Dacă pentru cetăţenii activi e mai uşor să iasă la liman, pentru vârstnicii care trăiesc dintr-o pensie amărâtă, traversarea (cu bine a) lunilor de toamnă-iarnă pare o misiune aproape imposibilă. Căci e aproape imposibil (mai ales dacă eşti singur) să împarţi 700-900 de lei (cât e pensia lunară) şi pentru medicamente, şi pentru mâncare, şi pentru utilităţi…
Soluţia salvatoare pare să vină de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) care le acordă membrilor săi împrumuturi în condiţii extrem de avantajoase. „Oamenii nu se duc în altă parte, ci vin la CARP pentru că aici e casa lor. E locul în care se simt ca acasă şi sunt trataţi ca acasă” – subliniază Lidia Dan, preşedinte al CARP Arad. Aici se acordă, lunar, aproximativ 450 de împrumuturi, valoarea medie a unui împrumut fiind de 1.800 de lei. „De la începutul anului 2012, până la finele lunii octombrie, am onorat 4.140 de împrumuturi cu cereri rambursabile, în valoare totală de 7.560.000 lei. Valoarea împrumuturilor se cifrează, în medie, la 780.000/lună” – precizează Lidia Dan.
Preşedinta CARP Arad se aşteaptă ca, în această perioadă, numărul şi valoarea împrumuturilor să crească, dar îi asigură pe pensionari că „avem rezerve financiare şi putem să onorăm cererile celor care solicită împrumuturi”.
De ce se împrumută?
Lazăr Şandra împlineşte 72 de ani luna viitoare. Are o pensie de 1.100 de lei care pare să nu-i ajungă niciodată. Se împrumută cu regularitate de la CARP. „Imediat ce expiră împrumutul vechi, fac altul nou. Acum vreau să iau 2.000 de lei, în zece rate. Cu jumătate din aceşti bani o să cumpăr lemne pentru a ne încălzi la iarnă. Sper să ne ajungă, o să facem astfel încât să ne ajungă…” – spune, îngândurat, bătrânul. Şi continuă: „De restul banilor o să ne folosim ca să achităm curentul, utilităţile… care trebuie plătite.” Dacă mai rămâne ceva, Lazăr Şandra se gândeşte la cei doi copii ai săi, „care au probleme de sănătate şi trebuie să-i ajut”.
Mulţi pensionari, de altfel, se împrumută pentru a-şi ajuta copiii. În aceste cazuri e vorba de sume mai mari. „Am avut situaţii când am acordat peste 4.000 lei, unor persoane care au vrut să-şi ajute copiii fie pentru cumpărarea unei locuinţe, fie pentru suportarea cheltuielilor rezultate în urma unui accident rutier” – explică Lidia Dan.
Aurelia Gherdău are 79 ani şi ne-a mărturisit că vrea să ia un împrumut de 1.000 de lei pe care să-l achite în zece rate lunare. Ce va face cu banii? „Îmi fac dantura. M-am mai împrumutat o dată, acum trei ani, tot pentru dantură, dar din păcate lucrarea s-a stricat şi trebuie refăcută acum. Sper să-mi ajungă banii” – spune bunicuţa.
Ajutoare nerambursabile
Problemele medicale reprezintă o altă categorie de motive care-i fac pe pensionari să se împrumute. Pentru acestea, însă, CARP oferă şi ajutoare nerambursabile, cu valori cuprinse între 20 şi 150 de lei. Spre exemplu: 200 lei pentru operaţie de cristalin, 80 lei pentru proteze dentare, 50 lei pentru proteză auditivă şi pentru ochelari de vedere, 100 lei pentru stimulator cardiac, 100 lei pentru proteze membre superioare, 300 lei pentru proteze membre inferioare etc.
„Mai nou, am alocat o sumă de 30.000 lei/an pentru analize medicale. Cei care îşi fac analizele şi trebuie să plătească peste ceea ce au gratuit prin Casa de Asigurări de Sănătate, primesc din partea CARP 50 de lei” – precizează preşedinta CARP Arad.
Dobândă rezonabilă
CARP Arad percepe o dobândă de 9,75% pentru împrumuturile acordate cu scopul cumpărării de locuinţe sau pentru reabilitarea termică a blocurilor. În celelalte cazuri, se percepe o dobândă de 12% pentru sumele de până la 1.000 de lei şi 14% pentru împrumuturile ce depăşesc 1.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!