Politica e grea şi în zona rurală, nu doar în oraşele mari. Iar acest lucru ne este confirmat cu vârf şi îndesat de situaţia din comuna Tauţ, acolo unde, la opt luni distanţă de la alegerile locale, nu s-a reuşit alegerea unui viceprimar. Şi poate cea mai ciudată chestiune este faptul că PNL are majoritate în Consiliul Local. Dar, nici măcar aşa, consilierii „Puterii” nu au reuşit să cadă la un acord în ceea ce priveşte al doilea om al comunei.
În luna iunie a anului 2016, la alegerile locale, fotoliul de primar a fost câştigat de Florin Lela, din postura de independent susţinut de PSD. Imediat după alegeri, Lela a anunţat că se înscrie în… PNL. Liberalii şi-au câştigat majoritatea în Consiliul Local Tauţ, având şase consilieri din 11. Printre aleşi este şi Gheorghe Pleş, fostul primar al Tauţului. Şi de aici a început telenovela.
Consilierii PNL nu au reuşit să cadă de acord asupra unei persoane care să fie viceprimar. De cealaltă parte, în opoziţie sunt patru consilieri PSD şi unul de la PMP. Aceştia nu puteau face o majoritate pentru a stabili ei un vice. Aşa că au început „lucrăturile politice”.
Lucrăturile politice
Se pare că un grup de liberali a încercat să negocieze cu doi consilieri PSD pentru ca aceştia din urmă să voteze propunerea PNL pentru funcţia de viceprimar. Această informaţie a ajuns la urechile liderilor PSD pe judeţ, aşa că celor doi consilieri le-a fost retras sprijinul politic. La ultima şedinţă a Consiliului Local Tauţ au participat, drept urmare, şase consilieri PNL, doi PSD şi cel de la PMP. Nici măcar în aceste condiţii cei de la PNL nu au încercat să îşi impună un nume. Aşa că Tauţul continuă să funcţioneze fără viceprimar.
Se descurcă
„Arbitrul” dintre tabere este primarul Florin Lela, actual membru PNL. Întrebat cum se descurcă fără vice, cel care este cunoscut drept „gospodarul satului” în primăriile din zona rurală, Lela spune că s-a obişnuit deja cu situaţia. „Nu mă afectează, deocamdată, faptul că nu avem viceprimar. Atribuţiile au fost delegate către mai mulţi angajaţi din primărie. Tot prin delegare, juristul are şi drept de semnătură, aşa că mă poate înlocui dacă lipsesc. Consilierii nu se pot înţelege între ei, nu am ce să fac. Până nu vor ajunge la un numitor comun, mergem fără viceprimar”, a spus Florin Lela.
Pleş, pe „făraş”?
Se pare că „instigatorul” din grupul PNL ar fi chiar Gheorghe Pleş, fostul primar al Tauţului. Şi, pentru că nu respectă directivele partidului, ar putea „zbura” din funcţia de consilier local. Pentru că i-a fost cerută retragerea sprijinului politic. Dacă plecările din consiliul tăuţean vor avea vreo finalizare, dacă după aceste „schimbări de linii” se va reuşi alegerea unui viceprimar, rămâne de văzut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!