Birocrația te omoară și când ești bogat, darmite când ai probleme financiare. O simt pe pielea lor acum (din nou, am spune noi) cele peste 60 de familii mutate de curând în apartamentele puse la dispoziție de Municipalitatea arădeană în noile blocuri de pe strada Tarafului. Repartizate de către Primăria Arad în baza votului consilierilor locali și a listei de priorități actualizate de prin 1999 încoace, în cazul unora după zeci de ani de așteptare, apartamentele au fost predate la mijlocul lunii noiembrie chiriașilor.
Pentru aceștia, deși visul la care visau de o viață a devenit realitate, realitatea a devenit la fel de urâtă ca și coșmarul din trecut, în foarte scurt timp. Pentru că, deși Primăria le-a pus la dispoziție, la cheie, un apartament cu una sau două camere, acestea nu sunt electrificate! Curent există pe casa scării, dar fiecare chiriaș este obligat să își facă propria rețea în casă și să meargă la Enel pentru a semna un contract personal pentru distribuția energiei electrice. Iar de la semnătură până la a avea lumină în apartamente drumul e lung: sunt acte peste acte, care trebuie realizate și depuse, sunt taxe de plătit (biruri care în cazul familiilor mutate recent pe Tarafului nu sunt de trecut cu vederea) și, desigur, sunt luni de așteptare.
Mutați de aproape o lună în apartamente, chiriașii noi de pe Tarafului trăiesc de la 5 seara în beznă sau la lumina lumânării. Au fost informați de către Enel că termenul de branșare este de… 60 de zile, de la îndeplinirea tuturor criteriilor impuse. Au sunat, ca atare, la Primăria Arad, în speranța că insistența acesteia (proprietarului blocurilor) va cântări mai greu în ochii celor de la Enel, dar angajații Primăriei – ne spun chiriașii – au primit doar un răspuns ironic de la angajații Enel:„Să fie mulțumiți dacă vor avea lumină de Anul Nou”.
Vecinii
Când s-a umplut paharul răbdării lor? Când au văzut că două apartamente au fost deja branșate la electricitate deși dosarele au fost depuse deodată, spun aceștia. „Am depus dosarul cum am primit apartamentele, pentru că mai repede nu se putea”, ne-a destăinuit unul dintre cei care, indignați că la vecini se poate, au decis în cele din urmă să sune la redacția Jurnal arădean/www.aradon.ro.
„Ne e frig în case, stăm pe întuneric de la 5 după-masa, copiii nu au cum învăța, noi nu avem ce face jumătate de zi. Stăm și așteptăm să vină Enelul să ne branșeze. Pe cât de marea ne-a fost bucuria când am primit apartamentul, pe atât de neajutoriați ne simțim acum, pentru că nu putem face nimic. Locuim în frig și întuneric, ca într-un ghetou, într-un bloc nou, frumos, pentru că cei de la Enel nu se grăbesc. Fiecare procedură a durat iar acum, cât totul e gata, am fost anunțați că branșarea efectivă durează alte 60 de zile? De ce? Ce nu e în regulă? De ce la vecini se poate? Doar pentru că au pile? Nici măcar nu figurează ca branșați”, ne-au destăinuit supărările câțiva chiriași adunați pe scara blocului nou de pe Tarafului.
Legile și birocrația
Numai că nici cu legile, nici cu birocația nu te pui în România. Asta a fost concluzia noastră după ce am vorbit cu toți factorii implicați. Reprezentanții Primăriei Arad știau de nemulțumiri, pentru că trei familii de acolo fuseseră și la sediul instituției pentru a-și prezenta situația. Sunaseră și ei la Enel, dar cum compania nu este subordonată Primăriei, răspunsul a fost unul tipic, oficial, fără urmă de sentimentalism, fără aplecare spre socialul tulburător din spatele unei branșări la curent. 60 de zile, termenul clasic de branșare pentru apartamente, în oraș. Pentru că la țară, termenul e mai lung.
Realitatea pentru cele 64 de familii mutate în cele două noi blocuri de pe Tarafului nu trece de hârtiile și legile nimănui. Îi doare doar pe cei care o trăiesc. Și o trăiesc pe legea care ar trebui să fie în beneficiul lor. Au scăpat de coșmarul întunericului în case doar două-trei familii de acolo, care încă nu au ridicat cheile de la apartamente, pentru că încă mai au plătite chiriile pe unde stăteau înainte sau au rămas la țară și alte două familii branșate la curent.
Scandalul
Marți după-masă, a fost cu scandal în blocurile noi de pe Tarafului pentru că lista unor condiții decente de viață te înrăiește, te pune pe gânduri și te face mai atent la cei de lângă tine care au, de pildă, lumină. Au fost acuze dure și justificări românești. Dar lumina tot nu a venit. Va veni, dacă e să ne luăm după Enel, compania responsabilă cu furnizarea energiei electrice, în termen legal.
Compania
Iată ce ne spun reprezentanții companiei: „Ca urmare a solicitării dumneavoastră privind racordarea la rețeaua de energie electrică a locuințelor din blocurile 9 și 10 situate pe strada Tarafului, municipiul Arad, vă transmitem următoarele: <Procesul de racordare la rețeaua de distribuție a energiei electrice este reglementat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), etapele de parcurs fiind valabile pentru toți consumatorii precum și distribuitorii de energie electrică din țară. În acest moment, cele 20 de dosare aferente locuințelor sociale din Arad, str. Tarafului, blocurile 9 și 10, se află în diferite stadii de racordare – în funcție de pașii parcurși de către fiecare client. Astfel, cel mai mare număr al acestora necesită depunerea și validarea dosarului instalației de utilizare din interiorul locuinței – procedură care trebuie îndeplinită de către instalatorul autorizat ales de către client pentru efectuarea lucrărilor. După finalizarea acestui proces, operatorul de distribuție va genera ordinele pentru montarea contoarelor în cel mai scurt timp posibil, respectând în același timp și prevederile care protejează siguranța persoanelor și a bunurilor. Mai există și o altă categorie de solicitări pentru care urmează să fie emis avizul tehnic de racordare. Odată emis acest document, mai sunt necesari a fi parcurși apoi pașii următori: achitarea tarifului de emitere aviz tehnic de racordare de către beneficiari, depunerea și validarea dosarului instalației de utilizare, generarea ordinului de montare contor.
Detalii privind reglementările aplicabile procesului de racordare sunt disponibile https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/legislatie-primara, pe pagina E-Distribuție https://www.e-distributie.com/ro/racordare-la-retea.html”.
Vin branșările?
Până la ora la care am scris acest articol, patru dintre familii au fost branșate. Pe surse, celelalte 15 familii care au dosarele gata, dar în lucru la Enel, vor fi branșate și ele în cursul acestei săptămâni sau în cursul săptămânii viitoare. Ceilalți vor trăi încă în beznă pentru că nu s-au adresat deocamdată companiei de distribuție a energiei electrice, fie pentru că sunt obișnuiți cu astfel de condiții de o viață, fie pentru că actele și contoarele costă bani, bani pe care nu-i au.
Căldură au, totuși, în case, cu toții, pentru că fiecare bloc este prezăvut cu o singură centrală iar aceasta este alimentată de la intrarea în bloc. Cine, dar mai ales când va plăti căldură, e un alt subiect, dar aceasta încă nu a explodat.
Trimite articolul
Xar trebui chemate televiziuni straine sa vada ca primaria arad face ghetouri legale asta sunt blocurile din zona aia ghetouri!
-
Sa inteleg ca tu faci parte din cei care urlau in gura mare in aceste zile ca românii sunt rasisti?
-
deloc!fac parte dintre cei care cred ca pnl arad e o organizatie de tip mafiot corupta!
-
Mai treci pe la munca, cățel maidanez, nu mai urla la Luna ( fiecare articol iti este dedicat geniule si in toate cunoscator.. )
Și gata cu latratul , înțelegem, ai cap mintea mai poate astepta..
Greață si tristă viață trebuie că ai..
-
-
-
adică vrei să zici,spuma societății😁😁😁,nu?
Extraordinar !!! păi cum este posibil să nu fie curent? unde e poliția locală,cea trimisă de primărie pe teren ,adică pe Mărului că acolo bag seamă e pre mult curent! ca să verifice legalitatea branșărilor!!! O tâmpenie mai mare nici că se putea,cum adică poliția locală in frunte cu șeful ei si primăria au ajuns slugi le Enel?! si apoi dacă majoritatea actelor legale sunt măsluite,sau făcut de curând acte unde nu au existat nici o dată acte ( cea de la capătul pistei de bicicliști de exemplu de la capătul pădurii) ăștia sunt timpiți de-a bineleacum să fie branșamentele legale dacă actele de propietate sunt măsluite,contractele cu Enelul sunt legale?! no mă rog,dar poliția locală nu are ce căuta să verifice contractele cu Enelul,sau nu mai au ce să le dea de lucru,carierul la ora 9 dimineața e inecat in fum de gunoi de tot felul peste tot inclusiv la Păsulă care mai aruncă si balegă de cai peste resturi de la dezmembrat masini a lui fiu său,poliția are instrucțiuni precise ca să nu vadă fumul,azi are ca ordin să verifive actele cu Enel,de când intră in atribuția lor de servici slugărnicia la Enel,la fel ca si ISU,MAI slugile Asociației non profit a lui Arafat?! Pe bune?! ce se intâmplă in tara asta?
-
corect,și âi mai și plătim noi din bani noștri ! 😪😪😪
-
Adică își dau iar cu stângu’ n dreptu! Nu -i așa? ce verifică? pun pariu că firele de curent trase peste drum la intersecția străzilor Mărului cu Sabinelor pe lângă pistă care duce la cei către casa pădurarului și in ” gropii” pe sub pământ cam la 10 cm adâncime…nu a găsit propietarul….cel cu ” acte”.
Vai de noi…. Primaria arad treaba facuta de mantuiala!
Citesc comentariile si vad numai tampenii. Ce legatura are politia locala cu bransamentele Enel. Enel este o companie` stat in stat`, li se rupe de toti. Cine a avut probleme de rezolvat cu ei stiu adevarul. Dca se intrerupe curentul pe o strada la Enel nu raspunde nimeni la telefon. dupa care cetateni suna la primarie sau politia locala.Va intreb si eu, din punct de vedere legel, ce atributii are politia sau politia locala in acet domeniu.Ca de comentat putem comenta toti.
-
Exact,!!! și eu stau și mă crucesc de ce văd,unde mai pui că umblă vorba că i-au fotografiat pe propietari și propietățile lor,oare la toți sau numai pe ici pe colo, dacă cineva știe exact cum sau lucrurile pe acolo âi rugăm sa ne spună… și de ce s-au făcut poze ? ce legătură are ID cu primăria și poliția locală in acest caz?
-
Da,Dinule așa este s-au fotografiat atât deținătorii de contracte cât și cei fără precum și ” propietățile ” lor dacă pe toți sau numai pe alocuri nu știu și in ce scop or vrea să-i afiseze la primărie ca ” buni platnici” oare? eu stăteam la rând la fer vechi,așa am aflat, dar nu mi se pare normal ceia ce se intâmplăoare s-au tâmpit cu toții?!
-
-
simplu,nici una ! Ei pur și simplu sunt slugile primarului,inainte a lui falcă acum….așa iși justifică salariile nesimțit de mari.😪!
-
pixi, vad ca esti tare destept. contractul este o intelelegere intre doua parti. politia locala nu are comptente in asemenea cazuri.acum daca esti asa pornit impotriva “localnicilor”,din curiozitate, fa un exercitiu. suna la 9 institutii plus locala zece si vezi cine raspude la telefon si cine te ajuta. hai noroc.
-
curentatule,nu te-am contrazis,ai dreptate așa este.
-
-
Ce ma mira este ca Primaria sa laudat ca a dat (Apartamentele )la cheie,deci cu toate utilitatile(apa,canalizare ,curent) asta inseamna ca primaria nu a facut toata treaba pana la capat,dearece acesti oameni nu sunt proproietari,ci chiriasi care maine pot sa se mute ,si au cheltuit o groaza de bani sa se racordeze deci sa faca treaba( propitarului0precum pe vremea lui Caragiale. Asa ne trebuie daca am vandut strainilor o ramura strategica a R.omaniei
-
Bine punctat….