Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A. transmite că lucrările la tunelul de la Bata, situat pe tronsonul de cale ferată dintre Bârzava și Ilteu, sunt la un procent de execuție de 99%. „Tunelul face parte din proiectul Reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European. Proiectul vizează tronsonul 2 și tronsonul 3, subtronsonul 2b: Cap Y Bârzava – Cap Y Ilteu. Suntem încântați să anunțăm că lucrările la tunelul feroviar Bata, de pe Magistrala 200, sunt aproape de final! Construcția, adică tunelul propriu-zis, are un procent de execuție de 99%. În momentul de față se realizează lucrări de semnalizare și iluminare a tunelului, precum și montarea mâinii curente (cu rol de protecție pentru accesul în tunel)”, transmite CFR.
Tunelul a fost săpat după o nouă metoda de tunelare austriacă folosită în premieră în țara noastră. Lung de 603 metri, tunelul se află la 27 de metri sub munte. Viteză maximă admisă în tunel va fi de 160 km/h pentru trenurile de călători și 120 km/h pentru trenurile de marfă.
Noul tunel se află pe Subtronsonul 2b. Valoarea inițială a investiției pentru reabilitarea subtronsonului este de aproape 2,2 miliarde de lei fără TVA, fondurile folosite fiind nerambursate, alocate de Comisia Europeană prin Fondul de Coeziune, restul banilor fiind de la bugetul de stat. Lungimea subtronsonului este de 36,042 kilometri, constructor fiind Asocierea WEBUILD – FCC Construccion – SALCEF – THALES, Potrivit ultimelor date ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, stadiul fizic al lucrărilor pe Subtronsonul 2b era la nivelul lunii mai de 90,05%, arată Club Feroviar.
Trimite articolul
XNe place sa ne laudam cu lucruri facute de straini. Ce tunele si ce poduri s-au facut inainte de revolutie cu utilaje si specialisti de la noi din tara.Mai mare rusinea sa vorbim de 600 de metri de tunel in 34 de ani,mai bine ne-am uita la alte tari ce au construit.
-
perfect adevarat in tot ce spui
-
Și ce era daca în locul acestui tunel s-ar fi început cu tunelurile lipsa de pe Autostrada Lugoj – Deva, care trebuiau terminate (de fapt nici nu trebuiau făcute pt că nimeni n-a văzut picior de urs în zonă, cu toată explozia demografică a acestora !), CU MULT ÎNAINTE de a se începe, măcar, reabilitarea CF…?
ati preferat sa betonati doua dealuri decat sa faceti un tunel semi-deschis cum se practica in toata lumea normala. astia suntem, nepotii ne vor multumi penru tot betonul asta
-
Cu cat consumul de materiale e mai mare cu atat e mai mult loc de furaciune. Solutia nu e una eficienta dpdv ingineresc, dar una incredibil de eficienta dpdv “buzunaresc”.
Deci mai e 1%….asta câți ani durează….ca sa treacă trenul…probabil ca nu e legat de restul tronsonului…!!!
Cum e la 99% daca nu exista sina de cale ferata in interior nu mai fumati carbit.
perfect adevarat in tot ce spui
ca suprafata terenul o fi apartinand de comuna Bata dar trebuie mentionat faptul ca prin , comuna Bata nu trece nici o linie ferata CFR ca de altfel prin nici o localitate de pe Valea Muresului de dincolo de Mures ca de ex Dorgos Ususau Zabalt Bata Birchis Capalnas etc etc
faptul ca nu au lasat traseul vechi si au mutat pe acolo si fara statie la Bata, comuna mare pare o pierdere de timp si resurse, nu mai bine era gata de 10 ani si mergeam cu 120 decat sa fie gata peste 10 ani cu 160
bine ca nea facut ceausecu de toate si case si drumuri si tunule si astia se lauda acuma cu un gunoi de nici 600m
noi dorim romania libera de straini sa se iasa din ue care ne ia copii romanie a romanilor
nu mai sunt ca au plecat la cules de sparanghel…… ha!ha!
Mie mi-a plăcut cum foloseau forklift-ul telescopic la zgândărirea peretelui, când ăla e pentru incrcare-stivuire. Bun așa!