Telenovela satului Nadăş, preluat în proprietate de către familia Colţeu prin sentinţă judecătorească, cu largul concurs al Judecătoriei Ineu, şi-a derulat un nou episod. De această dată, însă, veştile bune le-au primit sătenii şi comisiile – judeţeană şi locală – de fond funciar. După ce s-a plimbat prin instanţe din toată ţara, dosarul a poposit la Braşov. Acolo, în primă instanţă Judecătoria Braşov a respins cererile locuitorilor din Nadăş, dar şi cele ale Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Arad (aflată în subordinea Prefecturii) şi Comisiei Locale pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Tauţ (aflată în subordinea Primăriei Tauţ). Toţi cei enumeraţi mai sus solicitau revizuirea sentinţei din 2006, prin care Judecătoria Ineu i-a dat în proprietate familiei Colţeu peste 8.700 de hectare de teren, pădure şi păşune. Judecătoria Braşov a decis să respingă acţiunile. Imediat după comunicarea sentinţei, părţile din dosar au înaintat recurs.
La rejudecare
Tribunalul Braşov, instanţa superioară, a judecat acest recurs şi, după nu mai puţin de zece amânări ale pronunţării sentinţei, a venit cu o soluţie care le dă speranţe atât sătenilor din Nadăş, cât şi celor două comisii de fond funciar. Judecătorii Tribunalului au decis să trimită dosarul spre rejudecare la Judecătoria Braşov. Practic, prin această decizie, Tribunalul admite faptul că Judecătoria trebuie să se aplece mai mult asupra acestui dosar, iar prima sentinţă nu este tocmai cea corectă. Dacă Judecătoria Braşov a anunţat că cererea de revizuire a sentinţei este tardivă, fiind depusă după termenele legale, Tribunalul a decis că „Admite recursurile formulate (…). Respinge excepţia tardivităţii cererilor de revizuire formulate de revizuentele Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Arad şi Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Tauţ. Înlătură dispoziţiile privind respingerea ca tardive a cererilor de revizuire formulate de revizuentele Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Arad şi Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Tauţ”. Totodată, Tribunalul a decis ca şi cererile de intervenţie depuse de săteni să fie admise de Judecătoria Braşov.
„Casează în parte Sentinţa civilă nr. 733/07.02.2020 pronunţată de Judecătoria Braşov în dosarul nr. 1265/246/2017 (…) în limitele anterior arătate şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe pentru soluţionarea pe fond a cererilor de revizuire formulate de revizuente”, se mai arată în decizia Tribunalului. Această sentinţă este irevocabilă şi nu poate fi atacată.
De la capăt
Ce se întâmplă mai departe? Judecătoria Braşov va rejudeca acest dosar de la zero, urmând să ia în considerare liniile trasate de Tribunalul Braşov. Practic, vor fi admise toate cererile depuse de comisiile de fond funciar şi de nădăşeni, iar procesul va intra la judecată pe fond. În acest context, există o mare posibilitate ca revizuenţii să aibă câştig de cauză. Rămâne să vedem.
Trimite articolul
XSPERAM SA SE FACA DREPTATE IN SFIRSIT IAR colteiii SA PLATEASCA CU VIRF SI INDESAT PENTRU TOT RAUL FACUT SA NU MAI CALCE IN VECI LA NADAS SAU IN ZONA ACEIA,
noa Doamne ajuta numa bine la toti nadaseni mei…
-
Tot nadasanu sa bucura .. de la Maximilian…pina la Florea a lu Pircea…
-
Sutu ! Maximilian si Florea lu Pircea sunt rudele tale de sange ??
-
Nu
-
isai.. stiu oricum cine esti pirlitule te bagi si tu in seama …sti tu ca cine
-
-
Bine ar fi sa cistige nadasenii, dar se pare ca sunt interese foarte mari in spatele Colteilor, ei sunt doar marionete. Papusarii nu se lasa asa usor, zona e prea bogata ca sa se lase asa usor.
Daca nadasenii castiga procesul, sa o dea pe Judecatoarea Florita cea penala din Ineu in judecata pentru tot ce se poate intenta si sa ceara daune morale, tot satul! Poate asa infunda hoata iar puscaria! A scapat prea ieftin si are o avere colosala! Confiscat tot!
Doamne ajuta…..bietii sateni au primit o gura de oxigen!
Locul colteiilor si a judecatoarei cit si a celor ce au falsificat acte pt.hotia secolului este pe calea 6 VINATORI LA PUSCARIE cu totii la puscarie GUNOAIELOR !!!!!!!!!!!!!
Adică veteranii vor gratis terenurile care au fost confiscate de comunisti de la adevărații proprietari din perioada interbelică? Ce destept sunteti voi,,,,,,Legea e clara , se restituie foștilor proprietari toate imobilele confiscate de comunisti, poate exista doar o excepție, pentru casele construite de cetățeni in perioada comunistă se poate acorda fiecărei case cate ( până la) 1000 metri pătrați prin constituirea dreptului de proprietate pentru restul terenului fiind reconstituit dreptul de proprietate foștilor proprietari. Singura necunoscută in acest caz poate fi doar daca cei ce revendică astăzi în instante dreptul de proprietate sunt adevărații moștenitori legali.