ARAD. “Astăzi, săpăm o groapă: un bazin cu apă pentru incediu, în curtea Colegiului <Ghiba Birta>. Acolo avem un proiectant minunat. La început ne-a spus să facem groapa într-un anumit loc, apoi s-a răzgândit și vrea să o săpăm în altă parte. De 7-8 ori s-a răzgâdit acest proiectant, de când construim la <Elena Ghiba Birta>. Ne exasperează. Efectiv ne vine să-l luăm la bătaie. Uitați de câți oameni este nevoie doar ca să stabilești unde sapi o groapă. Incredibil! Am glumit cu bătaia!”, povestește viceprimarul Lazăr Faur într-o postare video pe pagina sa de facebook.
Pe filmare se pot număra 11 persoane adunate în curtea Colegiului Național “Elena Ghiba Birta”, unde șantierul nu pare să se mai termine. Dacă lucrările la fațadă au fost scoase până la urmă la capăt, după destul de mult scandal și acolo, în momentul de față proiectantul bate pasul pe loc în privinţa locului în care trebuie amplasat bazinul cu apă și stația de pompare, destinate stingerii unui potențial incendiu.
Lucrare destul de simplă, la prima vedere, însă proiectantul nu pare că se poate decide asupra locației exacte. Așa că, în comisia de acord unic, care s-a întrunit în cursul zilei de marți la Primăria Municipiului Arad, acesta a înaintat o nouă variantă de amplasare a bazinului.
În timpul acesta, curtea colegiului este de fapt un șantier, astfel că elevii aleg să își petreacă pauzele pe holuri sau în sălile de clasă. De altfel, până de curând aceștia nici nu au avut voie să iasă în curtea școlii. După vacanța de iarnă, s-a găsit o soluție de compromis și a fost delimitat un perimetru, asigurat cu garduri de protecție, unde elevii pot ieși să ia o gură de aer.
Aviz de la ISU
Cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Arad spun, însă, că din punctul lor de vedere există aviz pentru executarea lucrării încă din 2019, iar poziționarea bazinului rămâne la latitudinea proiectantului atâta timp cât este asigurat debitul de apă necesar.
„Firma are aviz pentru lucrări. Recent, s-a făcut o solicitare prin care ni s-a comunicat că se dorește mutarea bazinului și schimbarea locației din proiect. Nu este nevoie de noi avize din partea instiuției noastre, care urmărește doar ca acel bazin și stație de pompare să existe”, ne-au transmis cei de la ISU.
În ce va consta lucrarea
Execuția lucrărilor a fost demarată în 12.09.2019, execuție ce a fost deseori întreruptă, având în vedere lipsa finanțării prin programul PNDL și a întreruperilor care au existat pe perioada panemiei. În momentul de față, ar mai fi de executat racordurile exterioare ale canalizarii menajere si pluviale, închideri exterioare lift, dar și bazinul de incendiu.
Potrivit proiectului, se va muta poziția bazinului, conform planului de situație propus, în mijlocul terenului de sport. “Structura va fi alcătuită din radier, pereți si placă realizate în varianta monolită. Pereții bazinului vor avea grosimea de 30 cm, iar placa 20 cm, și va fi prevăzută cu goluri pentru acces cu dimensiunile 100×100 cm. Pereții și placa bazinului vor fi protejate împotriva acțiunii apei freatice prin aplicarea straturilor de hidroizolație conform detaliilor din proiect.”
Trimite articolul
XPoate il imburdati si pe asta ca tat nu voi l-ati construit.
asta zici ca e personajul principal din black list
Sunt nedumerit de ce este nevoie de acel bazin !!!????? ?? cand pompierii se racordeaza la reteaua de apa a orasului iar sistemele de stingere a incendilor in interior ( vezi marile magazine si intreprinderi ) toate sunt racordate la reteaua de apa a orasului.Ce se intampla cu apa din acel bazin de unde provine apa si daca apar sedimentari , cum se umple acesta , cati metri cubi de apa poate stoca acesta …. o multime de intrebari la care “specialistii” primariei ar trebui sa-si le puna ???
am impresia ca bazinul de incediu e unul din aberatile pentru care 99% din tara nu are autorizatie ISU
-
Exact…
Cum adică bazin cu apă pentru incendiu!?!. Ce mai de penali încă prin posturi calde și confortabile. La lelenț poate ca merge vrăjeala asta cu bazinu de incendiu mai f(a)ur dragă