ARAD. Economiile locale au fost analizate sub lupă de specialiștii de la Harvard, concluziile fiind prezentate public în cadrul programului Metroverse – o bază de date cu informații economice și administrative, un studiu care vine să dea direcția următorilor ani în dezvoltarea locală. Aradul face și el parte dintre orașele din România analizate de Harvard, fiind considerat un oraș care a știut să își atragă investitorii dar care a picat la examenul de prezentare. Practic, deși Aradul are o economie vie și atractivă, are și bază istorică solidă, nu are o imagine foarte bine prezentată, nu știe să-și vândă atuu-rile.
Puncte tari și oportunități
Potrivit studiului Metroverse – prezentat și de cei de la Urbanizehub – Aradul este „unul dintre orașele ce a fost printre cele mai căutate de investitorii străini, cu o zonă metropolitană foarte dinamică, și investiții majore inclusiv în localități mai mici, precum Chișineu-Criș sau Zimandul Nou”. Dezvoltarea economică pe relația Arad – Timișoara ar fi o bună oportunitate în viitorii ani pentru ambele orașe, recomandarea Harvard fiind chiar „crearea unei aglomerări urbane funcționale pe axa Arad-Timișoara (de facto, a doua zonă economică a României după București)”. Trebuie precizat că baza economică din Arad este considerată foarte solidă chiar și în comparație cu Oradea și Timișoara. Așadar, cei la Harvard consideră că Aradul are o bază economică mai bună decât Oradea „deși au început tranziția cam cu aceleași avantaje”. În ceea ce privește relația Arad-Timișoara, și în cazul analizei orașului de pe Bega apare ca un mare minus eșuarea dinamizării aglomerării Timișoara-Arad.
Probleme la prezentare
Care ar fi principalele probleme ale Aradului? Din analiza făcută de Harvard reiese că deși are multe puncte tari, orașului nu prea știe să și le pună în valoare:
„PR (n.r. relațiile publice) destul de slab – lumea nu prea vorbește despre Arad, deși este un oraș cu economie dinamică, cu patrimoniu istoric fantastic și cu un foarte bun potențial de dezvoltare”.
Pe de altă parte și lipsa unei zone metropolitane funcționale se resimte la nivel de oportunități de dezvoltare.
Comparația cu Stuttgart
Specialiștii Harvard consideră că Arad trebuie să aibă ca oraș de inspirație Stuttgartul.
„Unul din principalele centre industriale ale Germaniei și sediul Mercedes. Chiar dacă este un hub industrial (în Stuttgart mai activează firme precum Bosch și Porsche) s-a diversificat în ultimii ani și pe servicii cu valoare adăugată mare, atrăgând firme precum IMB sau Ernst & Young”, se arată în studiul citat de UrbanizeHub.
Concluziile studiului privind viitorul orașelor europene ar fi că de acum înainte Aradul, dar și Timișoara și Oradea, trebuie să se concentreze mai mult pe dezvoltarea unor axe economice puternice, zonele metropolitane fiind ținta următorilor zece ani.
Premiul de acum șase ani
Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului și actual europarlamentar, a transmis într-un comunicat de presă:
„În urmă cu șase ani Aradul era premiat la Londra fiind considerat una dintre principalele destinații de investiții. Atunci au fost voci care au criticat această distincție, care au venit și au afirmat că premiul nu ar fi fost câștigat pe drept, au fost lansate acuze și critici frecvente privind evoluția și dezvoltarea Aradului. Iată că astăzi, Harvard publică un studiu amănunțit privind evoluția orașelor, un studiu care vine să confirme poziția Aradului. Aradul dovedește că are deschidere către marii dezvoltatori, că este un punct de interes economic și că dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare fac ca Aradul să fie un pol de dezvoltare extrem de important”.
Trimite articolul
XSingura șansă este aducerea gunoiului de falconeti înapoi, iar Aradul v-a concura Comlăușul Sântanei.
Meszar nu era bun de primar, l-ati votat pr Bibart. Asta aveti !
Cu astia la conducere nu se va intampla nimic bun, cum nu s-a intamplat de peste 30 de ani
Când e primar Bibart. Ce pretenții sa ai?
Daca moare falca si 99 la suta din pedelisti…doar asa are sanse sa iasa din negura
Simplu : Aradul se va putea dezvolta daca va fi condus de altii decat oricare dintre cei care l-au condus pana acum si care ar trebui sa primeasca interdictie de a se apropia de acest judet. Ei si familia si colateralii ca sa nu ajunga din nou la varf, prin rude sau afini.
Povești. Azi dimineață Prime Kapital a anunțat că investește în Timișoara peste 115 milioane de € în 1.252 apartamente și 8.000 mp retail. Surse din piață spun că și One United își pregătește intrarea în provincie în Timișoara.
Moorr….se vand fantasme … ce potential avem, bla-bla…..sunt mandru si ma incalzeste ideea potentialului Aradului. Realitatea este total alta.Da na, avem potential. Visuri placute, mintiti-va in continuare ! O Noapte buna permanenta !
Mda, sigur se va intampla ceva. Peste 500 de ani. Sau poate 1000…
La modul realist, dezvoltarea economică actuală a Aradului este modestă. Aradul a avut o perioadă de boom între 2004-2009 când într-adevăr ne puteam mândri că eram primul oraș din țară că ritm de dezvoltare. Ulterior am stagnat noi și a accelerat Clujul în mandatul lui Boc, care acum dă semne de fâsâială, iar acum Timișoara și Oradea se dezvoltă pe rupte.
Parcă ar exista o înțelegere secretă între tăte partidele și între tăți șefii dă partide (care s-au perindat la putere în acești 31 de ani), ca să nu facă nimic pt. acest oraș ci doar să “muncească” pt. propria lor căpătuială.