Orban a declarat că majorarea pensiilor a fost “o decizie grea”, însă a subliniat că Executivul îşi asumă o astfel de măsură şi oferă garanţii privind plata acestor drepturi.
“Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, deşi repet, eu nu cunosc o altă ţară europeană în care să se fi luat o decizie similară, Guvernul va creştere pensiile şi va creşte pensiile cu un procent consistent, de 14%. Este o creştere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanţa, atât pe anul viitor, cât şi pe anii care vor urma. În ceea ce priveşte alte creşteri ulterioare, orice altă decizie de creştere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase. Vă readuc aminte că România are nevoie de acces la finanţări cu costuri minime pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportării cheltuielilor bugetului de stat, bugetului de pensii, bugetului de şomaj şi altor categorii de bugete”, a afirmat premierul.
Şeful Executivului a făcut un apel către pensionari să înţeleagă că majorarea cu un procent mai mare de 14% nu poate fi făcută în acest moment.
“Îi rog pe părinţii şi bunicii noştri, pe care care au muncit o viaţă, să înţeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, o decizie pe care în schimb ne-o asumăm şi în acelaşi timp garantăm că o putem să o susţinem şi să asigurăm resursele financiare pentru a putea plăti toate pensiile pe contributivitate, astfel încât să nu existe nicio problemă şi, de asemenea, să facem tot ce ţine de noi pentru ca inflaţia să se menţină la nivel scăzut la care l-am adus ca urmare a lunilor de guvernare liberală, să nu fie afectată puterea de cumpărare, iar o dată cu creşterea punctului de pensie să crească şi puterea de cumpărare a pensiilor românilor”, a adăugat prim-ministrul.
Ludovic Orban a atras atenţia asupra faptului că “orice creştere de pensii care este făcută fără să ţină cont de evoluţia economiei şi de capacitatea efectivă a economiei de a susţine astfel de creşteri se va întoarce nu numai împotriva părinţilor şi bunicilor noştri, ci se va întoarce împotriva interesului general al societăţii româneşti”.
“Orice creştere pentru care nu există garanţia că pot fi obţinuţi banii necesari pentru susţinerea acestor creşteri poate să ducă la situaţii extrem de grave, fie inflaţie, care înseamnă că orice creştere este anulată de creşterea preţurilor, fie există un risc să ajungem în situaţia să ne finanţăm din ce în ce mai greu şi din ce în ce mai scump. Eu nu pot accepta o astfel de situaţie. Şi aşa, de patru luni, este un adevărat dezmăţ în Parlamentul României în materie de legi care generează noi şi noi cheltuieli pentru bugetul de stat şi pentru celelalte bugete. Ne-am luptat pe toate căile constituţionale şi legale să împiedicăm astfel de decizii. Din păcate, multe dintre ele au fost adoptate şi cresc nota de plată. Poţi să faci rău României, şi asta face astăzi majoritatea condusă de PSD, şi făcându-te că vrei să faci bine, că vrei să creşti veniturile diferitelor categorii. Dacă le creşti prea mult, nu le mai poţi plăti”, a precizat premierul.
El a arătat, totodată, că încasările la buget au scăzut cu aproape 30 de miliarde de lei faţă de veniturile prognozate prin Legea bugetului de stat pe 2020.
“Faţă de prognoza de creştere economică de 4,1-4,2%, ca urmare va crizei economice provocate de epidemie nu vom avea creştere economică, ci vom avea o contracţie economică, care este estimată la 3,8%, astăzi. Ca urmare a acestei contracţii economice, veniturile atât la bugetul de stat, cât şi la bugetul fondului de pensii, la bugetul fondului de sănătate, veniturile la bugetele locale, au înregistrat scăderi semnificative. La nivelul bugetului naţional, avem o scădere, probabil, în jur de 30 de miliarde faţă de veniturile proiectate în conformitate cu previziunile şi indicatorii economici care au stat la baza elaborării proiectului Legii bugetului de stat”, a mai declarat Ludovic Orban. AGERPRES
Trimite articolul
XOricat m-as stradui nu gasesc cuvintele potrivite la declaratia lui Sica Mandolina. Sa ne traiasca conducatorul iubit, trubadurul de la poalele Carpatilor…
Legea în vigoRE SPUNE CLr cre,tere c cu 40 (PATRUZSCI PROCENTE) iar Sică Mandolină ne oferă cu larghețe 14%, adică o reducere cu 26 % ?????????????????????????????????????????????????????????????????????NO COMENT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Penibil! Asta e gashca sekuristo-liberala!
Daca avocatul poporului va ataca acerasta ordonanta la CCR si va castiga sa-l vad pe premier ce va face?
LWgwa spune 40 si el da 14 ca asa vrea el. Legea a fost votata si de liberali la timpul respectiv.
Daca eu nu platesc impozitele si taxele ce imi revin conform legii si dau doar 14 % ce mi se intampla , ha?sau legea e numai pt unii si pt altii nu?
-
Contribuabile,
Nu conteaza, tu sa-i ceri bunicii sa-ti dea din pensie mai mult cu 40%. Daca nu se conformeaza, reclam-o la CCR!
Cretini,penziile speciale ale ordinarilor sa fie taiate si sa le dea la copii si batrani..ori nu mai votam..nu are rost.
rahat de politicieni..
Rahat de psd si nenorocire de pnl.
Bine ca ati dat 500 de milioane de euro la clientela de partid..pnl pdl gropari
SCURSURI a rasei umane mai lipsesc cițu și werme !!!