Dacă în 2008, doar 6 persoane traficate proveneau din Arad, în 2009 numărul acestora a crescut la 30.
Aţi participat, recent, în Italia, la o vizită de studiu privind traficul de fiinţe umane. Ce presupune, mai exact, acest fenomen?
HALGATINA. Fenomenul traficului de persoane este o problemă complexă care atinge diferite forme de exploatare: exploatarea unei persoane în vederea practicării prostituţiei, pornografiei, muncă forţată sau prestări forţate, prelevare de organe, cerşetorie. Atinge fenomene precum migraţia, crima organizată, prostituţia, violenţa. Traficul de fiinţe umane este o infracţiune gravă în care victimele sunt tratate ca bunuri şi vândute pentru obţinerea de profit.
În ce măsură se poate vorbi de trafic de persoane în Arad?
HALGATINA. Din datele statistice ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în 2009, victimele traficului de persoane având zonă de provenienţă judeţul Arad au fost în număr de 30, în creştere faţă de anul 2008, când s-au înregistrat doar 6 persoane.
Cum sunt depistate victimele?
HALGATINA. Pot spune cum le-am depistat noi. În 2008, în cadrul proiectului „Victimele au dreptul la ajutor”, Fundaţia „Pro Prietenia” Arad a fost implicată în repatrierea unui număr de patru victime exploatate sexual în Marea Britanie, urmare a unui apel telefonic la linia de telefon pusă la dispoziţie în cadrul proiectului. Mai departe, autorităţile competente se implică în repatrierea victimelor.
Revenind la Italia, care e forma de exploatare cel mai frecvent întâlnită în Peninsulă?
HALGATINA. Forma principală de exploatare pentru regiunea Trento şi Bolzano – acolo unde am fost eu – o constituie exploatarea în vederea practicării prostituţiei. Cea mai mare parte a victimelor provin din Nigeria, practicând prostituţia pe stradă, şi America de Sud, practicând prostituţia în apartamente. Dar sunt şi românce care practică prostituţia în apartamente.
Cum abordează autorităţile italiene fenomenul traficului de fiinţe umane?
HALGATINA. Se abordează în mod holistic şi integrat, promovând drepturile umane şi utilizând proceduri şi instrumente diversificate, în funcţie de mediul de aplicare. Au dezvoltat o politică integrată, ţinând cont de toate aspectele referitoare la traficul de persoane, de la prevenire la acţiunile de combatere, precum şi la protecţia victimelor. Fazele de lucru presupun intrarea în contact cu persoane din mediul stradal sau din apartamente, însoţirea lor socio-medicală, primirea şi însoţirea educativă, formare lingvistică, orientarea, formarea şi inserţia profesională.
Cine se ocupă de toate aceste faze de lucru?
HALGATINA. Există o strânsă cooperare şi coordonare între actorii implicaţi: autorităţi publice şi reprezentanţii societăţii civile. Sarcinile sunt foarte clar stabilite pentru fiecare parte implicată. Rolul cel mai important îl au ONG-urile şi forţele de ordine, care se ocupă de identificarea, primirea şi inserţia educativă, orientarea, formarea şi inserţia profesională. Autorităţilor publice le revine rolul de a crea cadrul de lucru şi de a gestiona fondurile necesare oferirii de servicii.
Cât de aplicabil e un asemnea mod de lucru la noi?
HALGATINA. Acest mod de lucru este aplicabil şi la noi în ţară cu condiţia creării unui model naţional de identificare-asistare şi integrare a persoanelor traficate pe piaţa muncii şi constituirii unei reţele de organizaţii care să pună în aplicare modelul creat. Acest model trebuie să fie, însă, adaptat necesităţilor fiecărei regiuni.
Ce necesităţi credeţi că ar avea Aradul, în prezent?
HALGATINA. O colaborare strânsă între autorităţile publice şi sectorul privat în vederea formării şi, dacă este posibil, a inserţiei profesionale a victimelor traficului de persoane.
“Victimele traficului de fiinţe umane sunt tratate ca bunuri şi vândute pentru obţinerea de profit” (CRISTINA HALGATINA)
DIANA DUŢU
Citiți principiile noastre de moderare aici!