Cine vrea să îşi schimbe locul de muncă sau cine vrea să intre în sistemul de învăţământ preuniversitar trebuie să se prezinte la examenul organizat la nivelul şcolilor sau al consorţiilor. Chiar dacă au fost titulari ai sistemului întră în concurs. Dacă câştigă îşi pierd titulatura la nivel de sistem dar o îşi câştigă o catedră în şcoala dorită.
Posturile libere din şcoli, după etapa restrîngerilor de activitate va fi publicată pe 30 martie. Apoi se deschide sesiunea de înscrieri la unităţile de învăţământ. În cazul în care un titular nu ia postul în urma concursului se poate întoarce la şcoala de unde a plecat.
Inspecţia obligatorie
Toţi cei care vor să intre în concurs trebuie să fie inspectaţi de două ori la clasă şi vor primi o notă. Minim 5 pentru a intra în concurs, minim 7 pentru a avea şanse la un contract pe durată nederminată. Nota va reprezenta 25% din media finală. La concursul unde atât conceperea subiectelor cât şi corectarea va fi la nivelul şcolii, e nevoie de un minim 5 cu care însă nu va primi postul decât pe durată determinată, pe un an. E nevoie, din nou, de un 7 pentru un contract mai lung. Problema va fi la cei care încă nu au predat şi care nu prea au cum să beneficieze de inspecţii.
„În cazul lor aşteptăm noi precizări care cu siguranţă vor veni până în perioada respectivă” ne-a asigurat Diana Duca, inspector resurse umane la IŞJ Arad.
Directorii sunt de acord
Majoritatea directorilor văd în această măsură şansa de a-şi aduce profesori buni în şcoala pe care o conduc. Atâta timp cât examenele vor fi organizate la modul cel mai serios.
„ Dacă şcoala consideră că primordială este calitatea şi performanţa procesului instructiv-educativ, atunci aceste concursuri trebuie să fie cât mai obiective şi riguroase pentru a selecta cadrele didactice cele mai bine pregătite profesional. În Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” cu siguranţă aşa se va proceda” ne asigură directorul unităţii, Eugen Bocăniciu. La fel e şi pentru şcolile gimnaziale unde „e şansa noastră să ne alegem dascălii cei mai buni. Dacă vrem performanţă, vom face un concurs serios” susţine director Iustin Barna, directorul şcolii „Caius Iacob” (Gen 22).
Citiți principiile noastre de moderare aici!