interzis prin protocol în paralel cu substanţele experimentale pentru ca să fie menţinuţi în continuare în studiu şi să li se efectueze cât mai multe vizite. Există şi o categorie de pacienţi – au precizat procurorii – care au fost scoşi de pe medicaţia de actualitate şi introduşi pe studii fără a li se aduce la cunoştinţă acest aspect, situaţii care au determinat degradarea semnificativă a stării acestora de sănătate. În concluzie, acestor pacienţi li s-au încălcat drepturile de a beneficia de un tratament corespunzător şi eficient, respectiv de a-şi da consimţământul liber şi neviciat de a participa la studii clinice.
Prejudicii
Procurorii spun că o serie de prejudicii băneşti au fost aduse sponsorului raportat la efectuarea studiului în mod necorespunzător în Centrul Investigaţional Arad sub conducerea investigatorului principal Delia Podea, şi obţinerea de date nereale care au condus la concluzia ineficacităţii substanţei testate. De asemenea, prejudiciile au fost aduse şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad privind costurile pe pacient ca urmare a internărilor repetate a pacienţilor datorate administrării produselor investigaţionale la pacienţi care nu îndeplinesc criteriile prevăzute de protocol, precum şi în ceea ce priveşte ocuparea locurilor pe Secţia Psihiatrie acuţi cu pacienţii incluşi pe studii în mod necorespunzător în defavoarea altor urgenţe medicale.
„Au fost aduse prejudicii prin afectarea imaginii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale la nivelul secţiei de psihiatrie şi încrederea în personalul medical, precum şi medicilor psihiatri din cadrul Secţiei de Psihiatrie a spitalului anterior menţionat, prin racolarea pacienţilor acestora şi includerea lor pe studii având ca rezultat afectarea stării lor de sănătate şi scăderea complianţei la tratament a pacienţilor”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Bani pentru pensionări pe caz de boală
Totodată, „din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpata Podea Delia Marina, în calitate de medic specialist psihiatru în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad – Secţia Clinică de Psihiatrie, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a solicitat și a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie, în vederea fundamentării/întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală. În realitate, persoanele în cauză nu suferă de afecțiuni psihice, însă în schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cât şi cu tratament de specialitate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!