ARAD. S-au adunat nori negri deasupra primarilor care au avut „curajul” să cheltuiască banii primiţi de la Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. O serie dintre edili au fost trimişi în judecată, iar acum încep să vină sentinţele. Toată povestea a început în anul 2012, când prim-ministrul de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, a emis o ordonanţă prin care a trimis diferite sume de bani administraţiilor locale. La puţin timp de la emiterea acestei ordonanţe, Guvernul s-a schimbat, la conducere ajungând atunci Victor Ponta. Acesta a emis, la rândul lui, o altă ordonanţă prin care anula ordonanţa lui Ungureanu. Însă, între timp, primarii au cheltuit banii primiţi de la Guvernul precedent. Iar războiul politic dus la nivel înalt le-a fost fatal unora dintre ei. Mai mulţi primari din judeţul Arad au fost chemaţi să dea cu subsemnatul pe la Poliţie, fiind acuzaţi de deturnare de fonduri. Dosarele unora dintre ei au ajuns în instanţă, iar recent a venit şi prima sentinţă pe numele primarilor.
În fapt, prima sentinţă a venit pe numele unui fost primar, Nicolae Mehelean, cel care a fost edilul-şef al oraşului Ineu, dar care a pierdut alegerile din 2012. În primă instanţă, respectiv Tribunalul Arad, Mehelean a primit doar un avertisment.
Judecătorii au motivat sentinţa, susţinând faptul că „se renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Mehelean Gheorghe Nicolae, fără antecedente penale, pentru comiterea infracţiunii de deturnare de fonduri. În baza art. 81 Cod penal, aplică inculpatului sancţiunea avertismentului. Constată că Primăria oraşului Ineu a restituit către bugetul de stat fondurile băneşti cheltuite fără respectarea prevederilor legale”.
Practic, judecătorii admit faptul că Mehelean este vinovat de deturnare de fonduri, dar, cum Primăria din Ineu a restituit banii cheltuiţi, fostul primar se alege doar cu nu avertisment. Procurorii care au instrumentat acest dosar nu au fost, însă, mulţumiţi de această decizie. Aşa că sentinţa Tribunalului Arad a fost atacată la Curtea de Apel Timişoara. Înfăţişarea în acest dosar a fost programată pentru data de 20 aprilie. Ca atare, fostul primar, deşi a restituit bani primiţi de la Guvern, stă tot cu frica-n sân pentru că, în funcţie de cum percep dosarul, judecătorii din Timişoara ar putea să schimbe sentinţa într-una mult mai drastică.
Vine o nouă sentinţă
Un alt primar care se pregăteşte să îşi afle sentinţa este Avram Ciev, primarul comunei Bârsa. Asemeni lui Mehelean, şi Ciev a fost trimis în judecată pentru deturnare de fonduri, fiind acuzat că a cheltuit banii primiţi de la Guvernul MRU. Ceea ce pare de neînţeles este faptul că fondurile trimise de Guvern aveau ca destinaţie tocmai investiţiile localităţilor care au primit bani. Iar acum primarii sunt traşi la răspundere (penală!) pentru că au avut curaj să cheltuiască acei bani. Revenind la primarul din Bârsa, procesul acestuia a demarat în luna ianuarie a acestui an, iar judecătorii se pregătesc deja să emită sentinţa. Magistraţii au anunţat că data la care va fi făcută publică pronunţarea în acest dosar este 30 martie. Probabil că, şi în acest caz, indiferent care va fi sentinţa, aceasta va fi atacată ori de procurori, ori de Avram Ciev.
„Ordonanţa de urgenţă a Guvernului Ponta, cea care se referea la înapoierea sumelor de bani primite de primării, a fost atacată la Curtea Constituţinală la acea vreme. Iar judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât că numai banii neutilizaţi până la data emiterii ordonanţei trebuie înapoiaţi către Guvern, nu şi cei care au fost folosiţi până când Ponta a emis ordonanţa”, ne-a spus primarul din Bârsa. Acum rămâne de văzut cum vor analiza judecătorii toate documentele anexate la dosar.
Şi alţi primari
Un alt primar vizat de acuzaţia de deturnare de fonduri este Cornel Popa, primarul din Hăşmaş. Deşi primăria dintre Crişuri a reuşit să aducă fonduri europene importante pentru dezvoltarea localităţii, cel care o conduce dă cu subsemnatul prin Tribunal, fiind acuzat de deturnare de fonduri. Popa spune că va înapoia suma, în acest sens având şi un document semnat de către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara.
„La acea dată am primit 250.000 de lei pe care i-am folosit pentru binele comunei, nu i-am dus acasă. Nu o să comentez deciziile instanţei, o să încerc doar să mă apăr. Banii au fost folosiţi în urma emiterii unei hotărâri de consiliu local, cu aviz de la Trezorerie. Nu i-am luat eu şi am făcut ce am vrut cu ei. În plus, am făcut o solicitare către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara în ideea de a înapoia banii către Guvern, document ce a fost anexat dosarului”, a spus primarul. Acum acesta a solicitat Tribunalului schimbarea încadrării juridice, iar instanţa aşteaptă hârtia scrisă a lui Cornel Popa pentru a analiza solicitarea primarului. Un alt edil trimis în judecată pentru deturnare de fonduri tot în baza „Ordonanţei MRU” este Teodor Avram, primarul comunei Almaş.
Ar mai putea apărea
Pentru moment, aceştia sunt singurii primari trimişi în judecată pentru deturnare de fonduri. Însă lista s-ar putea extinde, în funcţie de aprecierile procurorilor care instrumentează dosarele. Pentru că, să nu uităm, zeci de primari din judeţul Arad au fost chemaţi să dea cu subsemnatul pe la Poliţie în cazul „Ordonanţei MRU”. În unele cazuri dosarele au fost clasate, dar ar mai putea apărea noi nume pe lista primarilor trimişi în judecată pentru că… au cheltuit banii trimişi de Guvern.
Citiți principiile noastre de moderare aici!