Am decis să ieşim la o plimbare de final de iarnă prin frumosul nostru oraş. O plimbare care nu s-a dovedit una fericită, însă, în condiţiile în care din prima ne-a surprins un aspect deloc plăcut. De ce spunem asta încă din start? Pentru că plimbarea scurtă ne-a creat impresia că circulăm printr-o citadelă în care una din preocupările principale ale unora din cetăţenii urbei este distrugerea bunurilor de pe domeniul public.
Astfel, plimbându-ne prin oraş, aproape că nu am găsit stradă pe care să nu vedem coşuri de gunoi devastate ca şi când o vijelie ar fi trecut prin zona unde sunt amplasate acestea. Ca mărturie stau imaginile cu care am însoţit acest material.
Gândul ne-a zburat repede şi am început să ne imaginăm că ne aflăm într-un oraş cu mulţi sportivi a căror pasiune este lupta sau artele marţiale iar coşurile de gunoi au devenit obiect de antrenament. O imagine parcă dadaistă.
Nici poveste! Am decis că nu putem să rămânem cu imaginea asta pentru că nu trăim într-un oraş nici futurist, nisi sportiv. Aşa că ne-am adresat firmei de salubrizare, care se ocupă de coşurile de gunoi din Arad, căreia i-am solicitat o opinie asupra fenomenului.
De la mai marii SC Polaris M Holding SRL Arad am aflat că firma efectuează periodic acţiuni de reparaţie şi înlocuire a celor 1.000 de coşuri stradale pe care le golesc în municipiul Arad şi pe care ar trebui ca toţi locuitorii sau trecătorii din oraş să le folosească conform destinaţiei.
Am aflat tot de la societate, printre altele, că acţiunea de reparaţie şi întreţinere se face de două ori pe an, primăvara şi toamna, cu ocazia acţiunilor de curăţenie de toamnă şi primăvară. Şi am mai aflat, de pildă, că anul trecut au fost înlocuite în cele două acţiuni amintite mai sus peste 400 din totalul celor 1.000 de coşuri de gunoi stradale cu care este „blindat” municipiul.
O cifră care spune multe despre amploarea fenomenului. Şi despre bunul simţ şi despre cei şapte ani de acasă care din păcate lipsesc multora din concitadinii noştri. Şi mai spune multe despre pagubele generate de lipsa de bun simţ, de lipsa de educaţie şi cultură, unele concrete, în cifre şi bani, altele de imagine, care îi pun pe fugă pe turiştii care poposesc pe aici şi care îi pun pe gânduri pe arădeni. Care este soluţia? Greu de spus.
Doi repară, trei devastează
Până când vom găsi soluţia de a-i civiliza pe unii dintre arădeni, pentru SC Polaris M Holding rămâne munca de bătrân chinez în care doi repară, iar trei devastează, iar pentru noi capul plecat şi dezamăgirea de a trăi într-un oraş cu oameni necivilizaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!