Sub aspect liturgic, caracteristica esențială a acestei săptămâni este denia, cuvânt care provine de la slavonescul vdenie și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Fiecare zi are un mesaj profund, o încărcătură spirituală, care cheamă la meditație și determină omul credincios la o intensificare a efortului personal în propriul urcuș spre mântuire, spre dobândirea Ierusalimului ceresc.
Dacă aseară, în Joia Mare, s-a făcut amintirea amintirea a patru evenimente din viața lui Iisus: Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, rugăciunea arhierească în grădina Ghetsimani și începutul pătimirilor prin prinderea Sa, astăzi, în Sfânta și Marea Vineri, se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor pătimiri ale Mântuitorului.
Vinerea Mare înseamnă Răstignirea, înseamnă Crucea. „Crucea este voința Tatălui, cinstea Fiului, bucuria Sfântului Duh, dar și mărirea Sfântului Pavel, care zice: „Să nu fie mie a mă lăuda, fără numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos” (Gal. 6, 14)…Crucea a rupt zapisul ce era asupra noastră (Col. 2, 14), a nimicit temnița morții și ne-a dat cea mai desavârşită dovada de dragoste a lui Dumnezeu… Crucea este o tărie nebiruită, o pavăză neînvinsă, siguranța bogaților, norocirea săracilor, ocrotirea celor prigoniți, înarmarea celor năpădiți, liberarea de patimi, temelia faptei celei bune, semnul cel mărit și minunat. Crucea iarăși a deschis raiul, a vârât într-însul pe tâlharul și a introdus în cer neamul omenesc, care era aproape să se prăpădească, nici măcar de pământ nefiind vrednic” (Sfântul Ioan Gură de Aur – Cuvânt la Sfânta și Marea Vineri).
Citiți principiile noastre de moderare aici!