Ploile din perioada 3-7 iunie și cutremurul de pe 6 iunie au făcut ca elemente din structura de rezistență a unui pod pietonal de lemn de la Vărșand, ce traversa râul Crișul Alb, să fie distruse.
„Elementele desprinse puneau în pericol lucrările hidrotehnice din zona localității Gyula (Ungaria), situate în aval de podul avariat. Pe parcursul nopții de 7 pe 8 iunie 2023, prin dispeceratul ABA Crișuri, omologii din cadrul Direcției de Apă Gyula din Ungaria au fost înștiințați de acest incident astfel încât au putut lua rapid măsuri eficiente pentru eliminarea plutitorilor din albie și evitarea eventualelor avarii la baraje și alte lucrări hidrotehnice. În dimineața zilei de 8 iunie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Pilu s-a întrunit de urgență pentru a stabili măsuri concrete în vederea asigurării secțiunii de scurgere a apelor dar și pentru evitarea oricăror incidente”, scrie Ministerul Mediului într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.
Circulația pe pod a fost interzisă și în scurt timp echipele de intervenție din cadrul Sistemului Hidrotehnic Independent Crișul Alb au acționat cu buldoexcavator, șalupă, barcă gonflabilă, căngi și drujbe pentru a dezafecta podul. Acțiunea s-a desfășurat pe tot parcursul zilei de joi, 7 iunie. La fața locului a fost prezent și un echipaj SMURD, pregătit să intervină în caz de accidentare a personalului din echipele de intervenție. Preventiv, a fost amplasată o plasă de protecție, din sârmă, în aval de secțiunea podului.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a ținut să îi felicite pe angajații ABA Crișuri, dar și să îi atenționeze pe deținătorii de poduri și podețe că au obligația să mențină curată secțiunea de scurgere a apelor. „Îi felicit pe angajații ABA Crișuri că au intervenit rapid și au reușit să prevină o situație care ar fi putut foarte ușor să degenereze. Investițiile în pregătire și echipamente realizate în ultimii doi ani, precum și schimbările de abordare, dau rezultatele dorite, însă este de preferat să facem tot ce ține de noi să nu ajungem în situații similare. Așadar, toți deținătorii de poduri și podețe trebuie să știe că au obligația să mențină, în permanență, secțiunea de scurgere a apelor curată”, a declarat Tánczos Barna.
Vineri dimineață, echipele ABA Crișuri au fost din nou pe teren pentru a continua acțiunea de dezafectare a podului, eliberând astfel albia râului. „În baza bunei colaborări transfrontaliere, omologii din Ungaria sunt în mod constant informați și susținuți cu date din teren”, adaugă cei de la Ministerul Mediului.
Bucățile desprinse până acum din podul de lemn au fost aduse de apă spre Ungaria, existând riscul ca acestea să lovească și să blocheze barajele de pe cursul apei, din țara vecină, afectând astfel investiții de câteva milioane de euro.
Trimite articolul
Xmai exista vreun pod de acest tip, din lemn, in judet?
Bai cetateni de rangu 2! Ungurii si-or rezolvat priblema! Noi am ramas fara un obiectiv local, un pod de lemn nedocumentat istoric! Dar, la cum arata, are ceva sute de ani! Trebuia reparat, intretinut, transformat intr-o atractie locala….!
-
Pentru a vedea Valoarea istorică a podului ar trebui ca să ai tu administrație locală valoare și să ai înțelepciunea să îl conservi, nu să îl distrugi.
PODUL DE BIRNE
Podul de BIRNE s-a dărâmat
A venit apa și la luat
Și nimeni nu-i vinovat
…………”…………………….
Poate timpul ca plouat..?
asa “pod” numai la africani mai vezi … vaisamar
Acuma face granita la unguri cu gard de sarma daca se aduna crengi si alte produse se
astupa complet si iara inundati