ARAD. Victimele Holocaustului au fost comemorate, miercuri, la Cimitirul Neolog din cartierul Grădiște. Evenimentul a fost organizat de Comunitatea evreilor din Arad, fiind onorat de prezenţa a numeroşi participanţi. Au fost prezenţi reprezentanţi ai tuturor cultelor religioase (în frunte cu ÎPS Timotei), ai Primăriei şi Prefecturii, profesori, elevi, membri ai comunităţii evreieşti, dar şi multă lume din afara acesteia.
S-a vorbit despre semnificaţia zilei de 9 octombrie, când, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina şi Basarabia, motiv pentru care a fost declarată Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului. S-a făcut referire şi la manifestările antisemite din România, în acest context punctându-se faptul că „Aradul este o excepţie. E un loc unde ne simţim bine şi avem relaţii foarte bune” – a garantat însuşi preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad, Ionel Schlessinger.
Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată, miercuri, şi la Centrul de Studii Iudaice al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, unde a avut loc o lansare de carte. E vorba de volumul „Domiciliul forţat, formă pregătitoare a soluţiei finale” scrisă de Emeric Morosi, supravieţuitor al Holocaustului. De asemenea, Centrul de Studii Iudaice a găzduit o expunere pe tema Holocaustului, susţinută de conferenţiar Stelian Boia.
Ionel Schlessinger: Ne ocupăm mai puţin de ce a fost, e important să vorbim de ziua de azi şi de mâine
Citiți principiile noastre de moderare aici!