Deja este cunoscut faptul că începând cu data de 17 martie va intra în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.
Să detaliem puţin şi să vedem ce înseamnă exact „spaţiu public”. Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
Cine poate aplica sancţiuni?
Care este autoritatea care are competenţe legale în a-i sancţiona pe cei care încălcă legea fumatului în spaţiile publice? Este vorba despre structuri din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă – cei care au drept de control şi de aplicare a sancţiunilor, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ale Poliţiei de Frontieră care vor avea în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016.
Unde se fac sesizări?
Unde se poate sesiza faptul că este încălcată legea anti-fumat. Ei bine, sesizările se fac către Poliţia Locală sau către structurile MAI menţionate. Totuşi, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad recomandă ca aceste sesizări să nu se facă la numărul unic de urgenţă 112. „Recomandăm cetățenilor ca sesizările privind eventualele contravenții privind fumatul în spațiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgență 112, această linie fiind destinată exclusiv urgențelor și situațiilor care pun în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile oamenilor”, a declarat căpitanul George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
11 % dintre incendii, de la ţigări
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad a mai precizat că „fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recomandăm fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de țigări și chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut, la nivel național, 11 la sută dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor în ceea ce privește fumatul. Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat și înainte de apariția acestei legi, aspect care va rămâne în atenția noastră și în timpul controalelor executate în teren”.
Semnul „fumatul interzis”
Persoanelor juridice le revine responsabilitatea – cu privire la obligațiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.
Pentru persoanele juridice, în acest caz, amenzile sunt de 5.000 de lei la prima abatere, de 10.000 de lei, alături de sancţiunea complementară a suspendării activităţii, până la remedierea situaţiei, la a doua abatere, respectiv 15.000 de lei, alături de sancţiunea complementară a închiderii unităţii, în cazul săvârşirii unei noi contravenţii. Pentru alte abateri specifice săvârşite de persoane juridice, cele expres prevăzute de lege, amenzile contravenţionale pot fluctua între 10.000 şi 50.000 de lei. Aceste ultime informaţii sunt distribuite şi de Poliţia Locală Arad, prin intermediul unor fulturaşi informativi, prin barurile şi restaurantele din Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!