Dr. Petru Ageu din Sebiş a fost 36 ani medic chirurg la Spitalul din Gurahonţ, unde a lucrat până la vârsta de 67 de ani.
Din 2002, de când s-a pensiunat, este «casnic» – cum îi place doctorului Ageu să spună – şi, după cele peste 15.000 de operaţii din cariera de chirurg, a renunţat la bisturiu şi face tăieturile doar cu foarfeca pentru tablourile din colaj pe care le realizează.
Între pasiune şi datorie
Pasiunea pentru această artă este de prin anii ’75: „După ce am văzut un tablou din colaj de timbre am încercat să văd dacă pot şi eu face ceva similar” Şi, pentru că i-a ieşit, a cumpărat plicuri filatelice cu timbre şi a continuat.
Dar a avut prea puţin timp pentru acest hobby, având în vedere că profesia îl obliga să stea foarte mult în spital (într-o perioadă făcea de gardă din două în două zile). Adeseori venea până la Sebiş, în poartă, şi suna telefonul să meargă înapoi la Gurahonţ. „A fost odată când am stat trei zile în spital pentru o hemoragie digestivă şi când am ajuns acasă, nu pot să uit niciodată ziua, 1 noiembrie 1970 (într-o duminică) – îşi aminteşte dr. Ageu – m-a sunat doctorul Şerb că avem o urgenţă. Trebuia să intervin la o femeie în travaliu, la termen, cu suspiciune de ruptură de uter; în realitate s-a constatat a fi o sarcină abdominală (extrauterină), la termen, cu făt viu – o fetiţă, care în momentul de faţă e mamă a doi copii – şi, este foarte important, am reuşit atunci să salvăm şi gravida”.
E timpul pentru arta
După ieşirea la pensie a avut vreme destulă să se ocupe de tablouri. A făcut, cu siguranţă, peste 100 de tablouri, pentru că nu le-a numărat niciodată. Oricum, casa e o adevărată expoziţie (dar multe lucrări le-a dăruit fetelor şi prietenilor). Şi ne-au impresionat toate pe care le-am văzut: unele făcute chiar în şapte variante (după culoare).
Ne povesteşte cum lucrează: „Ca sursă de inspiraţie – o fotografie, un poster, o vedere dar cel mai mult imaginaţia. Îmi fac desenele, după care îmi sortez culorile. Sculele sunt rudimentare: o foarfecă şi o tijă metalică. Fac decupajele după dimensiunile cerute de desen, le tai şi le lipesc cu dextrină (pe înţelesul tuturor: făină fiartă). După ce lucrarea este gata îi aplic un strat de lac incolor de mobilier. Şi tabloul este gata de înrămat”
Medicina nu se uită
Cu siguranţă pentru doctorul Ageu medicina a rămas tot pe primul plan, ca prima pasiune. Şi ceea ce a făcut în timpul activităţii profesionale continuă să facă şi acum, căutâd variante noi, mai eficiente. Despre ce este vorba? „Datorită plăgilor greu vindecabile pe care le-am întâlnit în cariera mea (ulcere varicoase, escoriaţii, etc), pentru că nu răspundeau medicamentelor obişnuite, m-am orientat spre un tratament pe bază de plante. La început, sub formă de unguent apoi şi tabletă (pentru care chiar am făcut la secţia „Strungul” din Sebiş un aparat de tablotaj). Am renunţat la asta şi a ajuns la un spray epitelizant, care este foarte eficient pentru toate plăgile greu vindecabile altfel. Şi mă bucur că toţi cei care l-au folosit au fost foarte mulţumiţi.”
Zile de „casnic”
Dr. Petru Ageu munceşte până la 7 ore pe zi la un tablou (când are chef) iar o lucrare poate să îi ia chiar trei luni. Dar nu uită nici să prepare leacuri, nici să aibă grijă de grădină (ca plantele să nu fie bolnave).
Citiți principiile noastre de moderare aici!