Urmare a articolului „Culmea nesimțirii: a parcat pe banda a doua, pe Coposu, 30 de minute!”, publicat marți, șoferul acuzat de ceilalți participanți la trafic ne explică de ce a recurs la acest gest.
Mașina a rămas blocată
„Autoturismul meu are cutie automată de viteze și, din păcate, exact când doream să îmi duc copilul la școală s-a rupt cureaua de transmisie, în dreptul Casei Sindicatelor. Autoturismul a fost imobilizat pe partea carosabilă. Roțile au fost blocate și nu am reușit sub nicio formă să îl aduc pe marginea șoselei, să împing mașina. Mai mult, a trebuit să îmi duc copilul la școală, ceea ce am și făcut, însă între timp am contactat reprezentanții unui service auto. În aproximativ 20 de minute, după ce s-a intervenit la partea electrică și roțile au fost deblocate, am reușit să leg mașina și să o duc la un service auto. În acest moment, mașina mea se află în service pentru reparații, poate fi verificat acest aspect. Nu a fost rea intenție și nu mi-am dorit sub nicio formă să se ajungă aici, dar nu am avut ce să fac până când sistemul electric nu a fost deblocat și astfel roțile mașinii să fie și ele deblocate”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon șoferul autoturismului Audi.
IPJ Arad a dispus o anchetă
Între timp, polițiștii de la IPJ Arad au demarat o anchetă pentru a afla unde se încadrează fapta șoferului. „Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Arad a dispus efectuarea de verificări și, la finalizarea acestora, conducătorul auto în cauză va fi sancționat conform prevederilor legale”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Lorena Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
Poți să lași mașina și să pleci?
Este foarte adevărat că i se poate întâmpla oricui așa ceva, să rămâi cu mașina blocată pe partea carosabilă, fără să poată fi împinsă. Şi nu doreşti să ajungi defel într-o astfel de situaţie. Aşa cum este adevărat că nu ai foarte multe de făcut. A, aflat, cu această ocazie, că autoturismul defect pe partea carosabilă, poate fi închis și lăsat acolo cu avariile pornite, pe timp de zi. În ceea ce privește lipsa triunghiului reflectorizant din ecuație, care să semnalizeze defecțiunea tehnică, am aflat că nu este necesară montarea lui pe timp de zi.
„Șoferul poate să părăsească automobilul defect pe carosabil după ce îl închide și pornește avariile pe timp de zi sau montează triunghiul reflectorizant pe timp de noapte. Nu există nicio prevedere legală care să specifice că șoferul este obligat să stea lângă mașină”, a declarat pentru jurnal arădean/Aradon,comisar șef Dorin Goilean, șeful Serviciului Rutier Arad din cadrul IPJ.
Cu legea în față
Iată ce spune OUG 195/2002, Cap. V – Reguli de circulație, Sect. 3, Art. 156: „Dacă un autovehicul sau o remorcă a rămas în pană pe partea carosabilă a drumului şi nu poate fi deplasat/deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului este obligat să pună în funcţiune luminile de avarie şi să instaleze triunghiurile reflectorizante. Triunghiurile reflectorizante se instalează în faţa şi în spatele vehiculului, pe aceeaşi bandă de circulaţie, la o distanţă de cel puţin 30 m de acesta, astfel încât să poată fi observate din timp de către participanţii la trafic care se apropie. În localităţi, atunci când circulaţia este intensă, triunghiurile reflectorizante pot fi aşezate la o distanţă mai mică sau chiar pe vehicul, astfel încât să poată fi observate din timp de ceilalţi conducători de vehicule”.
Poate că dacă triunghiul ar fi fost montat, ceilalţi participanţi la trafic ar fi înţeles că nu e vorba aici de nesimţire, ci de probleme greu de rezolvat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!