ARAD. Oamenii s-au speriat că își vor pierde animalele și că acestea vor ajunge la adăpostul canin, unde vor fi eutanasiate. Întâmplarea a ajuns pe rețelele sociale și a devenit virală. E vorba de localnici care locuiesc în barăci, în câmp și care adună în jurul locuințelor improvizate foarte mulți câini. Reprezentanții asociației Animed Arad au încercat să îi sterilizeze gratuit pentru ca aceștia să nu se înmulțească necontrolat. Acțiunea a fost un fiasco. Oamenii au refuzat să își sterilizeze câinii, chiar și în schimbul unei sume de bani. Președintele asociației, Claudiu Iosim, a spus că „pentru prima dată în cariera mea, oamenii mi-au refuzat 50 de lei, la 10 câini le-aș fi dat 500 de lei să-mi permită să le sterilizez gratuit câinii. Nu mi-au dat nici măcar unul. Așa că vă întrebați de ce sunteți mușcați de câini pe străzi, veniți pe 6 Vânători, la baraca respectabililor și întrebați-i de ce nici pe bani nu ne permit să le sterilizăm gratuit cățelele, că eu nu știu…”. Inițiativa oamenilor de la asociație a venit după ce la București, o femeie a fost atacată pe stradă de mai mulți câini comunitari. În urma atacului, femeia a decedat. Pentru e preveni un posibil astfel de atac și la Arad, reprezentanții asociației s-au gândit că o campanie gratuită de sterilizare a câinilor ar fi binevenită. S-au înșelat amarnic însă. Majoritatea câinilor care își fac veacul pe Calea 6 Vânători sunt lăsați liberi pe străzi, se hrănesc din tomberoane și sunt nevaccinați. Cu toate acestea, așa zișii proprietari, refuză să îi sterilizeze.
„De cele mai multe ori suntem apelați pentru a ajuta cu sterilizări gratuite și uneori nu putem pentru că sunt cu proprietar și le spunem că, fiind cu proprietar, acel proprietar are obligația – și cu siguranță posibilitatea – să pună lună de lună câțiva bani deoparte să-și sterilizeze la un moment dat câinii. Deci uneori îi refuzăm și pe cei care ne cer sterilizarea gratuită pentru a putea să ajutăm acolo unde nu are cine să strângă bani și să-i sterilizeze, iar în rare ocazii chiar noi încercăm să-i convingem pe anumiți cetățeni prin „mituirea” cu 50 de lei pentru că nu sunt interesați nici pe gratis să-i ajutăm, dar perspectiva că pot să-și cumpere bere sau eu știu ce cu 50 de lei per cățea, vă dați seama că dacă ne-ar fi dat pe 6 Vânători șase cățele ar fi primit 300 de lei de la mine, neimpozabili. Eram sigur sută la sută că vom rezolva toate cățelele din zonă, dar nu mi-au dat nici măcar una. De teamă, probabil, că nu le vom da înapoi cățelele. Nu știu ce a fost în mintea lor. Le-am explicat în repetate rânduri vreo jumătate de oră, o oră, că cel târziu a doua zi dimineața le vom returna cățelele, dar nu au vrut pentru nicio sumă de bani. Nu am chemat Poliția să-i forțeze în niciun fel pentru că sperăm că în decurs de câteva zile se vor vorbi între ei și vor realiza că totuși e o sumă bună pentru ei și poate văd că returnăm cățelele sterilizate și vor câștiga încredere. Dacă nicicum nu vor vrea poate că vom apela la Poliția Animalelor. Nu sunt sigur sută la sută că fac un bine câinilor. Adică, o dată ce fac o sesizare nu cred că pot să comand eu Poliției ce să facă și ce să nu facă. Și dacă Poliția merge acolo însoțită de angajații Gospodăririi Comunale și decide să confiște toți câinii să-i ducă pe Calea Bodrogului și ulterior să fie eutanasiați… Interesul meu este să ajut acei câini, nu să golesc strada. Nu e obiectivul meu principal să nu mai fie câini pe străzi, ci să fie sterilizate cățelele care sunt pe străzi, ca în decurs de un an, doi, patru, cât mai trăiesc ele, să scadă populația de câini comunitari, nu prin luarea de pe stradă prin eutanasiere. Ideea e să nu mai apară alte generații. De aceea nu am contactat autoritățile. De teama că se merge în forță, se confiscă câinii, considerând că sunt agresivi pentru că nu se lasă prinși cu mâna foarte ușor, ci fug de necunoscuți” a explicat situația medicul veterinar, Iosim Claudiu, președintele asociației Animed Arad.
Pericol pentru oamenii din zonăCei care locuiesc în zona 6 Vânători spun că sunt zile în care nici nu pot ieși din bloc din cauza câinilor.
„Nu înțeleg de ce nu-i lasă să-i sterilizeze. Sunt foarte mulți câini, de abia să reușim să ieșim din bloc. Sunt periculoși câinii. Ieși din bloc și nu știi cum să te ferești de ei. Dacă unul vine spre tine, vin toți”, ne-a spus o femeie care locuiește la unul din blocurile pe de Calea 6 Vânători.
„Bineînțeles că ar trebui sterilizați sau să-i țină sterilizați, dar ei nu le dau nici mâncare și umblă pe aici printre blocuri. Problema e pentru copii și pentru oameni în vârstă”, punctează un alt locuitori.
Însă nu doar cei care locuiesc în zonă au de-a face cu acei câini comunitari, ci și cei care trec pe Calea 6 Vânători cu treabă.
„Am avut probleme cu câinii în această zonă. Eu trec zilnic prin zonă. Este un câine care vine până la mine la picior, pentru că eu circul cu bicicleta”, ne-a spus o tânără.
Obligațiile proprietarilor de câiniDin păcate, sunt mulți proprietari de animale care nu înțeleg ce obligații au atunci când își asumă creșterea unui câine.
„Proprietarii sau deținătorii câinilor de rasă comună au obligația identificării tuturor acestor animale prin microcipare. Microciparea se face la cabinete medicale autorizate care au obligația ca în cinci zile lucrătoare să înregistreze acești câini în registrul de evidență a câinilor cu stăpân. Proprietarii câinilor din rasă periculoase sunt obligați să microcipeze aceste exemplare. Seria și numărul microcipului se înscriu în carnetul de sănătate și în pașaportul animalului. De asemenea, trebuie înregistrați la Asociația Chinologică Română, după care trebuie înregistrați la Poliție. Câinii de rasă comună trebuie ținuți sub supraveghere, trebuie castrați, înmulțirea acestora trebuie controlată pentru a nu exista probleme în gestionarea populației de câini fără stăpân. Noi am desfășurat o serie de acțiuni împreună cu reprezentanții Primăriei, respectiv cu Adăpostul Public, acțiuni preventive precum și acțiuni de combatere a acestui fenomen. De asemenea, la sfârșitul anului trecut am avut o acțiune în care am verificat toate unitățile administrativ teritoriale din județul Arad, am realizat o instruire a tuturor reprezentanților acestor UAT-uri, le-am dat termen de remediere a problemelor constatate, urmând ca la expirarea termenului să facem o reverificare”, a declarat subcomisar de poliție Florin Agud, șeful Biroului pentru Protecția Animalelor Arad.
Reprezentanții asociației pentru protecția animalelor spun că vor reveni în zonă, în speranța că îi vor convinge, în cele din urmă, pe proprietarii câinilor să își lase animalele la sterilizat.
FOTO: V.O.
Trimite articolul
XDar ,de microcipare se mai aude ceva ?Cat poate romanul isi face de cap !! Oricum nici ,,alesii ,, dar si politia locala nu se omoara cu aplicarea legii!
6 Vanatori e nimica toata fata de Marului sau Strand ! Sa dea Dumnezeu sa nu se intample o tragedie …
Refuz de Mixrocipare 60.000 € amenda sau echivalentul în pușcărie.Refuz de sterilizare la fel.Ăsta înseamnă responsabilizare prin identificarea proprietarului.
-
Da nu e mai bine dupa capul tau sec sa fie direct impuscat?
Bai nazistule, unii dobitoci ca tine aduc Romania la dezastru. Nu crezi ca dupa animale tu urmezi? Cipare, vaccinare, sterilizare – iti suna cunoscut? Nu cumva ti s-a zis ca te tragi din maimute deci esti animal?
Vad ca nimeni nu il intreaba pe renumitul de dr veterinar ce face cu cațelele dupa sterilizare? Le repune in teritoriu, sub cerul liber avand in vedere ca noaptea avem sub zero grade. Din cate stiu femelele dupa strerilizare tb tinute la caldura cateva zile. Ar fi inuman sa le duca inapoi sub cerul liber.
-
Pai,ia legatura cu medicul vet. si adu catelele la tine acasa si asigura-le caldura “cateva zile”, nu doar fii tu bun si intelijent pe aici pe site! Implica-te, ca tot esti asa grijuliu! sau tu esti bun doar pe spezele altora? Dintr-astia ca tine e plin,pute locul de voi!
România e singura țară din Europa în care câinii vagabonzi sunt mai importanți decât oamenii. Ah, ṣi boschetarii.
-
Și hoții, prietenii știu de ce