Arad. O restaurare care a durat 4 ani. Niște costuri care ar îngenunchea aproape orice firmă din Arad. Un vis aproape nebunesc devenit realitate și filmat zi de zi pentru posteritate. Acum visul acela a intrat deja în normalul orașului Arad. Aproape că am uitat că, nu de mult, aici erau doar, așa cum spunea în documentar Ana Maria Baciu, „o mare de betoane și o clădire în ruine”.
Între timp, Vechiul Cazinou din Arad a devenit locul în care sunt organizate mai toate evenimentele importante din urbe. A devenit un reper pentru un oraș care încă se chinuie să iasă din griul comunist. O dovadă că imobilele vechi – monument istoric din Arad – pot fi și RESTAURATE.
Dar filmul documentar, care a ieșit azi în lume și pe care vi-l prezentăm și noi aici (https://www.youtube.com/watch?v=1jhYHttdlEI), vorbește nu doar despre frumos și reușite, ci și despre cât de greu a fost să salvezi un monument istoric, să-i păstrezi istoria, să lipești de ea elemente de contemporaneitate care că nu-i știrbească nici din originalitate, nici din trecut, nici din eleganță și suplețe.
Trecutul
Documentarul „Povestea restaurării – Vechiul Cazionu Arad” urmărește pe parcursul celor patru ani de lucrări de restaurare/construcție mai toate etapele restaurării, cea mai mare parte a poveștii fiind spusă de clujeanca-iubitoare de clădiri istorice din Arad, restaurator Ana Maria Baciu.
De la seria de probleme descoperite la preluarea clădirii, la dorința de a șterge intervențiile greșite pe care le-a suportat clădirea zeci de ani la rând și la conturarea unei clădiri care să servească totuși contemporaneității (inițial, Vechiul Cazinou era gândit ca o sală de expoziție), de la dorința de a reda istoria, la oferirea de utilitate și viață acestei clădiri, filmul te poartă prin toate etapele restaurării și îți prezintă principalii artizani ai celui mai admirat proiect din oraș: restaurator Ana Maira Baciu, arhitect Dragoș Bocan, designer Alexandra Avram, maestru fierar Dan Grecu, CEO Arcer, Dan Ofrim, consultant Murano, Andrea Voltolina etc.
Prezentul
Este povestea unui clădiri de mijloc de secol 19 și transformarea acesteia într-un spațiu acomodat zilelor noastre. E o trecere de la vechi la nou, de la un bidimensional ratat de intervenții greșite la sugestia continuă a tridimensionalului, de la rigips și văruială la stucaturi perfect reîntregite, de la forme stricate la proporții perfecte, de la ecouri stridente la acustică, de la nimic la 240 de bucăți de balustrii, la gard din fier forjat cu fierul prelucrat la cald, la candelabre din sticlă de Murano, la geamuri din lemn stratificat, dar și la niște măruntaie bine gândite și ascunse la 7 metri sub parcarea din fața cazinoului. Aceasta e incursiunea prin canoanele calității pe care ți-o propune filmul documentar realizat de Handsome Wolf.
„Cel mai puternic factor de degradare a unui monument e factorul antropic, adică omul, care – cu bune intenții uneori – dar prin neglijență și necunoaștere, prin intervenții neprofesionale, distruge o operă de artă”, spune undeva în documentar Ana Maria Baciu. Dar tot prin intervenția omului, un monument istoric revine la viață, iar povestea documentarului de acum este despre o astfel de înviere.
Viitorul
În plus, lucrările nu s-au oprit aici iar arădenii pot vedea acum cum clădirile abandonate ale fostului Hotel Parc, de lângă Vehicul Cazinou, se străduiesc și ele să revină la viață tot ca urmare a visului nebunesc al aceluiaşi proprietar – firma Arsat Industrie. Pe moment, aici vechiul, fără valoare, a fost pus la pământ. Acum se lucrează la noul PUZ, care ascunde și o parcare subterană, probabil pe trei niveluri. Costurile unei astfel de investiții sunt ținute la secret de investitori, ca de altfel costurile reabilitării/ renovării și modernizării Vechiului Cazinou. Singurul lucru care iese însă la iveală e succesul unui plan curajos și frumusețea recâștigată a Cazinoului.
Citiți și:
Vechiul Cazino e aproape gata, începe aventura Hotelului Parc!
Trimite articolul
XSuma platita pt aceste 3 cladiri si anume 680 de mii de euro e mai mult decat modesta
e bine ca se refac aceste cladiri dar un singur lucru e neclar si anume de ce e ”confidentiala” valoarea totala a acestei investitii !
Foarte frumos clipu. Felicitari!!!
Respect! Mai exista si oameni care cunosc si iubesc lucrurile frumoase din trecut.
-
Bilbao,
Numai ca au adaugat tumoarea aceea in partea de sud, ca a disparut terasa si castanii!
Pentru ca sunt bani privati.
-
si ce daca sa zicem eu am niste bani ”privati” cum zici tu obtinuti din venituri legale si ii investesc in ceva e bai e secret ? Spun asta pt ca uneori secretomania lasa loc la niste intrebari …..
Foarte fain,
Foarte fain, dar cineva a trebuit să depună efort pentru a ajunge în starea inițială Super
CAND DESCHIDETI SI PENTRU PUBLICUL ARADEAN? STAU APROAPE SI NICIODATA NU AM VAZUT CA AU ACCES OAMENII DE RAND! DOAR MASINI SCUMPE SI EVENIMENTE PRIVATE!
Dragoș Bocan, domnul arhitect stabilit la tm care a făcut un mare rahat la stadionul UTA. pentru necunoscători, tot el a fost arhitect și acolo. Poate ne spune despre nereguli, despre faptul ca una a fost pe hârtie și alta e în realitate.
Felicitări pentru reabilitarea Cazinoului!