ARAD. Trei inculpați în aceeași poveste. Una cu falsuri în declarații, înșelăciune şi neglijență în serviciu pentru a obține fonduri europene. Suma încasată pe nedrept este de 68.211,68 lei. Au fost implicați fostul viceprimar al comunei Moneasa – Teodor Eugen Moroșteș, Florin Bortiș – care a fost beneficiarul banilor și Ioan Marinel Urs – un funcționar al APIA, Centrul local Gurahonț. Fiecare cu partea lui de vină.
Povestea banilor
Potrivit rechizitoriului procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Timișoara, faptele au avut loc în perioada 2010-2012. Fermierul Florin Bortiș a solicitat acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, provenind atât din fonduri europene, precum și de la bugetul național. Doar că pentru a le obține „a folosit documente false și inexacte cu privire la dreptul său de folosință și de utilizare a suprafețelor pentru care a solicitat și încasat sprijin financiar”, se specifică în comunicatul DNA Timișoara. Documente pe care le-a procurat prin intermediul fostului viceprimar din Moneasa. „La data de 3 iunie 2010, inculpatul Moroșteș Teodor Eugen, în calitate de viceprimar al comunei Moneasa, a completat în fals un document (Anexa 33), pe care l-a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad, prin care atestă faptul că primăria respectivă a transmis inculpatului Bortiș Florin dreptul de folosință asupra pășunii comunale, în suprafață de 68,93 ha, deși în realitate nu exista o hotărâre a Consiliului Local și nici nu era încheiat vreun contract de arendă care să privească terenul respectiv. Ulterior, în aceeași zi, inculpatul Bortiș Florin a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Gurahonț documentul sus menționat, împreună cu alte acte”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Intervine și funcționarul Urs
Funcționarul APIA, Marinel Urs s-a ocupat ca dosarul, chiar dacă nu era în regulă, să intre în plată. „A primit și validat cererea fermierului, deși inculpatul Bortiș Florin nu depusese la dosarul de plată niciun document din cele prevăzute de lege, din care să rezulte dreptul său de folosință și utilizarea terenului agricol, în ceea ce privește suprafața de 68,93 ha, respectiv contractul de arendare, adeverință eliberată de Primărie, contractul de pășunat și declarația de eligibilitate”. Și situația s-a repetat și în anii 2011 și 2012 pentru că funcționarii APIA „au apreciat ca valabile și suficiente documentele depuse de fermier în anii anteriori, cu consecința nesolicitării altor documente suplimentare”, se mai arată în rechizitoriu.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 68.211,68 lei.
Care sunt capetele de acuzare
Cei trei vor fi judecați în stare de libertate de către Tribunalul Arad.
Florin Bortiș este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (3 acte materiale), înșelăciune, în formă continuată (3 acte materiale) și participație improprie la fals intelectual.
Teodor Eugen Moroșteș, la data faptei viceprimar al comunei Moneasa, județul Arad, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, iar Ioan Marinel Urs, funcționarul APIA va fi acuzat de neglijență în serviciu.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatului Florin Bortiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!