Bărbat, din mediul urban, cu studii liceale şi care nu se află în şomaj plătit. Acesta ar fi portretul arădeanului preferat de angajatori, potrivit datelor furnizate de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad. După zece luni de activitate intensă, AJOFM Arad a reuşit să încadreze pe piaţa muncii mai mult de patru mii de arădeni, îndeplinându-şi planul pentru această perioadă în proporţie de peste 90%.
De la oraş
Nevoia cea mai mare de o slujbă există în mod special în mediul urban. Dintre cei 4.148 de persoane încadrate pe piaţa muncii, 2.425 provin din mediul urban. Horia Ocolicean, director adjunct în cadrul Agenţiei, ne explică de unde a apărut această tendinţă: „În primul rând locurile de muncă vacante se află preponderent în mediul urban, iar de aici şi tendinţa angajatorilor de a încadra în primul rând persoanele provenite din mediul urban. Desigur că există şi o corelare cu numărul de cereri pentru un loc de muncă din partea arădenilor aflaţi în căutarea unei slujbe. Orăşenii au o «foame» foarte mare pentru muncă şi angajatorii pentru muncitori”.
Subvenţii la angajare
O altă caracteristică a arădeanului preferat de angajatori este vârsta. Surprinzător, angajatorii au ales să încadreze persoane peste 45 de ani, în detrimentul celor cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. Cu toate acestea, persoanele peste 45 de ani sunt şi cele care figurează într-un top al celor mai greu de încadrat arădeni. Horia Ocolicean a vorbit despre acest paradox şi cum s-ar putea explica el: „Este drept că avem o bună parte dintre şomerii de lungă durată din rândul persoanelor trecut de 45 de ani. Dar, anul acest am avut parte de un buget al subvenţiilor îndestulător. Un buget ce ne-a permis să onorăm toate solicitările pentru subvenţionarea locurilor de muncă. Astfel, angajatorii au fost stimulaţi financiar să încadreze persoane peste 45 de ani, acest fapt resimţindu-se şi în planul de ocupare pe zece luni”.
Probleme pe studii superioare
Un alt criteriu pe care ar trebui să îl îndeplinească arădenii ce doresc să se încadreze este cel al studiilor. Angajatorii se feresc de cei care au absolvit studii postliceale sau superioare, preferându-i pe cei ce au studii medii. Cifrele arată că peste 80 la sută dintre persoanele angajate au studii cel mult liceale, în timp ce doar 765 de arădeni cu studii superioare şi-au găsit un loc de muncă.
Şi în cazul celor cu studii medii există anumite categorii preferate de patroni. Astfel, cei ce au doar studii primare nu sunt o categorie foarte favorizată, în timp ce absolvirea a 8 sau 12 clase creşte simţitor şansele de angajare. Surprinzător este şi poziţionarea destul de bună a învăţământului profesional. Nu mai puţin de 861 de arădeni ce au urmat o şcoală profesională au reuşit să îşi găsească o slujbă, cu aproximativ 200 mai mulţi decât cei ce au ales să urmeze o universitate.
„Problema învăţământului superior nu este una nouă. Ne confruntăm cu această situaţie, care nu îi favorizează pe arădenii cu studii, de câţiva ani. Explicaţii ar putea fi două: fie angajatorii nu doresc persoane cu studii superioare, fie aleg să nu anunţe posturile vacante. Este foarte probabil ca de cele mai multe ori angajatorii să aleagă alte mijloace de încadrare a forţei de muncă decât prin anunţul posturilor vacante la Agenţiile de Muncă, deşi legea îi obligă să o facă. Trebuie spus foarte clar că anunţarea unui post vacant nu îi obligă să încadreze şomeri, ci ne ajută, pe de o parte, pe noi să avem o imagine mai clară asupra pieţei muncii şi, pe altă parte, oferă o egalitate a şanselor tuturor celor interesaţi. Din păcate, nu avem nici modalitatea de control al acestor posturi vacante pentru că, dacă încadrarea personalului nu se face din rândul şomerilor, angajatorul nu trebuie să o raporteze la AJOFM sau să facă alte demersuri prin intermediul Agenţiei”, a punctat Ocolicean.
Ajutor pentru cei fără venit
În ceea ce priveşte statutul persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă, statistica arată un mai mare interes pentru şomerii care au ieşit din plată. „Este îmbucurător că din totalul persoanelor încadrate, numărul şomerilor neindemnizaţi este mai mare. Noi, prin toate acţiunile de mediere pe care le facem, încercăm să venim în sprijinul acestor persoane rămase fără un loc de muncă şi fără venit”, a mai declarat Ocolicean.
Premise bune
Până la sfârşitul anului, directorul adjunct al AJOFM Arad speră ca planul de ocupare să fie îndeplinit în proporţie de 100%. „Premisele sunt bune. Am întocmit un plan realist şi realizabil, în concordanţă cu evoluţia pieţei muncii şi avem toate şansele să îl putem îndeplini în totalitate” – conchide Ocolicean.
Cifrele nu mint! Calculează-ţi şansele de a-ţi găsi un loc de muncă.
Şansele tale de angajare după cinci criterii cheie!
1. Zona de provenienţă:
mediul urban – 58,46%
mediul rural – 41,53%
2. Vârsta:
sub 25 de ani – 21,40%
între 25-35 de ani – 19,57%
între 35-45 de ani – 26,47%
peste 45 de ani – 32,54%
peste 50 de ani – 20,25%
3. Sexul:
femei – 43,82%
bărbaţi – 56,18%
4. Nivelul de învăţământ:
primar -6,72%
gimnazial – 25,38%
profesional – 20,75%
liceal – 28,68%
postliceal – 2,65%
universitar – 15,79%
5. Statut de şomer:
neindemnizat – 57,13%
indemnizat – 42,87%
Trei echipe din patru, cu sanse la calificare
Fara studii si fara sanse la un loc de munca
Citiți principiile noastre de moderare aici!