Imediat după revoluţia din 1989, Jean-Pierre Hameau, vice-primar pe atunci al unui mic sat din nordul Franţei, a aderat, împreună cu încă un prieten, primar în aceeaşi regiune franceză, la asociaţia belgiană OVR (Operation villages roumains) ce desfăşura deja, de câţiva ani, o activitate amplă prin care se mobilizau şi militau contra distrugerii satelor româneşti şi a specificului lor de către Ceauşescu.
A ales… Craiva
Când şi-a oferit sprijinul, Hameau a primit o listă de sate românesti cu probleme din care el a ales la întâmplare…Craiva.
Impresionat, după primul contact cu România, J.P. Hameau a decis să creeze propria asociaţie OMD (Organisation Merris-le-Douxlieu) prin care să sprijine pe termen lung şi în diverse aspecte această comună arădeană şi de atunci nu a existat nici un an în care francezii să nu fie prezenţi în România, la Craiva, care a devenit a doua lor casă. Au construit terenuri de sport în numeroase sate aparţinătoare comunei, au organizat spaţii de relaxare pentru bătrâni, tabere recreative pentru copii, au contribuit cu ajutoare pentru orfelinate, pentru şcoli. Practic s-au adaptat tot timpul la nevoile locuitorilor din această zonă.
Prieteni şi gazde
A existat întotdeauna o foarte bună colaborare cu autorităţile locale care le-au devenit şi prieteni şi gazde şi parteneri în realizarea acestor obiective: primarul Ionel Bercea, Constantin Netea – doctor, prof. Jurcă Mihaela – directorul şcolii, Sarkozi Mihaela – profesoară de engleză, Pintriel Corina – educatoare, Căpitan Mirela şi Trânc Laura – învăţătoare.
Dar Hameau, cu siguranţă, este văzut în zonă ca un localnic, ca un apropiat, din moment ce, de numeroase ori, a fost invitat la nunţi şi la diverse evenimente de familie. „Am avut ocazia să particip la multe evenimente din sat – ne mărturiseşte francezul. Am fost la nunţi, la înmormântări, de sărbători. La Crăciun am fost uimiţi de frumuseţea colindelor româneşti iar la Paşti am învăţat să pictez ouă”.
În final, l-am întrebat ce alte ţări a mai vizitat şi ne-a răspuns: „De 21 de ani de când vin în România nu am mai simţit nevoia să vizitez altă ţară.”
La praznic de pită nouă
Jean-Pierre Hameau, împreună cu echipa sa, au fost anul trecut, pentru prima dată, la „Praznicul de pită nouă” de la Beliu. Sărbătoarea câmpenească i s-a părut cu totul specială: „M-au impresionat costumele populare, dansurile, cântecele, călăreţii, simbolul sărbătorii. Nu există nimic asemănător în Franţa.”
„Centre de loisires” pentru copii
Anul trecut asociaţia lui J.P. Hameau a realizat primul centru de zi pentru copii la Craiva.
Prima activitate din vara lui 2010 a început cu 35 copii şi, până la sfârşit, li s-au alăturat alţi 90 de copii încântaţi şi entuziasmaţi de activităţile propuse. Constatând succesul obţinut, echipa (de organizatori şi animatori) şi-a propus să reînnoiască activitatea în acest an. Aceasta se realizează chiar în aceste zile cu participarea animatorilor profesionişti Ophelie, Marine, Nathan cărora li se alătură şi restul echipei: Michel Duvet, Paul Marmuse, Jean-Pierre şi nepotul de 12 ani al acestuia, Benjamin Hoisne, care are deja prieteni mulţi români.
„Jocuri olimpice” la Chişlaca
I-am întâlnit sâmbătă pe tinerii francezi şi români, într-o atmosferă plină de soare şi de entuziasm, pe terenul de sport din Chişlaca, teren dotat în întregime de francezi. Organizaţi în echipe, copiii purtau pe faţă culorile ţărilor pe care le reprezentau. Şi aveau de trecut probe de alergare, sărituri, gimnastică, aruncare dar şi probe mai amuzante. Îndrumaţi de tinerii animatori francezi, copiii păreau că se distrează din plin. Dincolo de joc, între ei se vor crea cu siguranţă legături şi prietenii susţinute mai târziu de corespondenţe şi vizite. Mărturie vie a acestui fapt este însuşi iniţiatorul acestui program, J.P. Hameau care ne-a spus: „Este din nou o reuşită perfectă pentru copiii care, fără îndoială, nu ar fi avut altă distracţie în această vacanţă de vară. Pentru ei sunt momente de neuitat”
Program
Copiii români sunt iniţiaţi în diverse sporturi şi jocuri. Se organizează, pe trenul de sport, competiţii, concursuri în echipă. Iar, la şcoala din Craiva: jocuri ludice şi de bricolaj, ateliere de pictură şi creaţie artistică.
Lucrează pentru bucuria celor mici
Animatorii lui J.P. Hameau sunt mulţumiţi atunci când îi văd pe copii încântaţi.
CHIŞLACA. Pe terenul de sport de la Chişlaca, sat aparţinător comunei Craiva, am întâlnit câţiva animatori din echipa lui Jean-Pierre Hameau, care alături de cadre didactice de la şcoala din comună, organizau activităţile programate cu copiii.
Am fost curioşi să aflăm de ce vin la Craiva, de ce participă la acest acest proiect? Şi ne-au răspuns:
• Ophelie Decherf: „ De ce particip la acest proiect? Pentru a aduce fericire copiilor. Este a doua oară când vin în România şi sper să revin! Am vrea să formăm aici tineri români care să preia ştafeta şi să devină animatori de activităţi pentru cei mai mici”.
• Marine Delporte: „Am venit aici pentru a descoperi cultura unei alte ţări şi pentru a o împărtăşi pe a noastră cu copiii. Sunt aici pentru a doua oară, cu acelaşi entuziasm dar cu mai multă experienţă şi cunoaştere decât anul trecut când nu ştiam la ce să mă aştept”.
• Nathan Cousyn: Vreau să îi învăţ pe tineri să descopere alte modalităţi de a se amuza, cu puţine materiale şi un minim de mijloace. Experienţa dobândită anul trecut aici mi-a permis să cunosc nevoile copiilor şi să le pot satisface la maximum aşteptările şi dorinţele. Sunt foarte mulţumit când îi văd pe copii încântaţi.
Ca un fel de concluzie au venit cuvintele lui Jean-Pierre Hameau: „Am primit mult mai mult decât am dat, prin primirea călduroasă a poporului român”
Citiți principiile noastre de moderare aici!