ARAD. Nimic din ce ne-am imaginat că vom găsi pe Mărului nu ne-a pregătit pentru ce am văzut aici. Și nu pentru că nu mai văzusem, vorbisem, scrisesem despre oameni aflați în situații disperate. Ci pentru că nu ne-am închipuit că se poate trăi într-un asemenea focar de infecție ani de zile fără să te plângi, fără să îți mai pese. Fără să îi mai pese cuiva. La câțiva kilometri de centrul orașului, în contrast cu toate terasele, pline ochi de oameni, avem strada Mărului. Și o avem de foarte mulți ani. La intrarea pe „celebra” stradă un panou imens anunță că în zonă se va implementa un mega proiect, unul menit să transforme Mărului într-o zonă de agrement, finalizarea acestuia urmând să aibă loc la sfârșitul lunii mai a anului viitor. Lucrările încă nu au început, desigur. Nefericiții care au ajuns să numească strada Mărului „acasă”, speră să fie relocați, speră că odată cu începerea lucrărilor, vor ajunge în locuințe sociale, că nu vor mai respira gunoaie și că nu vor mai trăi printre ele. Dar le citești în ochi că speranța lor e deșartă, că o știu și ei și tu, dar că îți spun placa asta pentru că au auzit-o de prea mult ori și pentru că poate dă bine și te liniștește pe tine.
Chiar și așa, fără speranțe și fără așteptări, oamenii au ținut să se „laude” – „Avem apă de două luni!” – și ne povestesc că la intrarea pe stradă, chiar lângă panoul care anunță revitalizarea zonei a fost montată o cișmea. Aceasta este singura sursă de apă pentru toți locuitorii de pe Mărului.
Un singur lucru bun le-a adus pandemia celor de pe Mărului: apă. „Cum vă feriți de COVID? Au fost autoritățile să vă spună cum să vă feriți? Ați primit măști?”, au venit întrebările noastre (având în vedere că guvernul a dispus ca cei din categoriile defavorizate să primească gratuit măști de protecție). În fapt, aceasta era și ideea de la care am pornit spre Mărului: să vedem cum se protejează locuitorii împotriva infectării. O parte a răspunsului a fost comică: „Nu dă COVIDU’ în țigani! De noi nu se prinde!”, cealaltă parte a fost crudă ca viața pe care o trăiesc aici: „Ne mirăm că ați venit voi, am crezut că sunteți de la Primărie”. Așa am putut intra, cât de cât, în „casele” și, un pic, și în viețile celor care locuiesc pe Mărului și ni s-a dezvăluit o parte a vieților nefericiților de acolo.
Mamă, mătușă, soră, șoricioaică
Prima familie cu care am stat de vorbă se înghesuia într-o cameră: mamă, mătușă, soră, copil, nora și doi nepoți – până acum. Capul familiei e la muncă, nici nu mai contrează unde muncește, important e că aduce niște bani. Copilul, un băiat de clasa a XI -a, potrivit mamei lui – deși pare mai mare de 15 ani – are deja doi copii, iar cel mic abia ce s-a născut de trei luni. „Am 20 de ani!”, ne-a răspuns mama celor doi copii și partenera de viață a „liceanului”. Greu de crezut, dar în acest moment prea puțin relevant. În timp ce femeile din casă ne povestesc cum așteaptă să fie mutați cu toții în locuințe sociale, cum nu pot trimite copiii la școală și ce greu e traiul de zi cu zi, tatăl celor doi copii zace inert într-un fotoliu peste care au trecut prea multe intemperii. „E vreo problemă cu băiatul? Că nu mișcă… Nu vorbește cu noi?”, vine întrebarea noastră după ce observăm starea „liceanului”. „E obosit! A fost de dimineață după apă și a obosit. Așa e el, nu prea vorbește”, ne răspunde mama lui. După modul în care arăta, băiatul a consumat „șoricioaică”, iar efectele nu au trecut încă. Le întrebăm pe femei ce mănâncă, cum pun mâncare pe masă. Ne spun că înainte se mai duceau la cantina socială, unde primeau meniuri, însă de câteva zile au fost anunțați că nu vor mai primi mâncare: „Nu știm de ce. Nu ne-au spus”. Dar supraviețuiesc chiar și așa. Ne luăm rămas bun și le urăm sănătate. Ce altceva să le urezi?
Băiatul cu poșeta cu mărunți
Urcăm un „deal” de gunoaie și ajungem la alte case. Lumea începe să se adune încet, încet. Ne-au sesizat prezența și sunt curioși să afle de ce am venit și de unde suntem. Ne apropiem de o femeie trecută de 45 ani, aproximăm vârsta. Stă în fața „casei” cu mâinile în șold. Pe lângă ea, patru copii. Îi ferește când vede aparatul de fotografiat. Nu facem fotografii, am înțeles mesajul. O întrebăm de când locuiește pe Mărului. „De 20 de ani”, vine răspunsul ei și continuă: „În fiecare an vin de la Primărie și ne spun că ne demolează”. Femeia lasă să se înțeleagă că așa va fi și pe mai departe. Intră în casă, își cheamă copiii după ea. Nu prea ne acordă încredere și deja a vorbit prea mult. Mergem înapoi. Coborâm „dealul” de gunoi, trecem pe lângă o toaletă ecologică – amplasată chiar în vârful mormanului de gunoi – de unde iese un bărbat. Trecem pe lângă casa „liceanului”. Toată lumea a intrat în casă, nu mai e nimeni afară. Ajungem pe ceea ce părea a fi ceva între un drum și o cărare. Ne întâlnim cu un copil care are în mână o poșetă mică pentru femei. „Ce ai în geantă?”, întrebăm. „Mărunți”, răspunde băiețelul care nu pare a avea mai mult de 8 ani. „De unde ai poșeta?”, insistăm. „De la mami”, spune băiatul care are pe el doar o pereche de pantaloni scurți. Umbla desculț, pietrele, gunoaiele și praful nu par că-i creează vreun disconfort. Grăbește pasul și reușește să ne lase în urmă, un pic. Îl auzim fluierând și înțelegem că-i „avertizează” pe ceilalți de prezența noastră. El o ia la stânga, noi în direcția opusă. În colțul unei „case”, lângă o grămadă de cărămizi și gunoaie vedem un adolescent. Nu-l deranjăm. Se joacă pe telefon și are căștile în urechi. Nici nu ne observă.
Casa mov
Trecem de el și ajungem la o „casă” mov. Copiii ne văd de departe și își anunță tatăl. Un bărbat solid iese afară. Are un pansament pe torace. Salutăm, îi spunem de unde suntem și care sunt intențiile noastre. Amabil, omul ne invită în casa lui. „Aici trăim noi”, ne spune și ne arată o cameră în care sunt puse mai multe paturi și fotolii pentru el, soție și cei trei copii. „Bucătăria” e afară, în aer liber. Ne povestește că a fost operat, că e în concediu medical. E angajat. Lângă pansamentul proaspăt pus pe abdomenul bărbatului se văd urmele unei alte operații, cicatricea brăzdându-i întreaga burtă. Ne spune același lucru: că nu a mai trecut nimeni prin zonă de foarte multă vreme:„În fiecare an ne zice că ne demolează”. Îl lăsăm. Stă în pragul ușii și ne privește cum ne îndepărtăm. Ne uităm în spate și observăm vecinii apropiindu-se de el: „Ce au vrut? De unde sunt?”. „De la ziar”, le răspunde bărbatul curioșilor. „Și ce au vrut”, continuă aceștia cu întrebările. „Un interviu…”, vine replica omului.
Un interviu…
Un interviu…Ce putem dori de la oamenii de aici? Un interviu…în care încercăm să facem cunoscută situația în care se află, modul în care trăiesc, lipsurile imense pe care le au. Ei, dar mai ales copiii lor. Copiii aceia desculți, murdari, care nu cunosc altă lume în afară de cea de pe Mărului. Putem să-i numim cum doriți, ei înșiși își spun țigani, însă dincolo de toate denumirile care ne vin în cap, nu lucru n-avem cum să uităm: sunt ființe umane. Ființe umane care simt frig, simt foame, simt sete. Dincolo de ele, rămâne doar faptul că în 2020 oamenii aceștia trăiesc în asemenea condiții. O mărturie a faptului că serviciile noastre sociale au dat greș.
Zonă nouă fără buletine
La o aruncătură de băț de cartierul Alfa, imediat cum treci pe sub viaduct, viețuiește o altă comunitate, una nouă. Doar unul dintre „locatari” trăiește aici de peste 20 de ani, alte cinci familii s-au mutat, pe rând, în decursul ultimilor cinci ani. Liviu Boro este veteranul locului. Locuiește în mica gospodărie încropită împreună cu soția. Acum sunt amândoi pensionari. Tot acolo au crescut și un copil – fata are acum 26 de ani și lucrează la una dintre fabricile din zona industrială. Sigur că au făcut cereri pentru a primi o locuință socială, dar ultima dată le-a fost refuzată pe motiv de lipsă act spațiu: „Am avut adresă provizorie pe Vlaicu, apoi pe Mărului, după care nu s-au mai dat buletine cu adresă, pe motiv că oricum se demolează totul aici. Prin urmare, un cerc vicios din care nu avem ieșire. Am încercat să facem pe adresa fetei, dar nici așa nu am avut succes pentru că ea are salariul prea mare pentru a se încadra la locuințe sociale”. Speranțe că în viitor se va întâmpla ceva pozitiv nu prea sunt. Stă aici de 20 de ani iar de atunci nu s-a găsit, dintr-un motiv sau altul, nicio rezolvare pentru el și familia lui, așa că-i vine greu să mai creadă în promisiuni, oricine ar fi cel ce le face. Și așa poate trece o viață de om, fără perspective, fără prea multe bucurii, cu mulțumirea că totuși a crescut un copil care, de bine de rău, are un loc de muncă departe de mizeria fundăturii în care trăiesc părinții lui.
Pandemia, măștile, țiganii, școala și COVID-ul
Ce cred locuitorii Mărului despre COVID, pandemie, viruși și boală? Cum au făcut ei față izolării, noilor reguli sociale, noii vieți? Ne spun câteva femei de pe Mărului, care stau cu copiii în brațe, la umbră, chiar la intrarea pe stradă. Nu vor poze, nu vor să ne dea nume, dar susțin cam același lucru: a venit cineva, o dată, la începutul pandemiei să le spună cum trebuie să se ferească de infectarea cu Coronavirus. Dar atât, niciun alt ajutor. Singurul lucru pozitiv îl reprezintă, așa cum am amintit mai sus, fântâna din colțul străzii, care funcționează de vreo trei luni. Aceea este singura sursă de apă potabilă din tot cartierul, dar și aia e mai bună decât nimic, pe vreme de pandemie. Măști nu prea poartă pentru că sunt scumpe, iar cele pe care le au le refolosesc, le mai spală, fac și ele cum pot. Dar cum nu prea au unde merge, nu duc neapărat lipsă. Toate aceste neajunsuri legate de virusul care decimează lumea nu par atât de grave față de cea mai nouă nemulțumire din cartier: țânțarii. „Ne mănâncă de vii, nu putem sta nici afară, nici în casă din cauza lor. Așa rău ca anul ăsta n-a fost parcă niciodată”, ne spune una dintre femei. „Avem copii mici, este imposibil de trăit și cu problema asta”, e concluzia dură a celor care trăiesc la capătul universului arădean.
Școala în vreme de pandemie e un cuvânt mult prea îndepărtat. Ne confirmă Ana, care a locuit o vreme cu chirie în Aradul Nou. Plătea 300 de lei pe lună, bani pe care la un moment dat nu și i-a mai permis. Acum locuiește pe Mărului, într-o casă cu două camere, în care își mai duc veacul alte 18 persoane, dintre care 9 copii. Unii sunt copii de școală, pe care, spune Ana, au frecventat-o înainte de pandemie. Au pierdut, însă, orice contact în momentul în care școala a început să se desfășoare doar în mediul online. Nu au internet, nu au nici tablete care să le permită continuarea studiilor. Au fost, într-adevăr, luați în evidență ca neavând posibilitatea continuării lecțiilor din cauza lipsei mijloacelor informatice, dar faptul nu a avut niciun fel de urmări. Ana ne spune: „Am avut promisiuni că vor primi copiii tablete, dar n-am mai auzit nimic. Probabil se tem că vom vinde tabletele, dar noi nu suntem din aceia. Fata asta care-i pe clasa a V-a o să rămână în urmă cu toate”. În urmă și la marginea vieții.
Nu lucru e cert pe strada Mărului: de când cu pandemia, n-a venit nimeni să-i întrebe de sănătate, să le aducă măști sau să le întindă în vreun fel o mână de ajutor. Doar de la Partida Rromilor mai primesc vizite. Le-a rămas însă puterea de a face haz de necaz: „Suntem înconjurați de gunoaie, trăim în mizerie cu copii cu tot, nu se mai prinde nimic de noi. Suntem virusați gata”, e concluzia Anei.
Perspective la marginea lumii
Strada Mărului nu este, desigur, o necunoscută pentru administrația locală. Aceasta are chiar planuri mari cu zona respectivă, acoperită deocamdată de munți de gunoaie, un adevărat focar de infecție pe care, însă, nu și-l asumă nimeni. E așa de ani de zile, s-au scris zeci de materiale pe această temă, rezolvarea se lasă, însă, așteptată. Panoul de la intrarea pe strada Mărului ne anunță oficial că revitalizarea zonei și transformarea ei într-un loc de agrement și relaxare pentru arădeni e tot mai aproape. De fapt, conform panoului, ea va fi gata în primăvara anului viitor. Știm și câți bani ne va costa: valoarea totală a proiectului este de aproape 23 de milioane de lei, din care peste 15 milioane sunt contribuția Uniunii Europene.
Cu toate acestea, nu se vede nici măcar o urmă care sa te ducă cu gândul la începerea unor lucrări de anvergură. Nici măcar anul electoral nu i-a mânat pe edilii locali în lupta cu transformarea zonei Mărului în agrementul numărul unu al Aradului. Momentan, pentru arădenii amatori de senzații tari, Mărului poate fi o experiență de stimulat adrenalina, dar o astfel de „trăire” n-am numi-o neapărat agrement sau relaxare.
Până la punerea în practică a unui plan, mai trebuie găsită soluția pentru oamenii care locuiesc aici. Nu sunt neapărat stâlpi ai societății, unii sunt prea des certați cu legea, greu de educat, greu de dezvățat de obiceiurile deprinse de mici, dar până și ei merită o șansă. Până la modernizarea mult promisă de autorități pe Mărului, zecile de suflete de aici par să -și mai pună speranțe cel mult în promisiunea Lumii de Apoi.
FOTO: J.A.
Trimite articolul
X” că se poate trăi într-un asemenea focar de infecție ani de zile fără să te plângi, fără să îți mai pese. Fără să îi mai pese cuiva” …..scrie in articol…pai cata nesimtire sa ai sa te mai si plangi ca traiesti in focarul pe care tu ti l-ai creat?! majoritatea de acolo fac copii si traiesc din cersit si furturi+ajutor social….unul nu lucreaza si sa ne fie mila de ei?
Ioana Costaș și Sorina Ambruș daca situatia e atat de lacrimogena si va este mila incercati sa traiti printre ei, sa ii ajutati, sa vedeti cum cu o mana va cer donatii si cealalta va cauta in poseta.
Cand primarul din Tg. Mures a spus ca tiganii sunt lichele care doar se inmultesc si nu ar trebui sa mai primeasca ajutor social toate televiziunile au sarit in apararea lor…oameni care apar la tv dar nu au avut vreodata contact cu tiganii.
Se plang firmele ca nu au angajati, iti dau salariu, bonuri de masa, concediu platit….si uite cum sta ala in poza flexat pe fotoliu cu, probabil, gagica-sa laga el si copiii.
#nu.ajutati.cersetorii.si.lenesii
-
Ai dreptate și te susțin.
-
Sustin!
-
Tot Aradul o sa fie la fel in 5 ani. La fel ca in pozele de mai sus.
-
-
v-a spus soros ( prin oengheurile stipendiate ) sa va pregatiti. ca romania se va scrie cu 2 de r ( asa cum i-a botezat el pe tigani ) si rometii devin o forta sociala in 10 ani !
-
Votanții falcosului de pe mărului consumatori de soricioaica. Aduși de falcos la takata la munca
-
-
De acord. Să caute de lucru in loc sa astepte ajutor si locuinte sociale de la stat. Mii de oameni trăiesc asa in tara asta dupa ce au muncit o viata intreaga- la limita subzistentei. Sute de copii care stau prin orfelinate au aceeasi soarta, după 18 ani, dar ne este mai la indemană să scriem şi să plângem str. Marului. Spun ca autorii articolașului ar trebui să le dea de mancare si sa le faca case. Sau poate vreunu din ONG-urile alea renumite vor să le dea case…
Bine, voturile “mărului” ni-s bune!-
sa se abroge denumirea de rommi, ca nu senumeau asa la aducerea lor in tarile române. sa nu-si uite originile.
-
Singura rezolvare e buldozăru și dubele (nu ale dubașilor)!
-
Sa ma cac pe tine de om rau, sarpe de om ce esti!!!! Sunt oameni si ei ma zdreanta!!!!
-
Salut Cristi cu vocabular limitat, acesti oameni lucreaza? Sigur daca ar pune cot la cot, macar o chirie si-ar permite..Nu crezi?
-
Romania ajunge Rromania. Garantat 100%
-
-
Luati-i acasa la voi si culcati-i cu sotia, le faceti si lor un bine de sarbatori!Le puneti la dispozitie baia si bucataria!Sa se simta ca la ei la cort!Sa nu zica dupa aia – „decit in palatul tau, mai bine in camping-ul meu”
-
-
Sunt cei chemațiîncă din ian./ febr. ptr a participa la votare din primăvară. Apoi pandemia le-a blocat pe aici.Îșcia cu toții trebuie duși la București , în Cotroceni. Gigi Becali celor din Arad le promite câte 5000 ( cici mii) de EURO
-
Hmmm. Ce ati fumat?
-
-
De ce statul, primaria nu se implica si sa-i bage intr-un program de reabilitare ???? Pt ca statul nu e curios decat acolo unde are castig, acolo de unde vin euro cat mai multi iar acesti oameni isi duc traiul asa cum stiu si cum pot fara speranta ca cei alesi si votati se vor ocupa si de soarta lor….rusine primariei ca nu ia masuri!!! in fiecare an le spune ca vine si ai evacueaza, dar de ce nu vine sa-i anunte ca ai integreaza in societate??? La noi nu va fi integrare niciodata, degeaba ne uita la cei de pe Maruluipt ca in situatia lor sunt sute,poate mii care traiesc printre noi dar nu-i observam pt ca nu suntem curiosi!!! In alte tari sunt ajutati cat de cat pe cand la noi sunt buni doar la votari….trist…..o tara de rahat!
Săracii oameni…. trăiesc pe mormane de gunoaie, pe care tot ei le produc, trăiesc fără apă/canalizare pentru că oricum nu ar fi capabili să o plătească, trăiesc de zeci de ani din furt de curent pentru că altfel nu ar avea nevoie de el, trăiesc fără acte și fără autorizații tocmai pentru că nu doresc să intre în legalitate, trăiesc în subzistență pentru că nimeni nu dorește să muncească pentru că este mai ușor să furi, nu merg la școală pentru că sunt marginalizați dar de fapt sunt stigmatizați de propria comunitate… Oricum trebuie să avem grijă de ei să nu dispară, că doar așa putem face călătorii înapoi în timp cu vreo 400 de ani, ieftin și comod fără să folosim mașina timpului….
-
corect,bine spus…!
-
ARAD TOUR SRL oferă excursii de 2 zile in zona strada Mărului,lacul Homoc .Peisaje africane la preturi mici, adrenalină maximă oferită de localnicii care te ,,buzunăresc”,bucătărie locală în condiții de ev mediu d.p.d.v.igienic și vânătoare de lebede alături băștinași- organizare în stil safari .Contra cost se organizează și ședințe foto lângă modele de casă stil bungalow extralow budget,case eco din produse reciclate și prezentare ale tradițiilor locale cu foc de tabără Firestone, ,,manele” și dansuri din buric.Extra se oferă cursuri de supraviețuire în condiții extreme de trai,cursuri de recunoaștere a ,,ferului”în orice formă în natură sau obiecte patrimoniale ale altora și cursuri de frecat menta-editia deluxe cu tema :,,victimizarea proprie -artă sau meșteșug?”.
-
ei fac mizerie, corect, dar cati din oras au mers acolo si si-au aruncat gunoiul din demolari si alte cele??? de ce nu li se ofera si lor salubritatea asa ca la un om normal?de ce ne uitam la ei ca si la un nimeni?? cine ia adus in aceasta situatie pe ei si pe multi alti care ai vezi pe strada si care locuiesc la bloc dar nu ai cum sa-i vezi pt ca dincolo de usa casei nu ai fost.sistemul pe care noi l-am votat ne face sa fim rai, de ce?ce castigam daca suntem rai?
Rondul de seara acolo nu ajunge ca nu au buletine sa voteze.
Cerc vicios. Greu sa iti invingi situatia cand parintii nu te lasa si nu iti ofera conditii sa mergi la scoala.
Primarul Falconeti a lasat ca tiganii ajunsi de peste Carpati la noi sa construiasca acolo cocioabe fara nici un drept pe teren, fara nici unei forme legale de sedere , fara nici un act pe teren sau de constructie ! Falconeti nu a oprit aceasta invazie ba mai mult ia sustinut ! Dupa a mintit populatia si el si actualul lui aghiotant Bibart cum ca va alunga ceata lui pitigoi de acolo sau mai clar spus a celor care fura , ameninta cetatenii din zona , lasa animalele intre blocurile din Alfa ! Rusine mafiei din Primaria Arad !!
Prima si principala problema care nu dateaza din secolul asta, este ca parintii parintiilor acestora nu erau scoliti, faceau ce fac copii acestora si copii copiilor acestora.
Si daca nu facem ceva: noi aradenii prin Administratie, Biserici, mediul privat, si fiecare dintre noi,
atunci si copii copiilor copiilor acestora vor face aceleasi lucruri, indiferent ce, nu conteaza ce, stim ce!
copii trebuie educati
bolnavii, batranii trebuie asistati
cei capabili de munca, educati la o meserie, ceva usor, dar necesar, si asigurandu-le locuri de munca
cei care nu vor, adusi in centre speciale de reabilitare pana ce vor voi!
TOTUL INCEPE DE LA EDUCATIE
TOTUL SE POATE, DACA SE VREA!
Cu toate ca este o situatie trista si nefericita a celor care locuiesc acolo, nu pot sa le plang de mila.
Ei s-iau creat contidiile astea cu mana lor. Nu cred ca am mers eu cu o roaba de gunoi si le-a aruncat-o langa “casa”, “baraca” sau cum s-o numi.
Eu ii vad pe oamenii acestia ca niste putori sociale pentru care facutul de copii este o adevarat afacere (mai multi copii => mai multi bani de la stat sub forma de alocatii, indemnizatii si alte ajutoare).
Copiii clar nu au nici o vina in toata treaba asta, au doar nenorocul de a se fi nascut in acea comunitate, fapt care le diminueaza drastic posibilitatiile de a se integra si dezvolta in viitor.
Toata zona le cunoaste reputatia de gunoieri, cersetori, hoti etc. si ei nici nu fac nimica in a schimba asta.
Sunt oameni care nu fac nimica benefic pentru comunitate, fac doar prapad si asteapta in schimb tot felul de avantaje (bani, locuinte sociale, ajutoare etc.)
Majoritatea nu ca nu am buletin de Arad, poate nu au buletin si punct. nu pot fi considerati “alegatoii” partidelor, din moment ce majoritatea nu au posibilitatea de a vota.
Se plang ca nu au ce manca sau ca nu au posibilitati financiare pentru tablete/telefoane – internet, dar cum se vede in poze, bani de tigari , droguri, alcool sunt din belsug si sunt si convins ca multi au cate vreun telefon conectat la internet, chair daca doar printr-o cartela reincarcabila. Ii usor sa tragi o concluzie aici.
Repet: pacat doar de copiii care, din pacate pentru cei mai multi dintre ei, (poate nu chiar tuturor) viitorul le cam este predestinat.
Ma amuza un pic poza cu tricicleta Coccole : valoare unei astfel de triciclete noi este in jur de 400 RON (stiu pentru ca si noi am cumparat una identica in urma cu ceva ani). Cunoscand zona si ce fel de oameni sunt pe acolo, ma gandesc daca nu cumva vreun copil din Alfa plange ca nu mai are tricicleta (rau din partea mea sa judec in acest fel, dar nah, reputatia lor nu ma ajuta in a-mi schimba parerea fata de ei)
Dacă ar face romanii cocioabe pe terenul statului imediat ar fi demolați și amendați. Tara romanilor nu mai este a romanilor ci a unora mai presus de legi
-
Da ,categoric ai dreptate !!! primul este falcă și imediat după el STOIAN ei doi au amenințat familii de ROMÂNI cu demolarea in favoarea rromilor, românii au fost amenințați in fel și chip și de către ăștia doi precum au pus ani la ŕând acești gunoie sociale să să hărțuiască pe cei ce au cutezat să facă sesizări cu privire la construcțiile ilegale pe domeniul public precum și pe cei care ne ineacă in fum zi de zi ,noapte de noapte până in prezent,ei sunt răspunzători de bolile noaste,de sănătatea noastă și a copiilor noștri și nici nu va inceta vreodată pentru că toți nemernici de la conducerea Aradului sunt corupți,mincinoși și șpăgari,nu ne rămâne decât să sperăm că o dată și o dată DUMNEZEU îi va judeca pe fiecare in parte pentru faptele lor și va plăti.
Dragele mele autoare ale acestui articol,se vede de departe cât de bine este documentat și cât curaj vi-a trebuit ca să vă aventurați prin această zonă unde nici chear taximetriști nu mai au curajul să se aventureze,azi dimineața pe la 6.15 a fost gonit un taxi bleomare combi cu pietre si cu bâte de catre acesti indivizi,iar poliția când trebuie să intervină ,imediat apare si dubițele cu jandarmi așa că sunteți de admirat impreuna cu fotograful si sper că veți lua o primă pentru detaliile riscante la care a-ți fost supuși,da este un loc sinistru parcă după altă planetă cu alte legi si alte reguli care care nu se potrivesc cu restul lumii in care trăim,acesta este lăsat moștenire de la fostul primar falcă care i-a susținut din toate puctele de vedere creeind un mediu propice dezvoltării lor și extinderi lor,acum această zonă este un loc care pur si simplu te oripilează si printre ei misumă plin de șmekeri care impreună cu ei distrug si stăpânesc toată zona și să nu credeți că sunt numai țigani,sunt plin de fosti milițieni și polițiști,patroni de tot felul dar unde dvs reporteri nu aveți acces din păcate,acestia stăpânesc zona cu adevarat,finanțeaxă când este cazul persooane,instituții și din acest motiv aici nu e lege ,de-a lungul anilor foarte mulți s-au imbogățit de aici dintre aceste gunoe la propiu,dar și la figurat din acest motiv incă ne inecăm in fumul gunoelor lor,fără a se lua vreo măsură impotriva celor vinovați,mulți au plecat de la conducerea instituțiilor care trebuia să intervină,mulți au schimbat sefiile instituțiilor,unii care au fost subalterni acum sunt șefi( vezi Viorica Graur sactuala sefa a GNM & prefectul Stoian Gheorghe) inainte era sefa lui ,acum el e șeful…dar din păcate cu aceleași rezultate ,adică 0…in rest covizi jocă pe masă si la nocturnele muzicale cu mulți decibeli de răsună peste oraș noapte de noapte. și cu mult fum….Aveți grije cei ce vizitați zona,nu le dați ocazia să vă provoace,desi si ei intre ei se dușmănesc și se urăsc când este vorba de românii se unesc cu mic cu mare cu pietre si cu bâte si atacă .
-
Puteai avea si tu curajul autoarelor, să te mai aventurezi pe la școală, că ai ucis limba română.
Stimate ziariste, v-ați pus întrebarea ca ce se întâmplă cu locuitorii Cartierului ALFA ? Ei zilnic sunt obligați să călătorească închiși ( în tramvaiul de pe linia 18/b ) cu acești purtători de COVID
Ps. Deasemenea cei care se urcă în tramvai în stația Alfa NICI UNUL nu are legitimație de călătorie ( bilet)
bazin electoral!!
PRIMARUL SĂ LE-A DE-A CASĂ.DACĂ ÎL OM BUN..
PRIMARUL SĂ LE-A DE-A CASĂ.DACĂ Îi OM BUN..
Dacă ați fi mers pana in capătul străzii ati fi dat de vila lui nea Vasile moldoveanul.Imbogatit din balast.
Oare ce ati vrut sa demonstrati cu acest articol? Care “aspect” de pe faimoasa strada a Marului este necunoscut locuitorilor din Alfa sau aradenilor, in general? De ce nu organizati voi campanii umanitare? De ce nu va voluntariati sa ajutati comunitatea ? Daca tot e transparenta cu viata atator fiinte umane, de ce nu ne spuneti cum v ati angajat la ziar? Cu concurs public, probabil…
Acum zeci,sute de ani,se stie foarte bine,erau acolo rudari,caldarari,aramari,caramidari,departe de Arad….erau slugi ale baronilor locali si chiar isi faceau treaba,cu bun simt…..Dupa dezrobire au crescut animale,corturari liberi….Epoca comunista i-a lasat in pace si le-a convenit….Apoi si-au luat nasul la purtare,au crescut in nesimtire,cloaca de parveniti,hoti,iliciti,s-a scapat infractionalitaea de sub control,si-au aruncat gunoaiele si dejectiile langa ei….Timp in care s-a dezvoltat interlopiada,avatar,Marului….
Chekecsi-ul este dezvoltat,strazi,coclauri ca si in Londra medievala,sobe doar pe rumegus,dejectii aruncate pe geam,apa la colt de strada platita de noi,contribuabilii…..Si acum,ce vrei sa faci cu ei?Unii au buletine…Drept de vot..asa ca….vor vota….Haoleu….Vai de mama noastra….
Noi muncim pt.case, acești paraziți primesc gratis, tot din banii mostri…după câteva luni le fac le distrug…PARAZITI!
oare cati din astia au buletine de Arad? Aceeasi situatie e si in Checheci …! si?
bordeele astea trebuie daramate si locuitorii lor trimsi in judetele de unde s-au pripasit in Arad.Da!
aio mamă daca o sa calatoriti cu tramvaiul 18 sa vedeti cate pirande insotite de un jutandel sau mai multi stau inghesuiti langa alti calatori. De bilete nu ii intreaba nimeni ca nu au acte nici bani la ei .Am vazut pe scaune nu odata purici De atunci nu mai urc in 18 sa fie clar prefer mersul pe jos sau cu bicicleta..
Un articol scris in graba……. situatia de acolo e mult mai complexa.
O parte din vina o poarta, desigur, administratiile trecute si prezente.
O parte din vina apartine liderilor comunitatii rome, din Arad si din Romania.
Si cea mai mare parte din vina o au insisi locuitorii zonei.
dar o colectie de poze inspirata din dragostea de munca(cinstita) a tiganilor cand scoateti?
Mortaciunea de stoian ajuns mare gunoi politic nu a dat nici o amenda aici, dar dincolo de dolma in Alfa rupea procese verbale aproape zilnic la bieti contribuabili romani. https://m.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/marian-bucur-fostul-secretar-general-al-isc-pradat-de-500-000-de-euro-115587 Ce sa astepti de la niste gunoaie liberale vezi cazul din link unde alt gunoi cutreiera judetul sa-si arate vigilenta. Inca odata 😜 moarte liberalior in Septembrie