Gata, s-a hotărât: Spitalul Judeţean Arad va avea RMN. Decizia a fost luată în Consiliul Judeţean Arad, în şedinţa extraordinară care a avut loc joi. Povestea RMN-ului este una veche, are peste un an de zile. La începutul anului 2016, ministrul Sănătăţii de atunci, Patriciu Achimaş Cădariu, aflat în vizită la Arad, anunţa că ne dă şapte milioane de lei să ne cumpărăm un RMN. Dar „specialiştii” de la Spitalul Judeţean, care trebuiau să se ocupe de organizarea licitaţiei, nu au fost în stare să finalizeze procesul. Licitaţia a fost gata prin decembrie, dar a fost contestată. Aşa că am intrat în anul 2017 cu o licitaţie care avea un câştigător, dar care era contestată. Ulterior, actualul Guvern, în bugetul pe 2017, nu a mai alocat bani pentru aparatul nostru.
Aflat în această situaţie, Consiliul Judeţean, care are în subordine Spitalul Judeţean, a decis să acţioneze. Aşa că au fost purtate mai multe discuţii cu firma câştigătoare şi s-a ajuns la o soluţie: plata în rate a RMN-ului. Doar că era nevoie de o hotărâre de consiliu în acest sens. Iar acest lucru s-a dovedit a fi destul de greu. Pentru că, fără o explicaţie neapărat plauzibilă, consilierii judeţeni de la PSD au anunţat că se abţin de la vot în privinţa achiziţionării aparatului RMN.
Totul în baza unor declaraţii ale actualului ministru al Sănătăţii.
„Ştiu că nu mai primim alţi bani de la Guvern pentru RMN, dar ministrul Sănătăţii a anunţat, la Arad, că va face un împrumut de la Banca Mondială pentru achiziţionarea mai multor aparate RMN, unul urmând să ajungă la Arad”, a spus pesedistul Marius Sulincean. Însă preşedintele CJA, Iustin Cionca, l-a contrazis imediat pe Sulincean: „dumneavoastră nu aţi fost prezent la vizita ministrului, eu am fost. Ministrul a spus că va încerca să ia un împrumut. Şi, dacă nu va reuşi anul acesta, va încerca la anul. Eu nu vreau să mai aşteptăm doi ani de zile până ca arădenii să aibă un RMN”.
Mai departe, Cionca a spus că, potrivit unor calcule, RMN-ul se va plăti de la sine. „Ne propunem ca Spitalul Judeţean să încheie un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigaţii RMN. Cu aceşti bani, aparatul se va plăti, practic, singur. Eu cred că, dacă am găsit înţelegere la firma care a câştigat licitaţia, dacă putem plăti RMN-ul pe parcursul a patru ani, nu există impedimente să nu votăm această hotărâre”, a declarat preşedintele CJA.
Să fie proces
Pe fir a intrat şi consilierul judeţean Adrian Ţolea, fost preşedinte interimar al CJA, care a spus că „ar trebui să dăm Ministerul Sănătăţii în judecată dacă nu ne alocă fondurile necesare pentru plata RMN-ului. Pentru că aparatul a fost achiziţionat în baza unei finanţări oferite de minister, iar acum nu ne mai primim bani”. Dar Iustin Cionca a spus că nu ar vrea să fie atât de „războinic”: „nu vreau război cu Ministerul Sănătăţii. Poate chiar o să ne ofere fondurile necesare. Dar, în schimb, vreau neapărat un contract cu CAS, să nu îi punem pe oameni la plată. Pentru că, dacă nu luăm noi banii de la CAS, atunci fondurile vor merge către privaţi”.
Când îl avem?
O altă întrebare pusă de consilieri a fost următoarea: când vom avea RMN funcţional? Managerul interimar al Spitalului Judeţean, Carmen Lucuţa, a spus că procesul prin care RMN-ul va deveni funcţional ar putea dura până la trei luni de zile. „Probabil că ratăm contractul cu CAS dacă sunt înaintate asemenea termene. Vom cheltui 3,5 milioane de lei în condiţiile în care există posibilitatea să primim un RMN gratis de la Ministerul Sănătăţii”, a atacat, din nou, Sulincean. „De ce vorbiţi de parcă nu ştiţi că nu avem bani pentru RMN? Vom achita aparatul în rate”, a explicat încă o dată Cionca.
Ceea ce a urmat ţine de domeniul SF: pesediştii au încercat cu tot dinadinsul să îi explice lui Cionca faptul că achiziţia RMN-ului ar fi o greşeală, au dat dovadă de lipsă de cunoştinţe fiscale, susţinând că fostul ministru al Sănătăţii trebuia să ţină banii pentru Arad, asta chiar dacă anul 2016 s-a încheiat, iar în 2017 s-a votat un alt buget. Într-un final, consilierii judeţeni din Opoziţie s-au abţinut în momentul în care s-a votat achiziţia RMN-ului pentru Spitalul Judeţean. Totuşi, cu 18 voturi pentru, s-a stabilit că aparatul va fi cumpărat şi va fi plătit în decurs de patru ani.
Şi cifrele
Chiar dacă s-a estimat că va costa şapte milioane de lei, aparatul va fi achiziţionat cu 4,2 milioane de lei. Şi asta pentru că, în urma licitaţiei, preţul a scăzut foarte mult. În anul 2017 se va plăti către firma câştigătoare suma de 706.000 lei, în 2018 şi 2019 câte 1.412.000 lei, iar în 2020 se va plăti 670.700 de lei. „Dacă vom reuşi, doresc să achităm aparatul şi mai repede. Poate vom primi bani chiar de la Ministerul Sănătăţii”, a spus Iustin Cionca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!