ARAD. Ziua şi autopsia. În cursul anului 2012, specialiştii din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală (SJML) Arad au efectuat 353 de necropsii medico-legale, adică aproximativ una pe zi. Din totalul autopsiilor, 203 (adică 58%) au fost considerate morţi violente. „Toate autopsiile dispuse de organele judiciare se efectuează la morga Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, iar în cazuri deosebite este posibil şi la morga altei unităţi spitaliceşti din judeţ” – spune dr. Cris Precup, şeful SJML Arad. Pe lângă morga Spitalului Judeţean, este funcţională şi morga din incinta fostului Spital Municipal, precum şi cele din cadrul spitalelor de la Ineu şi Sebiş.
„Efectuarea de autopsii medico-legale asupra persoanelor decedate se face în condiţiile prevăzute de lege, la solicitarea scrisă a organelor judiciare” – subliniază dr. Precup. În ce situaţii se fac asemenea solicitări? În cazul morţilor subite sau suspecte, a căror cauză medicală nu poate fi precizată, existând posibilitatea unei eventuale morţi violente, în cazul deceselor survenite în urma unor accidente de circulaţie, în urma unor agresiuni sau intoxicaţii letale cu diverse substanţe chimice.
Personal la limită
Personalul din cadrul SJML Arad este format din: doi medici legiști, doi medici legiști cadre universitare, un medic specialist anatomie patologică, doi chimişti principali, patru asistenţi medicali, autopsieri şi registrator medical (cinci persoane). În total, SJML Arad are 16 angajaţi, dar schema de personal a Serviciului se va îmbogăţi în curând odată cu scoaterea la concurs a trei posturi de asistent medical şi a unui post de autopsier.
Raportat la totalul populaţiei judeţului, Aradul are mai puţin de un medic legist (0,87, mai exact) la 100.000 de locuitori, adică un minimum minimorum aflat la limita funcţionalităţii sistemului medico-legal. Se poate vorbi de eficienţă în asemenea condiţii? „Datorită profesionalimului şi experienţei colectivului existent în cadrul instituţiei noastre, activitatea SJML Arad se desfăşoară în parametri de eficienţă care sunt solicitaţi de organele judiciare – parchet, poliţie, instanţele de judecată” – precizează dr. Cris Precup.
Este ştiut, riscurile la care se expune personalul care participă la efectuarea autopsiei sunt ridicate, coexistând cele infecţioase, toxice chimice, biologice şi mecanice. Dar toate acestea sunt compensate conform prevederilor legislaţiei în vigoare: sporuri de 50% pentru toţi angajaţii SJML şi 100% pentru perioada lucrată în morgă.
Se investeşte în aparatură
În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură a SJML Arad, se poate spune că stăm bine în comparaţie cu alte judeţe. Avem laborator de toxicologie, de anatomie patologică şi de serologie. „Aparatura cu care suntem dotaţi permite efectuarea determinarilor specifice de laborator ale probelor solicitate, iar cele care din punct de vedere tehnic nu pot fi efectuate la nivelul SJML Arad, sunt trimise spre efectuare la Institutul de Medicină Legală Timişoara” – explică dr. Cris Precup. Aparatura din dotare permite chiar detectarea prezenţei drogurilor în organism, dar pentru stabilirea dozei trebuie apelat la Timişoara.
Viitorul sună, însă, bine pentru SJML Arad. „În programul de investiţii pe anul 2013 al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a fost prevăzută şi aprobată de Consiliul Judeţean Arad, achiziţionarea şi punerea în funcţiune a unui aparat performant pentru determinări de laborator de tip gaz cromatograf (determinarea unor substanţe stupefiante în sânge – n.r.), conform principiilor şi normelor referitoare la procedurile medico-legale adoptate de către Comitetul de miniştri al Consiliului Europei şi potrivit Tratatului de aderare al României la Uniunea Europeană” – punctează şeful SJML Arad.
Subordonare şi finanţare
Serviciul Judeţean de Medicină Legală Arad este subordonat din punct de vedere metodologic Institutului de Medicină Legală Timişoara, iar administrativ, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Finanţarea este asigurată de la bugetul de stat şi din fonduri proprii (încasări făcute, conform legii, de la instituţii şi persoane fizice care solicită efectuarea unor servicii medico-legale).
Citiți principiile noastre de moderare aici!