Somajul e în scădere! De la lună la lună procentul afişat în dreptul judeţului nostru privind rata somajului este tot mai mic, ajungând la finele lui iunie să coboare sub pragul de şase procente, clasând astfel Aradul pe locul cinci pe ţară. Cu o scădere constantă, înregistrată în ultimele luni, a ratei şomajului, pe hârtie economia judeţului pare să se revigoreze.
Practic, însă, scăderea şomajului este un efect al ieşirilor, tot mai multe, din acest sistem de asigurari sociale. Ca atare, şomajul este în scădere pentru că valul de disponibilizaţi ce au dus, în urmă cu mai bine de un an, la o creştere rapidă a şomajului, se află acum în ultimele câteva luni în care mai beneficiază de ajutor bănesc.
Pe de altă parte, dacă în sectorul economic nu se mai poate vorbi despre un colaps, nu acelaşi lucru este valabil şi în cazul anagajaţilor din sectorul public. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad, Horia Ocolicean, ne-a explicat că instituţia se aşteaptă la o creştere spectaculoasă a şomerilor, în această lună, dat fiiind faptul că fiecare instituţie din judeţ este obligată să facă restructurări şi disponibilizări.
Cât despre posibila reîncadrare a şomerilor ce vor proveni din sectoarele administraţiei publice locale, Ocolicean ne-a spus că „se va face o analiză a şomerilor privind studiile acestora şi dacă se va impune vor propune un program special de formare şi recalificare”.
5,91! Aceasta este rata şomajului din judetul Arad înregistrat în luna iunie, faţă de 6,25 cât a fost raportat la finele lunii mai. Scăderea este cu atât mai importantă cu cât vine după câteva luni de scădere uşoară a numărului de şomeri. Cu o asemenea rată a şomajului Aradul se clasează pe locul cinci pe ţară, după Bucureşti, Ilfov, Timiş şi Constanţa.
„Ca urmare a numărului mai mare de ieşiri din sistemul de asigurări de somaj şi a numărului mai mic de intrări în sistem, s-a ajuns ca rata şomajului să fie mai mică decât în lunile precedente. Ieşirile din sistem sunt atât prin angajare, cât şi prin terminarea perioadei în care fostul angajat poate beneficia de aceste plăţi”, explică directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, Horia Ocolicean.
Teza potrivit căreia somajul este în scădere şi pentru că mulţi arădeni ce au fost disponibilizaţi se află acum în ultima perioadă de şomaj, unii dintre ei ieşind astfel din sistem, este susţinută şi de numărul mare de şomeri neindemnizaţi. Dintre cei 12.695 de arădeni aflaţi în şomaj, indemnizaţii primesc doar 8.369 de persoane. Restul fac parte din categoria şomerilor neindemnizaţi, fiind practic acei şomeri care fie nu au avut stagiul de cotizare complet pentru a putea beneficia de acest ajutor, fie au ieşit din perioada de acordare a indemnizaţiei.
Şomerii administraţiei
Teama cea mai mare a AJOFM-ului este însă că acest nivel scăzut a şomajului nu va fi păstrat şi pentru perioada următoare. „Lunile ce vin instituţiile publice vor face disponibilizări care vor duce la o nouă creştere, în procente. Pânî în acest moment nicio instituţie nu şi-a anunţat intenţia de a concedia colectiv oameni, dar ştim că se lucrează la liste cu reorganizarea resurselor umane”, a mai spus Ocolicean.
Job-uri săptămânale
În fiecare săptămână AJOFM publică pe site-ul său de internet lista cu locurile de munca vacante. Potrivit lui Horia Ocolicean slujbele raportate de angajatori sunt de cele mai multe ori şi ocupate de cei în căutarea uni job. Însă, profilul angajatului pe care îl caută companiile nu corespunde angajaţilor din administraţie care vor părăsi sistemul. Pentru aceştia AJOFM are în vedere creerea de cursuri speciale, dacă bugetul o va permite.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!